Focus

Josep M. Albet

President Do Penedès

“Volem competir amb els grans escumosos del món”

El cava juga la carta de la por. ‘Mai no sereu coneguts',
ens diuen
Estem molt bé a Clàssic Penedès, però no es pot dir que no hi ha marxa enrere

Caràcter ecològic, l'anyada i la data de degor­jat deta­lla­des a les eti­que­tes, 15 mesos de criança mínima i poten­ci­ació de les vari­e­tats autòcto­nes. Josep M. Albet insis­teix que els cinc trets carac­terístics dels escu­mo­sos Clàssic Penedès han de que­dar clars d'entrada. Explica, també, que el cava pateix una situ­ació de deso­ri­en­tació perquè “un pro­ducte que es pot tro­bar a preus que van des d'1 euro a 50 o 100 euros és difícil d'enten­dre pel con­su­mi­dor”.


Per què mar­xen de cava?
No ve d'ara, ja fa temps que hi ha cellers que se n'han anat apar­tant.
Par­len de 15 cellers però el Con­sell Regu­la­dor del Cava diu que són menys.
Alguns no n'han mar­xat perquè ja comen­cen tre­ba­llant com a Clàssic Penedès però n'hi ha uns quants que sí han sor­tit de cava. I més que en sor­ti­ran. Però això és igual, nosal­tres no volem com­pe­tir amb el cava.
Per què diu que n'hi haurà més que mar­xa­ran?
Perquè no s'estan fent les coses bé, no es reso­len els pro­ble­mes. Els temes es reso­len par­lant i en aquest cas ens tro­bem igual com els cata­lans amb Espa­nya: no es vol par­lar de res. Hi ha bas­tants cellers que tenen en ment des­vin­cu­lar-se'n però el cava juga la carta de la por. “Mai no sereu cone­guts”, diuen, però és que nosal­tres no volem com­pe­tir amb el cava.
Què volen?
Com­pe­tir amb els grans escu­mo­sos del món i l'error del cava ha estat no saber-ho veure i incen­ti­var-ho des de dins mateix de la DO Cava. A Clàssic Penedès hem tor­nat a les arrels per fer un pas enda­vant que està basat en l'exigència qua­li­ta­tiva. El nos­tre és un pro­ducte ecològic però també és ètic. Ens hem dotat d'una nor­ma­tiva que asse­gura un preu digne per a l'agri­cul­tor, que pugui viure dig­na­ment i orgu­llo­sa­ment. Perquè si no hi ha pro­fes­si­o­na­li­tat no tin­drem pro­ducte de qua­li­tat ni con­tinuïtat.
Caldrà pas­sar-les magres al prin­cipi?
No, els viti­cul­tors han estat cobrant entre un 30% i un 40% més del que es paga a cava. És un dife­ren­cial impor­tant perquè no deixa de ser la mateixa zona. És cert que Clàssic Penedès tre­ba­lla sobre un volum de 600.000 ampo­lles i el cava, sobre 240 mili­ons d'ampo­lles, però és que el Clàssic Penedès fuig del volum, per a grans volums ja hi ha el cava.
No hi ha marxa enrere?
Estem molt bé i molt còmodes com a Clàssic Penedès, però no es pot dir que no hi ha marxa enrere. Només tenim clar que qual­se­vol acció ha de ser per anar millor, per anar enda­vant. Sem­pre s'havia dit que un Cava Penedès seria pos­si­ble però en vint-i-cinc anys no s'ha fet mai. El que està pas­sant és incom­pren­si­ble, perquè fins i tot els grans cellers, que sem­bla que són els que estan més en con­tra de moure res, hi per­den. Per­fec­ta­ment podrien fer les seves gam­mes altes com a Clàssic Penedès. Ara diuen que tenen una pro­posta per inten­tar atu­rar la fugida de cellers que s'està pro­duint.
Tan dolent és el model actual?
Fun­ci­ona per a uns quants, però a per a les pimes, no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.