Economia

La Llaudet de Sant Joan de les Abadesses es reinventa

L'inventor Xavier Doló s'hi ha establert per fabricar-hi una màquina de fer aigua a partir de l'aire

Té un contracte de lloguer amb l'Incasòl amb una opció de compra per 1,4 milions d'euros

Dolo Group, una societat presidida per Xavier Doló, s'ha quedat la nau nova de 8.025 m² de la Colònia Llaudet, tancada des de l'any 2006, quan va deixar d'haver-hi l'activitat tèxtil que hi havia hagut ininterrompudament des de l'any 1901. Doló hi vol fabricar la Hidromach, una màquina que ell mateix, que es defineix com a “inventor”, ha desenvolupat i que fabrica aigua a partir de la humitat de l'aire que s'hi injecta. De moment, l'Incasòl, propietari de la nau des que el 2006 mateix va adquirir-la per fer-hi un polígon industrial que no s'ha acabat concretant mai, i Xavier Doló han firmat un contracte de lloguer amb opció de compra. Doló reconeix que ha pogut accedir a la nau perquè el preu és “molt assequible”. Ell prefereix no concretar la quantitat, tot i que en una resolució publicada per l'Incasòl el novembre passat es fixava en 1,4 milions d'euros, amb una renda d'1 euro per metre quadrat de sostre.

L'Incasòl feia anys que intentava vendre la nau nova de la Colònia Llaudet. Quan hi va ser més a prop va ser el 2011, quan a pocs dies de les últimes eleccions municipals es va anunciar un acord amb el grup Dalkia per fer-hi una planta de biomassa. Al final, però, la venda no va prosperar.

Doló va entrar fa un mes a la nau nova de Llaudet, situada a un centenar de metres a la sortida de la colònia, a la banda dreta de la carretera en direcció a Camprodon. Hi va trobar un panorama devastador. La nau havia estat vuit anys tancada, però els lladres l'havien saquejat. No hi quedava ni una sola canonada, i encara menys els quadres elèctrics i l'abundant cablejat. Ara ell mateix alterna les estones dedicades a desenvolupar la Hidromach amb el restabliment del complex sistema elèctric de la nau.

Aquest dijous mateix tenia la visita dels primers inversors potencials per tirar endavant la fabricació de la Hidromach. Té una oficina a Londres, amb dues persones, que li estan buscant possibles clients, però també inversors.

El projecte de Doló és fabricar a la planta de Sant Joan la versió petita, de poc més de 12 metres, però també instal·lar plantes molt més grans a la carta en llocs on hi hagi problemes d'aigua. Fins i tot parla de la possibilitat de fer-ne al desert i reconeix que ha mantingut uns primers contactes amb emirats àrabs del golf. “El desert de Dubai, amb un 80% d'humitat i una mitjana de 30-35 graus de temperatura, té les condicions idònies per fer aigua de la humitat de l'aire”, explica.

Xavier Doló, fill de Mataró però instal·lat al Ripollès des de fa cinc anys, ha rebut diversos guardons per algunes de les màquines que ha desenvolupat. Vestit amb granota i anorac, no s'està de declarar-se partidari d'una nova cultura empresarial on ell mateix és el primer a arremangar-se i posar-se al capdavant de la línia de producció i d'R+D+I. La idea, en una primera fase, és crear una vuitantena de llocs de treball directes a la nau de Sant Joan, on també hi hauria boxs de muntatge d'un mínim de vuit empreses subministradores del Ripollès mateix que proveirien algunes de les peces de la Hidromach. També hi hauria espais per al desenvolupament d'altres productes.

L'alcalde, Ramon Roqué, recorda que l'Ajuntament té el pla urbanístic aprovat, però que la crisi econòmica ha impedit desenvolupar-lo. El pla preveu enderrocar algunes de les cases de l'entrada de la colònia a la banda esquerra de la carretera, però restaurar tant la fàbrica vella com els habitatges de la banda dreta, alguns dels quals estan en un avançat estat de degradació. I els veïns s'hauran d'entendre algun dia o altre amb el comprador que trobi l'Incasòl.

LA XIFRA

80
llocs de treball
preveu crear en una primera fase la nova empresa que s'establirà a la Llaudet.
Les claus

Més de quaranta anys vivint a la Colònia Llaudet

josep comajoan

Josep Garcia Fages té 72 anys i viu sol en una de les cases tipus xalet del final de la Colònia Llaudet. Ell i set famílies més són els últims pobladors d'una colònia on havien arribat a viure desenes de famílies. A l'estil d'aquest tipus de colònies fabrils, fins i tot havia tingut escola, església, economat i cafeteria propis, ara ja tots tancats des de fa temps. Garcia rep el periodista amb un somriure d'incredulitat quan se li planteja la possibilitat que els reubiquin en un pis fora de la colònia. Explica que ja els en van oferir, però que eren molt petits, alguns d'una sola habitació, per les tres que té la casa on viu encara ara a la colònia. “Aquí hi he viscut tota una vida”, des que el 1972 va entrar de majordom de nit a l'antiga fàbrica tèxtil dels Llaudet. Amb el tancament de l'última fàbrica, però, l'any 2006, i la compra de la colònia per part de l'Incasòl, que hi projectava fer un gran polígon que no s'ha arribat a fer mai, tot va començar a ser força diferent. Ara es troben que, tot i que l'Incasòl hi ha fet inversions, ells mateixos n'hi han d'acabar fent, també. No els fa res, perquè tampoc és que, ara per ara, paguin res de lloguer. Ell mateix va fer pintar la façana de casa seva i recentment hi ha canviat les finestres perquè no li entri tant el fred.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.