Un pagès detingut i diversos ferits arran d'aldarulls amb els Mossos a Reus

La mobilització d'ahir al matí, de protesta pel preu dels productes agrícoles, va acabar amb esbatussada

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va iniciar la seva mobilització a les deu al passeig Mata de Reus. Després de baixar fins a la delegació de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, el coordinador al Baix Camp, Josep Ferré, i el coordinador territorial del Camp, Josep Maria Coll, van fer els seus parlaments. Després d'això, i amb l'ajut d'un tractor, els membres d'UP van obrir la porta de la delegació i van accedir al pati interior. El tractor va abocar la càrrega de patates que portava i es van produir els primers llançaments de patates i tomàquets contra la façana de la delegació davant la passivitat dels agents dels Mossos que hi havia. El llançament es va acabar quan els agents antiavalots van impedir el pas de més pagesos a l'interior del pati. El grup de gent que s'havia quedat fora de la delegació es va acostar als antidisturbis i aquests van carregar contra els pagesos, mentre alguns membres d'UP intentaven calmar els mossos d'esquadra. Durant la baralla, un segon tractor va abocar la càrrega de closques d'avellana, a les quals es va calar foc.

Després de diversos atacs i amenaces d'uns i altres, l'altercat es va saldar amb un agent amb una fissura a la clavícula, que va ingressar a l'hospital Sant Joan de Reus «en estat greu», segons els metges, i set més de contusionats. Una desena de pagesos també van resultar ferits, segons el sindicat. Un d'ells, que es va trencar un dit, va ser detingut pels Mossos que tot just sortia de l'hospital.

Quan els ànims es van haver calmat, els dirigents d'UP van demanar als pagesos que prosseguissin la mobilització de tractors fins a la plaça de la Pastoreta. Coll va declarar que l'actuació dels antiavalots «estava fora de lloc». A més, va denunciar que «els agents també havien agredit els representants de la premsa i que havien picat cruelment gent de 60 anys». Arran dels fets, des del sindicat s'ha convocat una assemblea dijous a Alcover en què es decidirà la seva reacció. Els pagesos no descarten presentar una denúncia.

Els manifestos

Pel que fa a la protesta, Ferré va destacar que durant l'últim any la renda dels pagesos ha baixat un 40%. A més, va remarcar que «els d'UP som els únics que tenim collons per protestar». Per acabar, va qualificar el govern de ser «el més incompetent que hi ha hagut en democràcia». Coll, de fet, va titllar el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, de «titella de Madrid», i va afirmar que «la resta de sindicats estan comprats».

Sabaté defensa l'actuació policial

El delegat al Camp, Xavier Sabaté, va sortir a la tarda en defensa de l'actuació dels Mossos per garantir «la integritat dels equipaments públics». Sabaté va condemnar tant «l'actitud amb què alguns pagesos van intentar entrar per la força en un edifici públic» com «les agressions als mossos». El delegat va lamentar que durant la protesta es distribuís «propaganda que incitava a exercir accions violentes», i va aclarir que considera bàsica la via del diàleg a l'hora de resoldre qualsevol problema.

Agressió a un periodista

Durant els aldarulls, un càmera de TV3 va resultar «ferit al coll» pels mossos, segons es va denunciar des del Sindicat de Periodistes de Catalunya, en què troben «inacceptable que se li exigissin les imatges gravades, com si hagués comès un acte il·legal» –a la qual cosa es va negar–, i les actuacions, «no justificades i desmesurades en un estat de dret».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona