Economia

‘Trumpada’ al comerç

La política aranzelària que vol implantar Trump sacseja la geoeconomia internacional

El perill d’un rebrot inflacionista o el d’una davallada del creixement són ben latents

Els experts temen que la UE, si no reacciona i no esdevé més competitiva, pot ser irrellevant
Els Estats Units fan servir els aranzels per frenar el creixement de la Xina
En la guerra comercial surten guanyadores les empreses ineficients, les que no exporten

No hi ha dia que el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, no faci tre­mo­lar les estruc­tu­res de les rela­ci­ons econòmiques inter­na­ci­o­nals amb ame­na­ces de car­re­gar aran­zels a tot aquell que vul­gui ven­dre mer­ca­de­ries al mer­cat dels EUA. Una sim­ple eina transac­ci­o­nal per poder nego­ciar des d’una posició de for­ta­lesa, o una evidència real que anem de pet cap a una altra manera d’enten­dre la glo­ba­lit­zació, una guerra comer­cial, en què el lliu­re­can­visme ja no es pot inter­pre­tar com el perquè de tot ple­gat?

És arris­cat inter­pre­tar que hem dei­xat enrere el gran espai del bes­canvi a escala inter­na­ci­o­nal que ha estat la glo­ba­lit­zació, amb tots els seus avenços i greu­ges? Per a Joan Tugo­res, catedràtic emèrit de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), “es pot dir que ja fa temps que la glo­ba­lit­zació estava can­vi­ant de for­mat, i anàvem tran­si­tant d’una glo­ba­lit­zació basada en el trànsit de con­te­ni­dors car­re­gats de mer­ca­de­ries, cap a una altra més aviat feta d’intan­gi­bles. Hom passa de pen­sar a estal­viar cos­tos mit­jançant l’estímul de la com­petència a posar en pri­mer pla estratègies de segu­re­tat, com ara el con­trol de la intel·ligència arti­fi­cial (IA) o la garan­tia de sub­mi­nis­tra­ment de matèries pri­me­res escas­ses, com per exem­ple les ter­res rares”. Així doncs, seria pre­ma­tur par­lar de la mort de la glo­ba­lit­zació, però és inne­ga­ble que “els ves­sants no estric­ta­ment econòmics pas­sen a un pri­mer pla”. En aquest con­text, l’àrbi­tre del comerç inter­na­ci­o­nal, l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç (OMC), que enguany cele­bra el trentè ani­ver­sari, es veu desau­to­rit­zat. “L’OMC ja fa temps que està fora de joc; ha vol­gut seguir amb les regles del comerç inter­na­ci­o­nal del segle XX i ha romàs des­fa­sada. Això sí, cal con­ser­var-la com a espai de tro­bada pels hipotètics acords a què es pugui arri­bar en un futur.” Com l’acord a què vol arri­bar la UE amb Mer­co­sur, el bloc econòmic que inte­gra les prin­ci­pals eco­no­mies lla­ti­no­a­me­ri­ca­nes, que hau­ria d’estal­viar a les empre­ses de la UE drets per valor de 4.000 mili­ons d’euros i garan­tir un flux fia­ble de matèries pri­me­res essen­ci­als per a la tran­sició energètica, entre altres dis­po­si­ci­ons. Tan­ma­teix, “ja veiem que un acord com aquest, en què la UE pot par­lar com a UE, ja ha topat amb l’opo­sició de deter­mi­nats estats, pels temors que el sec­tor agro­a­li­men­tari en surti per­ju­di­cat, així que el risc de blo­queig hi és, quan és un acord d’enorme interès per a la UE, sobre­tot pel que fa a matèries pri­me­res que neces­sita”.

Un ‘modus ope­randi’

Joan Tugo­res creu que la trum­pada al lliu­re­can­visme no és cap nove­tat, és una estratègia cone­guda: “Alguns obli­den que, en el seu pri­mer man­dat, el pre­si­dent Trump va nego­ciar amb la Xina una treva en la guerra aran­zelària, l’ano­me­nat acord Fase 1, pel qual el gegant asiàtic es com­pro­me­tia a com­prar béns dels EUA per valor de 200.000 mili­ons de dòlars, sobre­tot en mer­ca­de­ria agrària, a canvi de rebai­xar els aran­zels a la mer­ca­de­ria xinesa. Aquesta estratègia s’ha con­ver­tit en el seu modus ope­randi, que pre­su­mi­ble­ment Trump apli­carà a la UE perquè li com­pri pro­duc­tes transgènics o perquè s’alineï més amb els EUA en la com­petència comer­cial amb el gegant asiàtic.” Una pers­pec­tiva total­ment transac­ci­o­nal que pot­ser s’impo­sarà a par­tir d’ara, en què el prin­cipi de tot acord serà asso­lir prou poder de nego­ci­ació per obli­gar altres països a arri­bar a ente­ses que ser­vei­xin als interes­sos pro­pis.

Interes­sos pro­pis? Trump haurà de mesu­rar molt bé la seva impo­sició de taxes del 10, el 15 o el 25% perquè no se li con­ver­tei­xin en armes de doble tall que ferei­xin l’eco­no­mia, en l’escala més domèstica. “Els aran­zels per­ju­di­quen als qui els impo­sen, són els con­su­mi­dors naci­o­nals els qui aca­ben pagant-los. Aquests dies ja podem veure a les boti­gues dels EUA car­tells en què es diu «Aquest pro­ducte puja per culpa del Sr. Trump».”

En un dels seus rao­na­ments més deli­rants, Trump ha arri­bat a dir que els aran­zels poden subs­ti­tuir l’impost sobre la renda i nodrir el pres­su­post fede­ral, però, com ha que­dat demos­trat, un aran­zel uni­ver­sal del 10% man­tin­gut de forma cons­tant, a tot esti­rar, finançaria una vin­tena part del pres­su­post fede­ral. Tam­poc no és gaire creïble sos­te­nir que com més pro­tec­ci­o­nisme, menys dèficit comer­cial. Un dòlar enfor­tit per aran­zels depri­mi­ria la demanda glo­bal d’expor­ta­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes. Així mateix, per curar la febre de dèficit comer­cial que secu­lar­ment afecta els EUA, no ser­veix el xarop de l’aran­zel, amb el benentès que per asso­lir aquest objec­tiu cal­dria fer aug­men­tar la taxa d’estalvi o fer min­var la inversió, i això sí que no s’ho poden per­me­tre els EUA, que han de man­te­nir una inversió gene­rosa si volen con­ti­nuar en el lide­ratge de les noves tec­no­lo­gies o ser capaços de com­pe­tir amb la Xina en el desen­vo­lu­pa­ment de la IA.

I en quina posició roman la UE? Fa pocs dies la Comissió Euro­pea va anun­ciar la Brúixola de la Com­pe­ti­ti­vi­tat, que entre altres coses plan­teja la sim­pli­fi­cació de l’entorn de regu­la­ci­ons i una coor­di­nació més efec­tiva entre els nivells comu­ni­tari i esta­tal. Per al pro­fes­sor Tugo­res, “no deixa de ser una versió ligth de l’informe Draghi: cal fer pas­ses deci­di­des, com ara tenir una política fis­cal inte­grada i seri­osa, si no es vol caure en la irre­llevància, com va adver­tir Mario Draghi”. Tugo­res creu que la pre­tensió de la Comissió, d’esde­ve­nir una mena de supra­es­tat per impul­sar les empre­ses més dinàmiques, pot xocar amb els recels dels estats a l’hora de com­par­tir sobi­ra­nia.

Les expor­ta­ci­ons cata­la­nes van tenir un bon 2024, tot acon­se­guint superar una altra vegada la bar­rera dels 100.000 mili­ons d’euros. En aquests 113.000 mili­ons de ven­des, cal fer avi­nent que va créixer nota­ble­ment l’expor­tació als Estats Units, un 19,3%. Aquest mer­cat suposa un 3,5% del total d’expor­ta­ci­ons i va créixer un 50% en el període 2020-23. Així doncs, el pro­tec­ci­o­nisme de Trump podria tenir les seves con­seqüències per a l’empresa cata­lana: segons Acció, un 10% de les taxes sobre les mer­ca­de­ries cata­la­nes podrien pesar dues dècimes quant a crei­xe­ment del PIB. És per això que, per abor­dar el nou con­text glo­bal, Acció ha acti­vat el nou ser­vei Adapta’t als nous Estats Units. Com explica Cris­tina Ser­ra­dell, direc­tora de la Uni­tat de Negoci d’Acció, “tot par­lant amb les empre­ses vam veure una certa inqui­e­tud davant tanta incer­tesa. A algu­nes, els seus impor­ta­dors els pre­gun­ta­ven si ja dis­po­sa­ven de plans de con­tingència”. El nou ser­vei, que s’emmi­ra­lla en el que va acti­var Acció quan es va esde­ve­nir el Bre­xit, ana­litza cas per cas el grau d’expo­sició a un esce­nari pro­tec­ci­o­nista, amb la idea d’adap­tar-s’hi. “Ana­lit­zem, en el cas que s’aca­bin impo­sant aran­zels d’un 10%, quina capa­ci­tat d’absorció té l’empresa, si pot tras­lla­dar el cost sense que se’n res­senti la demanda.” I una altra reflexió, trans­cen­den­tal, és si convé ser pre­sent física­ment al mer­cat esta­tu­ni­denc. “Si l’empresa té poten­cial, pot tenir sen­tit obrir una filial allà. Algu­nes empre­ses opten per obrir-hi una ofi­cina comer­cial, altres per dis­po­sar de magat­zem i altres per fabri­car, amb el benentès que si fabri­ques part del pro­ducte allà, pots res­tar alli­be­rat de l’aran­zel.” De fet, l’admi­nis­tració ante­rior de Biden ja va atreure empre­ses amb els seus forts incen­tius als nego­cis invo­lu­crats en la tran­sició energètica. I l’actual admi­nis­tració el que busca és “atreure empre­ses estran­ge­res per esti­mu­lar local­ment l’acti­vi­tat manu­fac­tu­rera”.

Amb tot, com asse­nyala Ser­ra­dell, cal mirar cap a Ori­ent, i cap a l’hemis­feri sud. “L’eco­no­mia mun­dial, com més va, més gra­vita cap a Àsia. D’altra banda, l’acord amb el bloc Mer­co­sur pot ofe­rir mol­tes opor­tu­ni­tats a les empre­ses cata­la­nes, pels lli­gams que hi ha amb aquests països, i perquè podria com­pen­sar un tan­ca­ment del mer­cat dels EUA.” L’alte­ració del comerç inter­na­ci­o­nal per una pos­si­ble guerra aran­zelària pre­o­cupa rela­ti­va­ment a Ser­ra­dell, que remarca que l’empresa cata­lana “ja està acos­tu­mada a bus­car nous mer­cats quan les cir­cumstàncies ho reque­rei­xen. Es va adap­tar al tan­ca­ment d’Algèria, que ara ha aixe­cat les res­tric­ci­ons als nos­tres pro­duc­tes, o al de Rússia, que va fer que la indústria de la carn de porc es redi­rigís cap a la Xina”.

Amb tot, no s’han de menys­te­nir les reper­cus­si­ons d’una guerra aran­zelària, pels seus efec­tes indi­rec­tes en cadena: “Si venem a Ale­ma­nya, que exporta als EUA, si allà ven menys pels aran­zels, això afecta la nos­tra eco­no­mia.” Cris­tina Ser­ra­dell augura que, atès el demos­trat caràcter “transac­ci­o­nal” de Trump, “tot aca­barà en tau­les de nego­ci­a­ci­ons, com va pas­sar en el pri­mer man­dat de Trump amb la UE o com passa amb la Xina, que també uti­litza l’aran­zel per no mos­trar-se feble d’entrada, per després por­tar-ho tot a la nego­ci­ació”. I allà caldrà fer gala de la millor diplomàcia comer­cial: “La UE on exporta més és als EUA, i d’on importa més és de la Xina. Si els EUA nego­cien amb la Xina que li com­pri més, relega la UE, però si no hi ha acord, seria al revés, molts pro­duc­tes es des­vi­a­rien a Europa, ara que la UE vol esco­me­tre un procés de rein­dus­tri­a­lit­zació en els sec­tors més avançats.”

L’efecte indi­recte

Per a Joan Ramon Rovira, cap d’estu­dis de la Cam­bra de Comerç, en el que més hem de parar atenció és en els efec­tes indi­rec­tes de la guerra comer­cial que es pugui esde­ve­nir, atès que “Cata­lu­nya és una eco­no­mia molt invo­lu­crada en els esgla­ons inter­me­dis de la cadena de valor: aquí es fabri­quen com­po­nents de cot­xes ale­manys que s’expor­ten als Estats Units o ele­ments químics que han de for­mar part d’un medi­ca­ment”. Un altre efecte indi­recte té a veure amb el com­por­ta­ment de les balan­ces comer­ci­als dels nos­tres socis: “Si eco­no­mies com les de França o Ale­ma­nya s’afe­blei­xen perquè els aran­zels res­trin­gei­xen la seva capa­ci­tat d’expor­tar, la seva demanda dels nos­tres pro­duc­tes també min­varà, atès que tin­dran menys poder adqui­si­tiu.”

Un dòlar fort –i com més va la febre aran­zelària dels EUA, més sòlida es mos­tra la divisa nord-ame­ri­cana en la seva pari­tat amb l’euro i les altres divi­ses mun­di­als–, “cer­ta­ment, pot com­pli­car per als Estats Units revi­ta­lit­zar les seves expor­ta­ci­ons, però, inver­sa­ment, pot poten­ciar els flu­xos de turis­tes esta­tu­ni­dencs cap aquí, o fer més barata la inversió d’empre­ses dels EUA en la nos­tra eco­no­mia, tant de forma directa com indi­recta”. Per con­tra, “la inversió als Estats Units sor­ti­ria més cara: adqui­rir ins­tal·laci­ons, maquinària, con­trac­tar... Només els grans grups inter­na­ci­o­nals que la podrien esco­me­tre sense pro­ble­mes, sí que hi ani­ran per poder sal­tar per damunt de les bar­re­res aran­zelàries”. En l’actual clima, les empre­ses cata­la­nes, com totes les euro­pees, “no tin­dran altra sor­tida que diver­si­fi­car al màxim la seva geo­gra­fia de mer­cats, anar a tot arreu, sobre­tot a Àsia, prin­ci­pal­ment a la Xina, com ja estan fent Ale­ma­nya i Itàlia”. Rovira també creu que en aquest con­text l’acord amb Mer­co­sur “és més urgent que mai”.

Que el comerç inter­na­ci­o­nal havia estat mutant dar­re­ra­ment, era evi­dent. Una espi­ral pro­tec­ci­o­nista ja s’albi­rava, la frag­men­tació geo­e­conòmica era un fet, si tenim en compte que, segons l’FMI, el 2023 es van impo­sar prop de 3.000 mesu­res de res­tricció del comerç, gai­rebé el tri­ple que el 2019. Com diu Víctor Bur­guete, inves­ti­ga­dor del Cidob, “sí, es pot par­lar d’una nova glo­ba­lit­zació, reglo­ba­lit­zació, des­glo­ba­lit­zació, a par­tir del 2008. Fins ales­ho­res, el comerç mun­dial crei­xia més que el PIB dels països, i a par­tir d’aque­lla data s’alen­teix”. Tan­ma­teix, la gran rup­tura ve amb la pri­mera admi­nis­tració de Trump, “que va blo­que­jar de facto l’OMC”. El segon Trump ha per­sis­tit en aquesta visió de “l’aran­zel de múlti­ples objec­tius, que a més de ree­qui­li­brar la balança comer­cial, ser­veix per con­te­nir el crei­xe­ment de la Xina i extreure con­ces­si­ons dels altres. Ara la nove­tat és això que els estran­gers paguin els nos­tres impos­tos”. Bur­guete, que ens recorda que l’admi­nis­tració de Biden va man­te­nir taxes a la mer­ca­de­ria estran­gera, adver­teix que, tot i que l’eina pro­tec­ci­o­nista sem­pre és nego­ci­a­ble, “els aran­zels hi són per que­dar-se, perquè és una de les eines que el pro­grama econòmic de Trump plan­teja per obte­nir ingres­sos que li donin marge per reduir la regu­lació i rebai­xar impos­tos”.

En el nou esce­nari, hi tin­dran molt a dir els països con­nec­tors, “els gua­nya­dors per la porta del dar­rere. A través de països com Mèxic, el Viet­nam o Tur­quia, d’altres poden ven­dre als EUA esmu­nyint-se de la taxa aran­zelària. Tan­ma­teix, els EUA comen­cen a tenir-los en el punt de mira, i ja veiem com dema­nen a Mèxic que res­trin­geixi les rela­ci­ons amb la Xina”.

Gia­como Pon­zetto, inves­ti­ga­dor del Cen­tre de Recerca en Eco­no­mia Inter­na­ci­o­nal (CREI) de la UPF, con­si­dera fal·laç l’argu­ment del Trump­no­mics que con­si­dera l’aran­zel una eina de redis­tri­bució a l’eco­no­mia dels EUA: “Si afa­vo­rei­xes l’acer local impo­sant taxes a l’impor­tat, per­ju­di­ques l’auto­moció. Si pro­te­gei­xes l’agri­cul­tura, l’efecte redis­tri­bu­tiu és molt petit. Aju­dar uns sec­tors deter­mi­nats amb aran­zels és ine­fi­ci­ent, hi ha altres mesu­res que poden fun­ci­o­nar millor, com ara el sub­sidi directe.” I sobre l’atza­ga­iada que els estran­gers paga­ran els impos­tos, reco­mana als EUA que ins­tau­rin un IVA, que allà és ine­xis­tent.

Pot­ser encara és aviat per saber cap a on evo­lu­ci­o­narà la geo­e­co­no­mia mun­dial, però pot­ser sí que “és una bona opor­tu­ni­tat perquè la UE millori les seves rela­ci­ons comer­ci­als amb els Brics, arri­bar a acords amb eco­no­mies com ara l’Índia, el Bra­sil o Indonèsia, des del res­pecte mutu”. És clar que l’assig­na­tura prin­ci­pal és una altra: “La UE no ha sabut créixer en els dar­rers vint anys, al revés que els EUA. Això sí, men­tre que la UE té un estat del benes­tar, allà hi ha més desi­gual­tats. El feno­men Trump podria fer que la UE d’una vegada es decidís a enfor­tir l’eco­no­mia a través de l’estímul de la com­pe­ti­ti­vi­tat.”

Com recorda Pedro Aznar, pro­fes­sor d’eco­no­mia d’Esade, “no es va com­plir aquest prin­cipi seu pel qual l’aran­zel ser­veix per reduir el dèficit comer­cial. Cer­ta­ment, els EUA no van impor­tar de la Xina, però sí d’un país con­nec­tor com el Viet­nam. Hi va haver un canvi de flu­xos. Una cosa sem­blant va pas­sar amb la UE, quan va gra­var l’oli d’oliva espa­nyol pel fet que Espa­nya era al con­sorci Air­bus, com­pe­ti­dor de Boeing a l’aeronàutica mun­dial, però no l’oli italià”.

Per al pro­fes­sor d’Esade, el caràcter transac­ci­o­nal d’aques­tes mesu­res aran­zelàries es pot posar de mani­fest en el camp de l’ener­gia: “És clar que la UE no pot gene­rar tota l’ener­gia que neces­sita, així que pot com­prar als EUA gas natu­ral liquat (GNL), tot arri­bant a un vin­cle win-win aquesta vegada.”

En tot cas, Trump haurà d’anar amb molt de compte amb els “efec­tes per­ver­sos” d’aran­zels, que “si s’enfi­len a tipus del 20-25% gene­ra­ran una forta inflació en un país que importa molt pro­ducte inter­medi, com l’alu­mini per a la indústria del cotxe o la cons­trucció”.

Antoni Cunyat, pro­fes­sor d’eco­no­mia de la UOC, no creu que sigui una bona idea des­lo­ca­lit­zar-se cap als EUA: “Qui et pot garan­tir que les regles de joc no can­vien per a les empre­ses euro­pees? La ines­ta­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal que s’asso­cia a Trump fa que no sigui atrac­tiu esta­blir-se als EUA.” No dubta que els aran­zels esta­tu­ni­dencs rebran la rèplica d’altres països, així que “hi haurà una guerra comer­cial en què gua­nyen les empre­ses més ine­fi­ci­ents, les que no expor­ta­ven, i per­den els con­su­mi­dors i les empre­ses més dinàmiques”. En el capítol energètic, Cunyat tam­poc no veu que la UE pugui acon­se­guir acords satis­fac­to­ris com­prant GNL als EUA: “La UE sem­pre estarà en una posició des­a­van­tat­josa.”

Altres experts, com Edu­ard Gràcia, del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, paren atenció en la tensió que es pot gene­rar entre Trump i la Reserva Fede­ral, si la seva política radi­cal fa bro­llar inflació. Com diu, “si s’apu­gen els aran­zels, pots reduir el dèficit comer­cial, però si la Fed es veu obli­gada a apu­jar els tipus d’interès, una cosa va con­tra l’altra. Hem de pen­sar que si, com vol­dria Trump, la Fed imprimís bit­llets, a més d’apu­jar la inflació, el dòlar dei­xa­ria de ser moneda refugi. I apu­jar massa els tipus és una molt mala notícia per als països endeu­tats en dòlars”.

En tot cas, Gràcia no creu, com han dit alguns, que en un entorn mul­ti­po­lar la Xina es deci­deixi a coman­dar amb els Brics un nou Bret­ton Woods con­tra el pro­tec­ci­o­nisme amb el ren­minbi com a moneda forta. “Sota la forta pressió dels pro­ble­mes interns de la seva pròpia eco­no­mia, com la por a un crac immo­bi­li­ari de grans dimen­si­ons, les auto­ri­tats xine­ses no vol­drien que la seva divisa fora massa forta.”

Gràcia alerta sobre “el perill que tots els països, per la via del pro­tec­ci­o­nisme, vul­guin com­pe­tir per que­dar-se l’acti­vi­tat econòmica”: “Tots aca­ba­rien pit­jor, i tot ple­gat podria deri­var en un con­flicte calent.”

10-60%
d’increment
previst dels aranzels a les mercaderies estrangeres
10%
d’aranzels
sobre les mercaderies catalanes podria fer perdre dues dècimes de creixement de PIB a Catalunya
1.700$
augment de
la despesa mitjana anual de les llars nord-americanes per la política proteccionista de Trump
Nous centres de poder
Ja era una realitat de fa temps l’emergència d’un nou poder, el dels Brics+, que ara es pot engrandir en aquests temps de barreres comercials que vol imposar Trump. La seva força vindrà de la seva capacitat de crear aliances canviants. El comerç entre els membres dels Brics+ creix de forma accelerada. Així, un Bric com l’Índia pot negociar un acord de seguretat amb els EUA, per exemple, però alhora garantir-se el subministrament de gas amb Rússia, de petroli amb Nigèria o d’energia amb Singapur. Una nova categoria, la de país multialineat, que pot fer ús d’una àmplia gamma de llaços formals i informals per millorar el poder de negociació amb els Estats Units, la Xina, la UE i altres.
L’acer i l’alumini
L’afectació dels aranzels imposats pels EUA a l’acer i l’alumini tindrà un efecte “limitat” a l’economia catalana, com explica Acció: 36,3 milions d’euros anuals a 34 empreses, quan Catalunya exporta productes per aquests dos metalls per valor de 127 milions d’euros. Tanmateix, la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) ha avisat dels efectes indirectes que puguin sorgir en empreses d’automoció, farmacèutiques o habitatge, com és el cas de l’empresa de Badalona Anudal, que exporta a països com Mèxic, sotmès al marcatge dels EUA, i que ja preveu una baixada de les vendes i pèrdua de marges per la pujada del preu de l’alumini que ha generat la incertesa.
Estratègia

Interposició

Al si de la UE ja es parla de noves estratègies per combatre les polítiques de Trump. Una d’elles seria el que els teòrics anomenen proteccionisme d’interposició, pensat per replicar les rebaixes d’impostos que Trump vol aplicar als EUA, a redós de la seva agressiva política aranzelària. En aquest cas, es tractaria de, si Trump fa abaixar l’impost de societats al 15%, que els països que importen mercaderia dels EUA cobressin un recàrrec proporcional a la rebaixa fiscal que l’empresa venedora gaudeix. Tindria un efecte de desescalada, ja que a mesura que els països consumidors comencessin a recaptar els impostos que no es van pagar per un efecte dúmping, el govern dels EUA, com més va, menys motius tindria per repartir generosament beneficis fiscals a les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.