L'AXA Barça pateix per guanyar el Menorca (74-64)

L'AXA Barcelona ha patit per derrotar un combatiu ViveMenorca (74-64), que ha posat les coses molt difícils als homes de Xavi Pascual. Finalment, però, el triomf els serveix per col·locar-se tercers en la classificació de la lliga ACB, gràcies també a la derrota del TAU davant la Penya. Aquest pas endavant els dóna moral per afrontar el partit europeu de la setmana que ve a Tel Aviv.

Per arribar fins aquí, els blaugrana han hagut de picar molta pedra aquest diumenge al matí, i només han aconseguit escapar-se en el marcador a partir del tercer quart. La seriositat de l'equip de Ricard Casas, la seva potència en el rebot i la intensitat defensiva li han permès mantenir el partit viu durant molts minuts, encara que al final el trio format per 'Pepe' Sánchez, Roger Grimau i Fran Vázquez ha resultat decisiu per al seu equip.

Sense Ilyasova, amb una lesió al genoll que el manté com a dubte per a Tel Aviv, i amb el cap posat a Tel Aviv; el Barça no ha ofert una bona imatge i ha patit massa.

Els menorquins han viscut molts moments de la potència del seu joc interior. Han dominat el rebot sota les dues cistelles, especialment gràcies a Chris Moss i Ivanov, i han frenat la transició defensa-atac, la millor arma de l'equip blaugrana.

Els de Casas es s'han parapetat en una bona defensa i han creat molts problemes als jugadors locals, que només s'han trobat còmodes quan podien córrer, la qual cosa els ha permès escapar-se en els primers minuts i donar una falsa aparença de domini de la situació (9-3).

Pel que fa a Paul Shirley i Moss, han carregat de faltes els pivots locals, i així han equilibrat el joc. A més, Mario Stojic ha estat encertat i la gran quantitat de faltes comeses pels locals ha portat moltes vegades el Menorca a la línia de tirs lliures.

En atac, el Barça només comptava amb Lakovic, amb dos triples, i alguna acció esporàdica de Vázquez i Kasun, per això la igualtat s'ha mantingut al final del primer quart (18-19).

Amb quatre petits en pista (Sánchez, Neal, Grimau i Trias), el ViveMenorca ha vist com Pascual li facilitava la feina. Moss seguia produint en atac (10 punts al descans), ben acompanyat per Stojic (9), i el partit s'ha mantingut equilibrat amb avantatges mínims a favor d'un o altre equip.

Tot i això, una variant tàctica introduïda pel tècnic local, ha donat aire al seu equip. Ha disposat els seus jugadors en una defensa zonal, amb què ha aconseguit que els pivots del Menorca no entressin en joc, però també assegurar el seu rebot en defensa i poder jugar al contraatac.

La reacció del Barça ha estat imminent, del 27-30, els locals han passat a controlar la situació amb més solvència. Han anotar un parcial 10-1, amb sis punts de Grimau i el seu equip ha respirat (37-31).

Mentrestant, Casas buscava alguna solució, però no li ha calgut: els blaugrana han tornat a la seva idea original, una defensa individual, amb què s'ha repetit la dinàmica inicial. Stojic ha acostat el seu equip fins al 45-43 i quan els menorquins han intentat pressionar el Barça amb una zona, allà hi havia Grimau.

L'aler ha tornat a aparèixer quan el seu equip estava en dificultats, ara amb dos triples. La direcció de 'Pepe' Sánchez i un parell de jugades en atac per a Kasun han posat la màxima diferència a favor dels locals (57-46), que no han pogut respirar fins al final.

Sánchez, el millor del seu equip (6 punts, 8 rebots i 9 assistències: 23 de valoració), ha tingut clar el que més convenia al Barça en cada moment, davant l'absència en la direcció de Lakovic (9 punts) i en l'anotació, de Basile (2), l'heroi en la victòria davant el Maccabi.

El 63-49 ha estat el màxim avantatge del Barça a 5 minuts i 40 segons per al final del partit. El Menorca ha pressionat, però la sort ja estava decidida. Al final, el Barça ha guanyat 74-64, però patint davant un equip que sembla que li té les mides preses.