Economia

Hisenda recaptarà un 3% més a Catalunya gràcies a l'augment de la fiscalitat

Els contribuents pagaran a les arques públiques més de 1.460 milions d'euros

Les devolucions sumaran 2.100 milions, fins a un 4% menys

Ja sabíem que l'augment dels tipus i els trams de l'IRPF tindria un efecte directe en la butxaca dels contribuents, però ahir Hisenda va posar xifres al sacrifici. L'Agència Tributària (AEAT) preveu que els catalans paguin per la campanya de la renda del 2012, que va començar dilluns, uns 1.467 milions d'euros, un 3% més que en l'exercici anterior. Paral·lelament, els que hagin de cobrar de les arques públiques rebran 2.100 milions en devolucions, entre un 3% i un 4% menys.

Així ho va avançar ahir el delegat especial de l'AEAT a Catalunya, Gonzalo García de Castro, que va admetre que tenint en compte que es presentaran gairebé les mateixes declaracions que el 2011 –3,5 milions–, la diferència és deguda a l'increment de les tarifes estatals i autonòmiques de l'impost.

A banda de les novetats normatives –la més important de les quals és que és l'últim any que s'ha generat el dret a deduir-se la compra de l'habitatge habitual– la campanya de la renda 2012 avança el calendari i des de dilluns ja es pot validar l'esborrany per via telemàtica. La gent ha estat ràpida i en només 48 hores ja s'han tramitat a Catalunya 25.000 devolucions per un import total de 17 milions d'euros. El cap del departament regional de gestió tributària de l'AEAT a Catalunya, Miguel Ángel Baños, va explicar ahir que s'ha ampliat el perfil de contribuents que poden accedir a l'esborrany –l'any passat n'estaven exclosos, per exemple, els titulars de bons de la Generalitat– i que, per tant, són 285.000 persones més les que poden utilitzar enguany aquesta eina, que Hisenda considera la més “àgil i còmoda”.

Qui prefereixi els mitjans tradicionals s'haurà d'esperar fins al dia 6 de maig, tot i que l'atenció a les oficines de l'Agència Tributària no començarà fins una setmana més tard. Mentrestant es poden fer consultes per telèfon (901 33 55 33). La campanya de l'IRPF s'acabarà l'1 de juliol.

Dels 3,5 milions de contribuents catalans que presentaran aquests dies les seves declaracions, Barcelona en concentra 2,6 milions; 355.000 són a Tarragona; 331.000, a Girona, i 204.000, a la demarcació de Lleida.

Cinquanta milions ja retornats al conjunt de l'Estat

Al conjunt de l'Estat, també el sistema està ja traient fum. L'Agència Tributària
va informar ahir a Europa Press que ha abonat ja 50 milions d'euros en devolucions de l'IRPF, tres vegades més que l'import ingressat el tercer dia de la campanya de la renda de l'any anterior. Així, Hisenda ha pagat ja un total de 55.000 devolucions, un 1,6% més que en el mateix període de la campanya del 2011, després que 441.000 contribuents han confirmat, fins al dia d'ahir, l'esborrany de l'IRPF.

L'Agència Tributària espera que es presentin aquest any més de 19,5 milions de declaracions de la renda, pràcticament la mateixa xifra que el 2011. Del total de declaracions, 14.935.000 sortiran a retornar, per un import total de 10.665 milions d'euros, un 4,5% menys respecte de l'anterior campanya. Per la seva banda, 4,1 milions de declaracions sortiran a ingressar per valor de 6.525 milions, un 3,2% més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA