Economia

Flix planta cara a ‘la Fàbrica'

L'Ajuntament reclama a l'Agència de Residus que precise quantes hectàrees de sòl contaminat hi ha al complex d'Ercros

Una tesi doctoral estima que els passius ambientals de l'electroquímica superen els 400 milions d'euros

Ercros, el govern i l'Ajuntament promouen el sòl industrial

La connivència entre el municipi de Flix i la Fàbrica, que és com es coneix al municipi la companyia química Ercros, s'ha acabat. L'anunci d'Ercros de tancar la planta de producció de clor de Flix a final de l'any que ve i d'invertir 28 milions d'euros a la factoria de Sabiñánigo (Aragó) ha indignat treballadors, veïns i l'Ajuntament. Així que han decidit dir “prou” a Ercros i reclamar-li que accelere de forma dràstica la descontaminació dels terrenys industrials. “L'actitud actual d'Ercros sembla pretendre que Flix es quedi amb els passius ambientals de la seua activitat, mentre es traslladen els actius productius a d'altres emplaçaments de l'Estat”, ha alertat l'alcalde de Flix, Marc Mur.

L'activitat de l'empresa electroquímica no ha comportat només la contaminació del riu, on s'han dragat els llots tòxics, sinó que també el sòl industrial està contaminat. En aquest sentit, Ercros té declarada una superfície d'1,9 hectàrees com a sòl contaminat, on ja actua per interceptar el flux d'aigua contaminada, bombar-la i extreure-la per tractar-la; adequar el torrent adjacent al dipòsit de residus recuperats, i segellar aquest dipòsit per evitar fuites, segons l'Agència de Residus. A més, té oberts expedients en altres parcel·les del complex industrial. “Reclamem a l'Agència de Residus un exercici de claredat i que concrete quina superfície està contaminada”, ha manifestat Mur, que sosté que hi ha unes 12 hectàrees més possiblement contaminades. En aquest sentit, l'alcalde de Flix es reunirà a final de mes amb el director de l'Agència de Residus de Catalunya per exigir aquesta informació.

Els passius ambientals

Una tesi doctoral que ha realitzat l'enginyera química i doctora en ciència i tecnologia ambiental Marta Pujadas calcula que els passius ambientals d'Ercros pugen a entre 400 i 500 milions d'euros. I aquí s'inclou la descontaminació del pantà, amb un cost de 165 milions d'euros, que s'ha finançat amb fons públics; la neteja del sòl industrial, i l'impacte per la salut. “No tot es pot quantificar econòmicament, hi ha un impacte que és més personal i que és molt difícil de valorar”, ha manifestat Pujadas, que ha fet una anàlisi històrica dels més de cent anys d'activitat productiva de la Fàbrica.

Pel que fa a la descontaminació del sòl industrial, que ara reclama l'Ajuntament, l'autora de la tesi doctoral ha comptabilitzat 8 hectàrees on s'hauria d'actuar, per bé que assegura que la dispersió de compostos organoclorats està estesa per les 40 hectàrees del complex industrial, on també hi ha focus de metalls pesants acumulats. La restauració de les 8 hectàrees on seria necessari actuar tindria un cost aproximat de 100 milions d'euros, si s'apliqués el mateix tractament que als llots tòxics del pantà, segons Pujadas.

Quant a l'impacte per a la salut pública, administració i comunitat científica no han arribat encara a un consens, per bé que els epidemiòlegs sostenen que els elevats nivells d'exposició a contaminants, com l'hexaclorobenzè, han comportat inevitablement danys a la salut. “Amb una hipòtesi molt conservadora, perquè el debat sobre l'impacte a la salut encara és obert, he calculat una despesa sanitària d'entre 5 i 7 milions d'euros”, ha explicat Pujadas. L'autora de la tesi ha analitzat l'impacte del càncer de tiroides entre els treballadors de la fàbrica, les taxes de prematuritat i l'alteració de la funció cognitiva.

Tot i el distanciament entre l'Ajuntament de Flix i Ercros, continuen treballant conjuntament en el projecte de reindustrialització. De fet, aquesta setmana han acordat prorrogar un any més el conveni, en què també participa la Generalitat, per captar empreses.

Represa dels treballs de descontaminació

Les feines de descontaminació del pantà de Flix estan aturades des del mes de gener passat. La previsió de l'Estat és nomenar un director d'obra a final d'abril i continuar la neteja.

Tancament de la planta de producció de clor

Ercros tancarà la planta de producció de clor a final del 2017, quan la normativa europea prohibirà l'ús de tecnologia de mercuri en la producció de clor. Uns vuitanta treballadors perdran la feina.

Retard en el pagament de tributs

L'Ajuntament de Flix sosté que Ercros paga els tributs amb un any de retard. I, segons l'Ajuntament, garanteix el pagament de la Seguretat Social amb la hipoteca de tots els seus terrenys a Flix.

El cas de la química a Flix no és únic

L'autora de la tesi sobre els passius ambientals de Flix, Marta Pujadas, que ahir va presentar el treball a Tortosa, manté que l'actitud d'irresponsabilitat de l'electroquímica de Flix no és únic al país.

Vint empreses interessades a instal·lar-se a Flix

Una vintena d'empreses estudien la viabilitat d'instal·lar-se al sòl industrial del polígon de Flix. L'Ajuntament, la Generalitat i Ercros ofereixen 20 hectàrees de sòl en condicions avantatjoses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia