Economia

Fum líquid: aroma i gust de brasa

Consum

Solem ima­gi­nar una con­cen­tració de fum com un espai boirós irres­pi­ra­ble. Doncs, no sem­pre és així. La sen­sació d'estar envol­tat d'una gran fumera es pot tenir amb el sol acte d'obrir una ampo­lleta de fum líquid, el Liquid Smoke.
Es tracta d'un pre­pa­rat ali­men­tari, cone­gut en el món de la res­tau­ració, con­sis­tent en una solució d'aigua amb extracte vege­tal de fusta de noguera. Una sim­ple gota en un tros de carn, ver­dura o peix abans de coure'ls els acaba donant el gust de cocció a la brasa, mal­grat que s'hagi cui­nat en una sim­ple gra­e­lla de foc o elèctrica. També és útil per mari­nar carn o peix o, afe­git en una vina­greta, per ama­nir l'acom­pa­nya­ment de plats. La con­cen­tració en les ampo­lle­tes és tan alta que, tot i pre­cin­tat, en aga­far l'envàs els dits fan olor de fumat. És per això que fins i tot es reco­mana que es rebaixi amb aigua en uti­lit­zar-ho.

Aquest pro­ducte, ara per ara difícil de tro­bar a Espa­nya, ha arri­bat aquests dies a Ali­men­ta­ria a través de la dis­tribuïdora cata­lana Ofis­trade, que el com­pra a la firma Try Me, un fabri­cant suec que l'ela­bora a Nova Orle­ans. No cal dir que els ian­quis en són uns ena­mo­rats.

Ofis­trade, que importa pro­duc­tes ètnics i de gur­met, en va detec­tar una certa demanda, espe­ci­al­ment en l'àmbit de la res­tau­ració, "perquè és un toc sin­gu­lar que està molt en línia amb la nova cuina de fusió", explica Alberto Dazi, direc­tor de ven­des.

La dis­tribuïdora apro­fi­tarà aquesta "neces­si­tat" per intro­duir el fum líquid en les boti­gues més espe­ci­a­lit­za­des i en els super­mer­cats. Les ampo­lle­tes de 147 mil·lili­tres cos­ta­ran uns 3 euros i es tro­ba­ran a l'àrea de sal­ses pre­pa­ra­des o de pro­duc­tes inter­na­ci­o­nals. Això no vol dir que sigui "un pro­ducte ori­en­tat a la població immi­grant", diu Dazi. "La nos­tra experiència -explica- és que el prin­ci­pal cli­ent de pro­duc­tes ètnics és el con­su­mi­dor local o l'estran­ger occi­den­tal, "no pas l'immi­grant, que té altres vies que no són la com­pra en comerços per adqui­rir pro­duc­tes del seu país".

Aspec­tes gas­tronòmics a banda, Liquid Smoke és el pro­ducte ideal per simu­lar una exqui­sida gra­e­llada en una tro­bada fami­liar o d'amics quan no es té llar de foc de lle­nya o les moder­nes bar­ba­coes de carbó. Amb el regust que deixa al pala­dar es pot recrear ben bé una cos­te­llada a l'aire lliure i si de fons se sent Geor­gie Dann... gresca asse­gu­rada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.