El Parlament Europeu reobre la batalla de les ZEPA
Manté l'amenaça de multa i exigeix al govern que estudiï la compatibilitat de reg i ocells al canal Segarra-Garrigues
Enèsim capítol del contenciós amb Brussel·les pel nyap del canal de reg Segarra-Garrigues: el Parlament Europeu va demanar ahir a la Generalitat que faci l'estudi que havia promès sobre si regar és compatible o no amb la protecció dels ocells.
L'Eurocambra va aprovar mantenir obert l'expedient i enviar una carta a la Generalitat per demanar-li que faci l'estudi que va prometre el 2010. La Comissió Europea avisa que “no es poden tenir en compte les exigències econòmiques”, “ni tan sols les que constitueixen un interès general superior a l'objectiu ecològic”, en el procés “d'elegir i definir els límits de les zones de protecció especial”. Es manté l'amenaça de la multa.
El canal havia de convertir 70.000 hectàrees de secà en regadiu, però la Generalitat, cedint a la pressió de la CE i de la justícia comunitària, ha hagut de declarar 42.000 d'aquestes hectàrees zones de protecció especial de les aus (ZEPA), i prohibir-hi el reg. Però Brussel·les no en té prou i manté l'amenaça d'imposar una multa milionària. La CE vol “més mesures per complir la legislació” i assegura que fins ara ha estat “molt flexible i pacient”, conscient que “és un tema sensible, en una situació de sortida de la crisi econòmica”. El canal ha rebut un finançament públic total de 5,9 milions d'euros, 2,3 milions dels quals procedents de la UE.
LA FRASE
Els pagesos reclamen compensacions econòmiques
Els agricultors van protestar ahir davant dels eurodiputats del comitè de Peticions, i van denunciar que el govern no ha complert la seva paraula de compensar-los econòmicament. També es van queixar que “els perjudicis econòmics i socials” d'haver limitat el reg són “superiors als beneficis ambientals”. El president de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baudili Ros, va criticar la “deixadesa” de la Generalitat, que “no ha fet el que hauria d'haver fet, ha quedat bloquejada amb les sentències del Tribunal de Luxemburg”, del 2007, “i no ha treballat per fer uns estudis acurats que acreditin i demostrin que aigua i ocells són compatibles”. Ros va preguntar: “Quin sentit té mantenir aquest projecte, si més del 50% quedarà sense regar?”, i va demanar “explicacions” a la CE. “El cost de l'aigua és exagerat, no es pot mantenir”, va advertir Ros.