Pompas Fúnebres de Badalona aposta per l'expansió territorial
Projectes. L'empresa ja gestiona diversos tanatoris al baix Maresme i a Sant Feliu de Llobregat serveis. Ofereix atenció psicològica als familiars
Pompas Fúnebres de Badalona (PFB) va iniciar fa gairebé una dècada un procés d'expansió territorial que l'ha portat a gestionar serveis funeraris d'altres poblacions i a ser present a diversos municipis del baix Maresme i a Sant Feliu de Llobregat. L'empresa, fundada l'any 1947 a Badalona, va fusionar-se l'any 1996 amb tres companyies més de serveis funeraris de la ciutat i així va néixer Pompas Fúnebres de Badalona SA amb l'estructura que té en l'actualitat. L'objectiu inicial era construir un tanatori a la ciutat i no es va fer realitat fins a l'any 2003. En aquell moment l'empresa va obrir els seus horitzons i es va plantejar l'expansió. “La competitivitat al sector ha anat augmentant i nosaltres teníem clar que havíem de ser una empresa funerària moderna, de servei, i ho hem assolit”, explica Ana María Gassió, consellera delegada de PFB, que afegeix que el creixement s'ha fet a base d'inversions no només en tanatoris i serveis funeraris sinó també en l'àmbit de la gestió de cementiris.
L'any 2004 van guanyar el concurs públic per construir i gestionar el tanatori municipal de Teià; recentment han ampliat i renovat el tanatori d'Alella, del qual ja tenien la concessió; i, a hores d'ara, estan construint un tanatori a Premià de Mar, un municipi on ja gestionen els serveis funeraris. L'expansió s'ha dirigit també cap al sud. PFB ja treballava com a empresa de serveis funeraris a Sant Feliu de Llobregat quan el 2007 va aconseguir la concessió per construir i gestionar el tanatori. A Badalona, a més del tanatori, també s'ocupen de la gestió dels serveis d'inhumació als dos cementiris que hi ha a la ciutat. A hores d'ara estan fent obres d'ampliació al tanatori de Badalona amb un nou edifici d'oficines amb llum natural que millorarà l'atenció a les famílies i les condicions dels treballadors. També es dotarà l'equipament d'una seixantena més de places d'aparcament i s'instal·laran unes escales mecàniques que facilitaran l'accés al tanatori des de la parada d'autobús més propera. Les millores estaran enllestides abans de final d'any.
Més serveis.
Tot i el creixement, el sector no s'escapa de la crisi. “Per aquí hi ha de passar tothom, en la majoria dels casos les famílies hi arriben resignades i amb la voluntat de fer un bon comiat al difunt, però cada cop s'hi miren més, amb les despeses”, assegura la consellera delegada, que xifra en un 10% la reducció mitjana de la despesa dels funerals. En aquest sentit explica que els ha afectat molt la reforma de l'IVA, que ha representat un increment del 8% al 21%. “Hem hagut de negociar amb les companyies d'assegurances i assumir una part d'aquest increment perquè és clar que el pressupost de les famílies no permet aquesta pujada.” Manté que això s'està fent mirant que la qualitat dels serveis no se'n ressenti i explica que han hagut d'ajustar l'oferta a les possibilitats econòmiques dels clients. Més del 60% de les defuncions que tramiten tenen contractada una pòlissa d'assegurances, un costum que es remunta als anys seixanta, amb l'arribada dels immigrants. Aquest fet ajuda a reduir la morositat ja que l'asseguradora paga les despeses. Tot i les dificultats del moment, l'empresa no ha de fer front a un nombre significatiu d'impagaments però els ha obligat a fer un seguiment més estret dels cobraments que abans no havien de fer. Tot i això, no renuncien a fer inversions per millorar.
Gestió de la diversitat.
Solidaritat en un moment difícil
PFB col·labora amb les donacions d'òrgans i de teixits intentant promoure-les i explicant als familiars dels difunts que una vida que acaba en pot ajudar una altra. Des dels serveis funeraris es gestionen les donacions que es poden fer unes hores després de la defunció, com ara les de còrnia i, per això, col·laboren amb el Banc d'Ulls i la clínica Barraquer. L'empresa té també un conveni amb el Banc de Teixits per fer el trasllat gratuït de persones que decideixen donar el seu cos a la ciència.
Pompas Fúnebres de Badalona aposta per l'expansió territorial