Economia

La virtut de l'aigua com a reclam

El complex de la central hidroelèctrica de Tavascan té un dels salts d'aigua més importants d'Europa

La Xatic posa a disposició dels visitants més de 2.000 activitats en museus, empreses i centres d'interpretació

A partir dels 5 anys

anys ja es pot visitar el Centre d'Interpretació de l'Aigua de Tavascan (Lladorre, Pallars Sobirà). L'espai es troba situat al voltant de la central hidroelèctrica del municipi
i té un dels salts d'aigua més importants d'Europa, així com una extensa xarxa de túnels que connecten rius, llacs i centrals subterrànies.

La visita, que té un cost general de 7 euros, està integrada a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (Xatic), un fet que està contribuint decisivament a difondre l'activitat. “Formar part de l'entitat ens està ajudant a promocionar-nos més enllà de la comarca”, explica Xavier Soler, responsable del centre, que, en tot cas, admet “dificultats” per captar visitants. La majoria de les 35.000 visites que ha rebut el complex els últims dotze anys eren de famílies i centres escolars dels voltants.

Com a contrapès a l'handicap de la distància, Tavascan ha començat a adaptar la visita a la central hidroelèctrica –una única diària, a la tarda– segons edat o interès dels visitants. També s'ha començat a posar sobre la taula la possibilitat d'oferir paquets turístics, que combinin l'entrada al complex amb altres activitats complementàries a la zona. “Però encara està molt verd”, admet Soler, que lamenta que “no s'acaba de ser conscient” del valor turístic que pot tenir el món de l'aigua.

Activitats per a tots els gustos

Créixer en visitants també és l'objectiu del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, un altre dels equipaments de turisme industrial adherits a la Xatic. La visita inclou, entre altres, una passejada per la mina Eugènia, la més important del conjunt miner, que té un total de 20 nivells subterranis, 620 metres de profunditat i un entramat de 15 quilòmetres de galeries. A més, la visita –que té un cost general de 7 euros, tot i que existeix la possibilitat de beneficiar-se de tarifes reduïdes– també inclou la visita a la colònia minera dels anys vint.

A Terrassa, municipi referent de la revolució industrial al país, es poden visitar diversos equipaments adherits a la xarxa, entre ells la casa Alegre de Sagrera, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i la Masia Freixa, una antiga residència familiar modernista construïda sobre l'estructura d'una antiga fàbrica tèxtil. En total, la Xatic posa a disposició dels visitants més de 2.000 activitats en museus, centres d'interpretació i empreses. A banda dels 26 municipis que formen part de l'associació, també s'han adherit a l'entitat diversos equipaments i recursos de poblacions no adscrites encara a la xarxa. Un dels més reconeguts és el Museu Agbar de les Aigües de Cornellà de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona