El celler Gelamà recupera el vi escumós 75 anys després
L'actual propietari del celler de Vilajuïga, Roger Rius, recupera els mètodes i les varietats tradicionals per tornar a fer “xampany”
Sortirà al mercat a finals del 2017 o principis del 2018
El celler Gelamà de Vilajuïga recuperarà el seu vi escumós, 75 anys després d'haver elaborat l'última ampolla de “xampany”. El propietari del celler, Roger Rius, amb el suport de l'enòleg de Loxarel, Josep Mitjans, elaborarà un escumós amb quinze mesos de criança que sortirà al mercat a finals del 2017 o principis del 2018, fet amb el mètode tradicional i les varietats autòctones garnatxa negra, macabeu i carinyena. Es fermentarà en àmfores i es comercialitzarà sota l'empara de la DO Empordà.
Amb aquest escumós, Roger Rius recupera la tradició del celler empordanès, que va ser capdavanter en l'elaboració de vins del mètode champenoise. El primer vi escumós es va començar a elaborar l'any 1927. En aquell moment, el propietari del celler, José María Falgàs, era un bon vivant, advocat i farmacèutic de formació. L'escumós, elaborat amb pinot negre, monestrell i macabeu, va veure la llum l'any 1928. Però quan va esclatar la guerra la família va haver d'exiliar-se a França i el celler es va convertir en refugi antiaeri i hospital militar.
La verema de Gelamà va començar divendres passat a la vinya de la finca Coromina, d'on es van obtenir 2.400 quilos de garnatxa –d'una mica més de 10 graus–, que es van reservar en cambres frigorífiques durant 24 hores. El vi base d'aquest escumós tindrà la particularitat de ser la primera collita de Gelamà seguint els procediments de l'agricultura ecològica –són vinyes en reconversió–. Roger Rius assegura que ha estat una collita “excepcional”. Si bé és cert que la producció ha estat una mica inferior a la de l'any passat, la qualitat del raïm és “molt bona i això és molt gratificant”. La sequera de tot l'estiu ha generat un raïm molt sa i les pluges dels últims dies han permès, segons Rius, hidratar el gra just abans de la collita.
Ara el celler Gelamà continuarà amb la verema del macabeu per a l'elaboració de l'escumós. El nou escumós del celler serà, segons l'enòleg Josep Mitjans, “el pilar de la carta de referències del celler”. Per Mitjans, l'acord amb Rius ha estat una oportunitat per fer realitat un projecte d'escumosos de varietats autòctones i fermentats en àmfores. A més del nou escumós, des de Gelamà, Rius i Mitjans treballen en l'elaboració d'un vi de finca que serà un monovarietal de carinyena, amb raïm procedent d'una vinya vella de producció molt reduïda, situada en un terreny elevat i pedregós. També trauran al mercat un vi blanc (amb un toc d'àmfora i barrica) i un vi negre més lleuger que serà un cupatge de garnatxa, sirà i carinyena.