Opinió

DE MEMÒRIA

Els ‘star systems'

Però, des de finals del XIX, molts dels béns que haurien d'ésser produïts dins un mercat competitiu es produeixen dins del que se'n diu economics of superstars o economia de l'star system

En la cre­ació col·lec­tiva de mer­cats com­pe­ti­tius sem­pre hi juga un paper des­ta­cat l'auto­ri­tat política. Des de les llot­ges i les fires medi­e­vals fins a tots els mer­cats moderns, la presència del sec­tor públic és deci­siva. Des de les auto­rit­za­ci­ons i regu­la­ci­ons ini­ci­als, el poder té sem­pre la pos­si­bi­li­tat de dir l'última paraula. En el benentès que molts dels governs que gene­ra­ven o tute­la­ven mer­cats durant l'Antic Règim no eren libe­rals ni democràtics.

El desen­vo­lu­pa­ment de mer­cats com­pe­ti­tius a par­tir de les revo­lu­ci­ons libe­rals del segle XIX ha gene­rat uns enor­mes avenços econòmics per a sec­tors cada cop més amplis de la població. Un sec­tor dels eco­no­mis­tes acadèmics ha elo­giat, amb raó, els avan­tat­ges d'aquests mer­cats, tot igno­rant que eren una cre­ació política, que el seu bon fun­ci­o­na­ment depe­nia d'una bona regu­lació, i que en molts casos (recur­sos natu­rals i ter­ri­tori, sani­tat i edu­cació, diner i crèdit) calia més que una regu­lació.

Però, des de finals del XIX, molts dels béns que hau­rien d'ésser produïts dins un mer­cat com­pe­ti­tiu es pro­du­ei­xen dins del que se'n diu: eco­no­mics of supers­tars o eco­no­mia de l'star sys­tem.

Segons F. Ben­ha­mou, “el con­su­mi­dor, con­fron­tat a un uni­vers incert, pre­fe­reix mini­mit­zar els ris­cos tot con­su­mint els pro­duc­tes que li designa l'star sys­tem”. Això sig­ni­fica “la con­cen­tració del con­sum en alguns pro­duc­tes que vénen d'artis­tes als quals hom reco­neix talent”. Pro­gres­si­va­ment, en el moment del con­sum el preu i la quan­ti­tat comp­ten cada cop menys: el que és deci­siu és l'asso­ci­ació del pro­ducte a una cons­tel·lació estel·lar de per­so­na­li­tats que ens sug­ge­rei­xen som­nis fantàstics i ens con­nec­ten a l'Art, o la Fama, amb majúscu­les.

Els mer­cats on pre­do­mina l'star sys­tem són uns mer­cats poc com­pe­ti­tius, que poden créixer molt. Són els mer­cats domi­nats per les ico­nes de la música, la moda, el cinema i la tele­visió, les arts plàsti­ques, els best-sellers lite­ra­ris, o els gurus de la cuina, l'arqui­tec­tura, els esports espec­ta­cle, la salut o l'espi­ri­tu­a­li­tat. L'star sys­tem pot ésser, també, ter­ri­to­rial: hi ha des­ti­na­ci­ons irre­sis­ti­bles, gla­mu­ro­ses, i llocs dels quals és millor pas­sar de llarg.

L'star system redu­eix els dub­tes i les pors dels con­su­mi­dors, millora els bene­fi­cis d'aquells empre­sa­ris que, sovint insos­pi­ta­da­ment, con­nec­ten amb les modes, i difi­culta molt el bon fun­ci­o­na­ment dels mer­cats com­pe­ti­tius. L'star sys­tem ha llançat pro­duc­tes d'alta qua­li­tat, però, també, pro­duc­tes inco­mes­ti­bles, de baixíssim nivell. Una de les carac­terísti­ques d'aquest sis­tema és que les diferències entre els pro­duc­tes estre­lla (els més venuts) i els altres no “es basen necessària­ment en el talent, sinó en la sort i l'atzar”. La inter­venció pública es fa necessària, doncs, per evi­tar la irra­ci­o­na­li­tat de l'atzar.

Des del XIX, dins de l'eco­no­mia cata­lana han anat sor­gint (i, de vega­des, des­a­pa­rei­xent) diver­sos star sys­tems. I, paral·lela­ment, alguns cata­lans han esde­vin­gut ico­nes d'altres sis­te­mes estel·lars. Les polítiques museísti­ques hi juguen, sovint, un rol relle­vant. Però, també, els can­vis revo­lu­ci­o­na­ris en les tec­no­lo­gies de repro­ducció i de difusió.

L'estudi de casos pot ésser molt pro­fitós, car les diferències de plan­te­ja­ment ini­cial, i de tra­jectòria, poden ésser molt grans. Així, per exem­ple, men­tre que els grans noms de l'excel·lent alta cos­tura cata­lana dels anys 1930-40-50 (Per­te­gaz, Pedro Rodríguez, Assumpció Bas­tida, Carme Mir) no han sal­tat a la fama, sí que ho han fet alguns can­tants d'òpera (Car­re­ras, Caballé), o alguns grans noms dels anys de les pri­me­res avant­guar­des (Picasso, Miró, Dalí, Cen­te­lles).

Algu­nes empre­ses de béns de con­sum mas­siu també s'han apro­xi­mat, per la via de la publi­ci­tat, als meca­nis­mes de for­mació de preus de l'star sys­tem, tot fent des­a­parèixer la lliure com­petència. I amb els avan­tat­ges deri­vats de les difi­cul­tats de regu­lar política­ment la publi­ci­tat que no és delic­tiva.

Catalans universals

La llista dels 13 catalans estel·lars del film d'Antoni Ribas (estrenat, amb dificultats, el 1978) fou establerta per Horaci Sáenz Guerrero, Francesc Gonzàlez Ledesma i Fèlix Pujol, del diari La Vanguardia. La producció fou de l'empresa estatal No-Do, i la pel·lícula era destinada, inicialment, a TVE. En l'exhibició hi van col·laborar la Federació d'Associacions de Veïns, Òmnium Cultural, la Fundació Miró, etc. La tria intervenia en la construcció dels star systems de la música (Caballé, Casals), la plàstica (Miró, Sert, Buïgas, Tàpies), la medicina (Barraquer, Puigvert, Trueta, Duran Reynals), la literatura (Espriu) i la ciència (Oró). A banda, un pallasso extraordinari (Charlie Rivel).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.