Menys collita d’olives, però s’espera un oli de gran qualitat
La falta de pluges des del març fins a l’octubre ha provocat un descens de la collita d’olives d’un 30%
S’ha hagut d’avançar la collita per la calor que va fer el mes passat, perquè els fruits van madurar abans d’hora
La falta de pluges a les comarques gironines aquest any ha provocat que la collita d’olives que va començar a l’octubre sigui un 30% i, en alguns casos, fins a un 40% inferior que en temporades normals. “El mes de maig, quan les oliveres feien el quallat del fruit, va ser molt dolent per culpa d’una sequera persistent que s’ha allargat fins al setembre, i les olives han quedat petites”, explica el president del consell regulador de la denominació d’origen protegida (DOP) Oli de l’Empordà, Simó Casanovas. Però aquest descens de producció no es reflectirà del tot en els quilos totals d’oli que s’acabaran produint a la demarcació, ja que el rendiment de l’oliva és superior a altres anys “perquè el fruit no ha acumulat aigua”. Amb tot això, el sector creu que l’oli aquest any serà de molt bona qualitat.
En un any normal, la producció de la DOP Oli de l’Empordà no és “gaire gran”, perquè “l’oli no sol ser el principal negoci de les empreses gironines que el produeixen, sinó que més aviat és un negoci secundari”. En general, són explotacions familiars i els camps han passat de pares a fills, i es mantenen com a “ajuda a l’economia familiar”. El cens de camps d’oliveres a la demarcació és d’unes 2.000 hectàrees, i unes 900 de les quals estan sota l’empara de la DOP Oli de l’Empordà, que produeix anualment uns 250.000 quilos d’oli, segons va assegurar Casanovas.
La zona de producció dels sis trulls que formen part de la DOP –Auró Agrícola, Celler Cooperatiu d’Espolla SCCL, Empordà SSCL, Masetplana, Oli de Ventalló i Trull Ylla, SL– comprèn els terrenys situats als municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà principalment i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens) i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls).
La collita d’olives aquest any s’ha avançat perquè la calor que va fer aquest mes d’octubre passat va fer madurar la fruita abans d’hora. Les empreses gironines van començar a collir a mitjan octubre –alguna, com és el cas de Mas Auró, va començar el 10 d’octubre– i preveuen acabar a mitjan desembre, “si el temps ho permet”. “Aquests dies, amb la pluja, es pot sortir poca estona al camp”, explica Fina Sala, d’Oli de Ventalló. Per a la collita de l’oliva a la demarcació, es contracta “poc temporer”.
La DOP Oli de l’Empordà està formada per sis trulls, si bé a la demarcació hi ha moltes més empreses o famílies que es dediquen a la producció d’oli. Però només en poden formar part els trulls que elaboren oli a partir de les varietats argudell, corivell, llei de Cadaqués i arbequina. Segons Casanovas, l’oli gironí està molt ben considerat, perquè la varietat principal de la zona és l’argudell, que “hi aporta personalitat sensorial” i que és present en un percentatge mínim del 51% de la composició varietal. Els olis de l’Empordà, segons es defineixen en el web de la denominació d’origen protegida, són olis “verds, que en boca presenten un sabor amarg i picant de tipus mitjà, amb aromes que recorden l’herba acabada de tallar, la carxofa, les nous verdes, el fonoll i les ametlles”.
Està previst presentar el nou oli el dia 4 de desembre a Figueres i l’11 a Girona. I coincidint amb l’arribada al mercat d’aquest oli, els restaurants que formen part dels col·lectius La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons ja el podran oferir als seus clients perquè el degustin.