Economia

Brussel·les no se'n refia

Els líders europeus exigeixen a l'Estat i a altres membres ressagats que presentin els seus plans contra la desocupació juvenil

Alerten que, si no, no rebran l'ajut el 2014

Els fons hauran d'arribar a totes les comunitats autònomes

Europa pensa en els joves i té un fons subs­tanciós per aju­dar-los a cons­truir el seu futur, però aquesta bossa no s'obrirà incon­di­ci­o­nal­ment als mem­bres de solvència dub­tosa, com l'Estat espa­nyol, fins que hi hagi garan­ties que aquests diners hi faran el ser­vei que se n'espera.

Així es va posar de mani­fest ahir a la cimera que va reu­nir els màxims man­da­ta­ris de vint-i-qua­tre dels vint-i-vuit estats que for­men la Unió Euro­pea, que van acu­dir a París en la segona tro­bada que el con­ti­nent dedica al pre­o­cu­pant nivell d'atur entre els joves. Els líders euro­peus van apres­sar l'Estat espa­nyol i altres països amb l'atur des­bo­cat entre els menors de 25 anys, com Grècia, i els van recla­mar que apor­tin docu­men­tació pre­cisa sobre els res­pec­tius plans d'ocu­pació juve­nil, si volen rebre les dota­ci­ons abans de l'1 de gener, tal com estava pre­vist i apro­vat.

Aquesta va ser la prin­ci­pal reso­lució de la reunió. La UE té pre­pa­rats 6.000 mili­ons d'euros, ampli­a­bles a 8.000 mili­ons, amb la intenció de pal·liar el pro­blema. A aquesta par­tida s'hi poden afe­gir, en altres tipus de pro­gra­mes en la mateixa línia, uns 7.000 mili­ons anu­als del Fons Social Euro­peu i 6.000 mili­ons anu­als del Banc Euro­peu d'Inver­si­ons, totes dues dota­ci­ons per al període 2013-2015.

En la tro­bada d'ahir, a més, es va con­fir­mar ofi­ci­al­ment que l'Estat, amb una taxa d'atur juve­nil del 56,5% –només superada per la paupèrrima Grècia, amb un 57,3%– serà la prin­ci­pal bene­ficiària del fons, pràcti­ca­ment 1.800 mili­ons, des­glos­sats en 881,44 mili­ons de diner nou, al qual s'hi ha d'afe­gir una dotació equi­va­lent del Fons Social Euro­peu.

Un dels aspec­tes més relle­vants que també es va trac­tar ahir és que les aju­des s'hau­ran de dis­tri­buir entre totes i cadas­cuna de les comu­ni­tats autònomes i no tan sols entre les que tin­guin una taxa d'atur juve­nil més alta.

Els líders van anar arri­bant –amb Merkel com a una de les més mati­ne­res i el pre­si­dent espa­nyol, Mari­ano Rajoy, com a un dels toca­tar­dans– i van ser rebuts pel pre­si­dent francès, François Hollande, al pati de l'Elisi. També hi van ser els pre­si­dents del Con­sell Euro­peu i la Comissió Euro­pea, Her­man Van Rom­puy i José Manuel Durão Bar­roso, res­pec­ti­va­ment, així com el del Par­la­ment Euro­peu, Mar­tin Schulz.

Van Rom­puy va ser pre­ci­sa­ment un dels més con­tun­dents. “Els estats mem­bres han de con­cloure els plans per a la garan­tia juve­nil com més aviat millor”, va exi­gir als res­sa­gats. Els va avi­sar que, si no els tan­quen, les regi­ons més afec­ta­des no es bene­fi­ci­a­ran dels ajuts a prin­cipi de l'any vinent. “Ens tro­ba­rem davant d'una ocasió per­duda”, hi va afe­gir.

De moment, Brus­sel·les només té la docu­men­tació de la República Txeca, Croàcia, Lituània, Luxem­burg, Polònia i Eslovàquia, i la resta tenen de marge teòric fins al desem­bre. Rajoy, per la seva banda, va anun­ciar l'entrega “per a les pròximes set­ma­nes”.

L'ano­me­nada “garan­tia juve­nil” impul­sada a través de totes aques­tes acci­ons és el com­promís euro­peu com­par­tit d'ofe­rir als joves a l'atur o poc for­mats alter­na­ti­ves for­ma­ti­ves o pràcti­ques labo­rals en un ter­mini màxim de qua­tre mesos.

A tota la UE hi ha prop de sis mili­ons de deso­cu­pats menors de 25 anys.

Es tracta d'una responsabilitat nacional; per això cal continuar les reformes estructurals
Angela Merkel
Cancellera alemanya
Els parlamentaris aprovaran la setmana que ve el marc financer fins al 2020 i el primer pressupost
Martin Schulz
president de l'eurocambra
Cal actuar amb rapidesa i qualitat, perquè no podem abandonar tota una generació
François Hollande
president francès
S'han de gastar i es gastaran els 1.800 milions el 2014 i el 2015 perquè és un tema molt urgent
Mariano Rajoy
president espanyol

Madrid manté el càlcul de pensions

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, es va reunir ahir amb representants dels agents socials per buscar consensos al voltant de la reforma de les pensions. Burgos, però, va donar per tancada la qüestió de la revaloració de les pensions segons la fórmula anunciada per l'executiu espanyol presidit per Mariano Rajoy i que entrarà en vigor l'1 de gener vinent. El secretari d'Estat va eludir reobrir el tema, tot i que els sindicats creuen que aquest aspecte és, precisament, “la clau de la negociació”.

El ministeri d'Ocupació ja ha anunciat que desvincularà les pensions de l'IPC, índex tradicionalment utilitzat per preservar el poder adquisitiu dels pensionistes, i introduirà l'anomenat “factor de sostenibilitat”, que, en funció de la situació econòmica, oscil·larà entre el 0,25% i l'IPC més un quart de punt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.