Economia

Pitjor que l'home del temps

Finances

Si equi­vo­car-se és humà, els ana­lis­tes finan­cers no són màqui­nes i erren més que els homes del temps. Uns i altres tenen en comú la impre­vi­si­bi­li­tat dels fets que avan­cen, sus­cep­ti­bles als can­vis més petits i, sovint, amb un impor­tant com­po­nent atzarós. Tots par­len del clima -mete­o­rològic o econòmic-, pro­nos­ti­quen plu­ges -d'aigua, gel, bene­fi­cis o falli­des, per exem­ple- i, de tant en tant, són espec­ta­dors de luxe d'algun ter­ratrèmol -geològic o bor­sari-. Però, men­tre la pro­pensió a equi­vo­car-se dels homes del temps no passa de ser un tòpic fruit de la noto­ri­e­tat de les erra­des que puguin come­tre, la d'ana­lis­tes finan­cers de tot el món ha estat cor­ro­bo­rada.L'impor­tant grup d'infor­mació econòmica i finan­cera Blo­om­berg va difon­dre ahir que els ana­lis­tes només van encer­tar els resul­tats del segon tri­mes­tre d'un 6,7% de les empre­ses de l'índex bor­sari nord-ame­ricà Stan­dard&Poor's 500 (S&P 500), la pit­jor dada des del 1992, any en què Blo­om­berg va començar a reco­pi­lar les anàlisis. Si Tomàs Molina o Mònica López falles­sin un 93% dels dies, ¿algú s'opo­sa­ria al seu lin­xa­ment al mig de la plaça de Cata­lu­nya?

L'agència i tele­visió nord-ame­ri­cana també va expli­car que, en el segon tri­mes­tre de l'any, els bene­fi­cis de les com­pa­nyies de l'índex S&P 500 va caure un 22%, men­tre que els ana­lis­tes havien pre­vist una cai­guda de només la mei­tat.

Can­vis en la regu­lació

Hi ha dos motius, segons Blo­om­berg, que han pro­vo­cat que aquest any els errors dels ana­lis­tes hagin cres­cut tant a la prin­ci­pal plaça econòmica i borsària del món, Wall Street: que els regu­la­dors nord-ame­ri­cans van obli­gar les empre­ses a dei­xar de fil­trar infor­mació, i la gran crisi finan­cera que es viu. És a dir, que ja no poden seguir fent tram­pes -se suposa que són experts i conei­xen prou bé empre­ses i sec­tors per no neces­si­tar fil­tra­ci­ons- i que no s'espe­ra­ven una crisi tan forta. Per llo­gar-hi cadi­res!

El codi­rec­tor d'estratègia del banc d'inver­si­ons Mor­gan Kee­gan, John Wil­son, explica que "és pro­ba­ble que els ana­lis­tes s'equi­vo­quin cada cop més en els seus pronòstics, perquè les com­pa­nyies són més cau­te­lo­ses amb la infor­mació i -afe­geix- ja no tenen un pre­fe­rit a qui fil­tren la infor­mació" abans que se sàpiga. "Tret que tin­guis un ana­lista amb una com­prensió del sec­tor molt bona (sic), l'assumpte es posa més difícil en un entorn com aquest", explica Wil­son, tot obli­dant que a algú a qui s'ano­mena ana­lista se li pres­su­posa el conei­xe­ment d'allò que ana­litza. Altres direc­tius del món de la gestió de fons i valors finan­cers citats per Blo­om­berg expli­quen que els ana­lis­tes de què es poden refiar són aquells que estan espe­ci­a­lit­zats en un sec­tor en con­cret.

Crisi labo­ral

La crisi dels ana­lis­tes a Wall Street no és només d'idees, cri­teri o pun­te­ria, com se'n vul­gui dir, sinó també labo­ral. I és que, entre la crisi i les polítiques regu­latòries, molts ana­lis­tes han sigut aco­mi­a­dats. Sense anar més lluny, el govern nord-ame­ricà ha obli­gat a sepa­rar les divi­si­ons d'inves­ti­gació i de banca d'inver­si­ons perquè man­tin­guin la inde­pendència de les seves anàlisis. Això ha pro­vo­cat nom­bro­sos aco­mi­a­da­ments d'ana­lis­tes a Wall Street. I no és l'únic cas. El segon banc nord-ame­ricà, el Bank of Ame­rica, va aco­mi­a­dar el mes de gener pas­sat una quarta part dels seus ana­lis­tes d'acci­ons de la seva divisió de valors. També la impor­tant asse­gu­ra­dora Pru­den­tial Finan­cial va tan­car la seva divisió d'inves­ti­gació, amb 420 per­so­nes, perquè per­dia diners.

En resum, que els que en saben, o se suposa que en saben, també patei­xen crisi i s'equi­vo­quen. I molt. Pot­ser si poséssim els ana­lis­tes finan­cers després dels TN a pre­sen­tar El temps, valo­raríem més els nos­tres meteoròlegs.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.