Gran angular

Immigració i atur

Dels gairebé cinc milions d'aturats que hi ha a Espanya, un milió cent mil persones són d'origen estranger. Aquesta xifra contrasta amb els tres-cents setanta-quatre mil aturats d'origen estranger que hi havia durant el segon trimestre de 2007 i una taxa d'atur lleugerament superior al 10%. De fet, entre 2007 i 2010, la població de nacionalitat estrangera amb residència a Espanya ha augmentat en més d'un milió dues-centes mil persones i, actualment, representa més d'un 12% de la població total, quan l'any 2000 no superava el 2%

Segons les dar­re­res xifres de l'Enquesta de Població Activa publi­ca­des el mes de juliol i refe­ri­des al segon tri­mes­tre d'enguany, la taxa d'atur que expe­ri­men­ta­ven els tre­ba­lla­dors d'ori­gen estran­ger durant aquell període era del 32%. Dels gai­rebé cinc mili­ons d'atu­rats que hi ha a Espa­nya, un milió cent mil per­so­nes són d'ori­gen estran­ger. Aquesta xifra con­trasta amb els tres-cents setanta-qua­tre mil atu­rats d'ori­gen estran­ger que hi havia durant el segon tri­mes­tre de 2007 i una taxa d'atur lleu­ge­ra­ment supe­rior al 10%. De fet, entre 2007 i 2010, la població de naci­o­na­li­tat estran­gera amb residència a Espa­nya ha aug­men­tat en més d'un milió dues-cen­tes mil per­so­nes i, actu­al­ment, repre­senta més d'un 12% de la població total, quan l'any 2000 no superava el 2%.

Tenint en compte que la major part de la immi­gració rebuda a Espa­nya durant la dar­rera dècada pro­ce­dia de països en vies de desen­vo­lu­pa­ment i que els prin­ci­pals motius per emi­grar eren econòmics, a l'inici de la crisi s'espe­rava que un per­cen­tatge impor­tant d'aquests immi­grants retor­nes­sin als seus països d'ori­gen davant l'empit­jo­ra­ment de la situ­ació econòmica, però tal com mos­tren les xifres ante­ri­ors aquest retorn no s'ha produït (almenys amb la inten­si­tat que s'espe­rava). Les mesu­res adop­ta­des pel govern per incen­ti­var el seu retorn tam­poc no han tin­gut l'accep­tació que s'espe­rava. Dels més de cent mil immi­grants que podien aco­llir-s'hi, només uns dotze mil han accep­tat rebre de cop la pres­tació per atur amb el com­promís de tor­nar al seu país i no tor­nar a Espa­nya durant uns quants anys.

Aquesta situ­ació, però, no és exclu­siva d'Espa­nya. Si ana­lit­zem què ha pas­sat a altres països del nos­tre entorn durant la crisi, veu­rem que a la major part de les eco­no­mies occi­den­tals el ritme d'entra­des d'immi­grants s'ha fre­nat con­si­de­ra­ble­ment durant la crisi però, en canvi, les sor­ti­des no han aug­men­tat de manera sig­ni­fi­ca­tiva. Aquesta situ­ació és rela­ti­va­ment nova si ana­lit­zem l'evo­lució del feno­men migra­tori durant reces­si­ons ante­ri­ors. Hi ha diver­ses raons que expli­quen aquest canvi en el com­por­ta­ment dels immi­grants en relació amb les fluc­tu­a­ci­ons cícli­ques. En pri­mer lloc, la crisi actual ha estat una crisi glo­bal i, per tant, la situ­ació econòmica a molts dels països d'ori­gen no és molt millor que als països d'aco­llida. En aquest con­text, molts immi­grants en situ­ació regu­lar han pre­fe­rit esgo­tar la durada dels seus per­mi­sos de residència men­tre espe­ren que les opor­tu­ni­tats de tro­bar feina millo­rin, o alter­na­ti­va­ment han pas­sat a for­mar part de l'eco­no­mia sub­mer­gida. En segon lloc, als països de la Unió Euro­pea el sis­tema de pro­tecció social (inclo­ent-hi edu­cació i sani­tat) ha millo­rat subs­tan­ci­al­ment durant les dar­re­res dècades, men­tre que aquesta millora no ha estat tan mar­cada als països d'ori­gen. Aquesta diferència, jun­ta­ment amb la pos­si­bi­li­tat de dis­po­sar del suport de les seves pròpies xar­xes de suport en el país de des­ti­nació, ha reduït con­si­de­ra­ble­ment la immi­gració de retorn en l'actual con­text de crisi.

Un altre fac­tor impor­tant ha estat la pos­si­bi­li­tat de fer envi­a­ments periòdics de diners als fami­li­ars que es que­den al país d'ori­gen. Si la cai­guda en la renda dis­po­ni­ble dels immi­grants no hagués permès fer aques­tes tra­me­ses periòdiques, hi hau­ria hagut una forta pressió per part dels fami­li­ars perquè hagues­sin tor­nat al país d'ori­gen. En aquest sen­tit, sem­bla que els can­vis en els hàbits de con­sum, així com els estal­vis acu­mu­lats durant l'etapa expan­siva, els ha permès man­te­nir les quan­ti­tats envi­a­des. Segons el Banc d'Espa­nya, les quan­ti­tats envi­a­des van caure de manera sig­ni­fi­ca­tiva entre 2007 i 2008, però han man­tin­gut nivells força simi­lars durant 2009 i 2010 i les dades més recents que fan referència al pri­mer tri­mes­tre de 2011 no mos­tren un canvi de tendència sinó més aviat una impor­tant recu­pe­ració.

LA CRISI ACTUAL.

Així doncs, sem­bla que l'actual crisi també és dife­rent pel que fa a la relació entre immi­gració i atur. Ara bé, les actu­als incer­te­ses sobre la recu­pe­ració econòmica en l'àmbit mun­dial, jun­ta­ment amb les reta­lla­des en la des­pesa pública que s'estan pro­duint a molts països desen­vo­lu­pats, podrien arri­bar a can­viar aquesta situ­ació. Tot i que pugui sem­blar que una tor­nada mas­siva dels immi­grants als seus països d'ori­gen seria una bona notícia per a nosal­tres, en molts casos es trac­ta­ria d'una pèrdua de capi­tal humà ja adap­tat a les neces­si­tats de la nos­tra eco­no­mia que ens cos­ta­ria molt temps recu­pe­rar.

Cal establir nous sistemes de gestió i control dels fluxos migratoris?

Les polítiques migratòries estan canviant. En alguns països com ara el Regne Unit s'ha obert la possibilitat d'establir un sistema de punts (com l'existent a Austràlia) que permeti identificar aquells treballadors que poden ser més necessaris per al bon funcionament de la seva economia. En altres països com ara Suïssa o els Estats Units, s'estableixen quotes de treballadors molt qualificats per tal de garantir que es cobriran determinats llocs de treball però que tampoc es produirà l'expulsió dels treballadors nadius. Dinamarca ha introduït recentment controls a les seves fronteres en contra de l'esperit dels tractats de Schengen, mentre que al nostre país s'han restablert controls a l'entrada de treballadors procedents de Romania.

En canvi, Suècia i Alemanya estan relaxant els requisits necessaris perquè treballadors altament qualificats puguin emigrar als seus respectius territoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.