Efemèrides d'avui

Avui fa...

12 d'abril
1814
Un grup de 69 diputats de tendència absolutista de les Corts de Cadis presenta a Ferran VII de Borbó l'anomenat Manifest dels perses, que servirà de pretext al rei per al decret de ...
Llegeix més.
1229
Firma del Tractat de Meaux-París, entre Lluís IX de França i el comte Ramon VII de Tolosa, que acaba amb la croada albigesa. El tractat implica la submissió del comtat i la pèrdua de sobirania.
1606
El Regne Unit adopta la bandera oficial o Union Jack, formada per la combinació de les creus dels patrons d'Anglaterra, Escòcia i Irlanda.
1779
En obediència als Pactes de Família, França i Espanya firmen el Tractat d'Aranjuez. Espanya intervindrà en la guerra de la independència dels Estats Units, tots dos països envairan Anglaterra i ...
Llegeix més.
1831
Un grup de soldats fan caure el pont suspès de Broughton de Manchester (Anglaterra) en passar-lo sense trencar el pas militar.
1844
Firma del tractat d'annexió de Texas a la Unió. Texas cedeix totes les terres públiques i el govern vederal assumeix el deute fins als 10 milions de dòlars.
1861
Comença la guerra de secessió nord-americana: els confederats ataquen Fort Sumter, un fort de la Unió situat al port de Charleston, Carolina del Sud. Acabarà el 1865, amb la victòria de la ...
Llegeix més.
1892
George C. Blickensderfer obté la patent de la màquina d'escriure portàtil.
1893
Curt von François, governador colonial d'Àfrica Sud-occidental Alemanya (ara Nàmbia), lidera l'atac de 225 soldats Schutztruppe contra el quarter general del líder Nama Hendrik Witbooi a ...
Llegeix més.
1904
A Barcelona, l'anarquista Joaquin Miguel Artal apunyala lleument Antonio Maura, president del consell de ministres d'Espanya.
1911
Primer vol aeri entre Londres i París amb un aparell pilotat per Pierre Prier: 3 hores i 56 minuts.
1919
S'atribueix a aquesta data la fundació, per part de l'alemany Walter Gropius, de la Staatliche Bauhaus, o simplement Bauhaus, a Weimar. És una escola d'arquitectura, disseny, artesania i art. ...
Llegeix més.
1928
Atemptat amb bomba contra el rei Victor Manuel III quan va a la inauguracio de la fira de mostres de Milà. Ell en surt il·lès, perquè l'artefacte esclata 10 minuts abans de la seva arribada, però...
Llegeix més.
1931
Un altre Borbó a l'exili. La coalició republicana i socialista guanya a Espanya les eleccions municipals a les grans ciutats. A la vista dels resultats, el rei Alfons XIII s'exilia. Dos dies més ...
Llegeix més.
1945
El president dels Estats Units, Franklin Delano Roosevelt mor d'un vessament cerebral.
1955
L'investigador Jonas Salk dona a conèixer la primera vacuna injectable contra la poliomielitis, que utilitza virus inactivats. Amb aquesta vacuna i l'oral del doctor Albert Sabin, amb virus atenuats ...
Llegeix més.
1961
El cosmonauta rus Iuri Gagarin fa un vol d'una hora i 48 minuts a bord de la nau Vostok I fora de l'atmosfera terrestre. És el primer ésser humà que ho fa.
1962
Les Corts Espanyoles aproven la nacionalització del Banc d'Espanya, fins llavors una societat anònima.
1966
Els Estats Units bombardegen Vietnam del Nord per primera vegada.
1968
Armes químiques. Moren sis mil ovelles de les granges properes a la base militar de Dugway, Utah. Un informe fet públic el 1998 admet que la causa va ser l'alliberament de gas nerviós VX, tal com ...
Llegeix més.
1981
Enlairament des de Cap Canaveral del transbordador Colúmbia, la primera nau espacial reutilitzable.
1985
Un atemptat contra el restaurant el Descanso, situat al kilòmetre 14 de la carretera de Madrid a Barcelona, causa la mort de 18 persones i fereix altres 82. L'atac se l'atribueix un grup Gihad ...
Llegeix més.
1992
Prop de París s’inaugura el parc d’atraccions Euro Disney.
1999
La Cort Suprema dels Estats Units cita el president Bill Clinton acusat de fals testimoni en la seva relació amb la becària Monica Lewinsky.
2002
Una jove palestina de 17 anys protagonitza un atemptat suïcida a la parada d'autobús situada a l'entrada del mercat Mahane Yehuda, a Jerusalem. Hi moren 6 persones i altres 104 en queden ferides.
2003
El règim castrista executa tres de les persones que el 2 d'abril han segrestat una embarcació de passatgers a la badia de l'Havana, per fugir del país.
2007
El grup terrorista Al-Qaeda fa un doble atemptat suïcida a Alger, capital d'Algèria. Hi moren 30 persones i altres 200 queden ferides.
2010
Un tren descarrila a Merano, Itàlia, arran d'una esllavissada de terra: 9 morts i 28 ferits.
2013
Els arqueòlegs descobreixen al mar de Galilea una estructura de pedra de gairebé 10 metres d'alçada i 70 d'ample, i 60 tones de pes, construïda l'any 2.000 abans de Crist. 
2022
La policia multa el primer ministre britànic, Boris Johnson, i al titular d'Economia, Rishi Sunak, per celebrar festes a Downing Street durant el confinament. 
2022
Un home entra al metro de Nova York en hora punta, llença dos pots de fum i comença a disparar. S'entregarà poques hores després a la policia i serà acusat de terrorisme.
2023
El govern anuncia una inversió de 25 milions més per ampliar l'estació del tractament de l'aqüifer del Besòs.
2023
El govern espanyol s'oposa a negociar l'acord de claredat proposat pel president de la Generalitat.
2023
Ciència és nom de dona Nou científiques catalanes participaran entre el 16 i el 29 d'abril en una experiència, al desert d'Utah, Estats Units, de replicar les condicions de vida a Mart.
2023
Fortes protestes a França en vísperes de la decisió clau sobre la reforma de les pensions de Macron, pendent del dictamen del Consell Constitucional.
2023
Moren un centenar de civils en un bombardeig de l'Exèrcit birmà contra un acte de l'oposició democràtica.
2023
Salut utilitzarà la vacuna catalana d'Hipra contra la covid a la tardor.
2023
Desmantellen a Pontevedra el més gran laboratori de cocaïna d'Europa.
2023
L'eurodiputada Eva Kaili surt de la presó i queda en arrest domiciliari per la seva imputació en el Qatargate.
2023
Més de 400 migrants moren a la Mediterrània entre gener i març, el pitjor trimestre des del 2017.