L'arribada al tram final de la temporada a tercera divisió obliga a treure la calculadora

Amb només deu jornades per endavant ha arribat l'hora de guanyar-se les garrofes, el moment de treure la calculadora i marcar una fita lògica per la qual lluitar amb totes les forces, l'últim esforç en un tram final que s'intueix apassionant, tenint en compte l'enorme igualtat que ha regnat en la categoria durant tota la temporada. A mesura que avancen les jornades, però, el marge d'error s'escurça i el mínim entrebanc pot ser mortal de necessitat, tant en la zona alta com en el barranc que condueix a la primera catalana. Tot i que no sempre és sinònim d'encert, en aquests casos l'estadística és una eina ideal per analitzar la situació del moment i per intuir la línia que separa l'èxit del fracàs. Així, els números diuen que la mitjana de punts en la darrera dècada que dóna accés als quatre primers llocs és d'entre 62 i 63 punts. L'Hospi, per exemple, ja en suma 64, fet que estadísticament li assegura la disputa de les eliminatòries, mentre que el Reus (57), el Santboià (51), el Prat (48), el Manlleu (48), el Cornellà (45) i l'Europa (44) hauran de lluitar per arribar a la xifra somiada.

Mantenir la categoria.

La baralla per evitar el descens també s'intueix apassionant, i més si es té en compte el mal moment d'alguns equips catalans en la segona B, que afegeix seriosos riscos en forma de descensos compensats. D'aquesta manera, l'estadística marca en 42 la salvació de la caiguda directa al precipici de la primera catalana, mentre que caldran un o dos punts més per mirar les fases d'ascens i de descens des de la tranquil·litat. En aquest context, l'Olesa, amb només 18 punts i amb un calendari poc favorable, olora el descens. Els altres habitants del pou, en canvi, tenen més possibilitats d'assolir la permanència. El que ho té més complicat és el Blanes, que amb 24 punts ha de sumar 20 dels 30 punts que queden en joc per assegurar-se la salvació. Tres punts menys necessita el Premià i cinc menys la Rapitenca. A partir d'aquí i fins al setè de la taula, l'Europa, s'acumulen nou equips que, amb més o menys grau d'exigència, encara hauran de suar per assegurar-se la continuïtat en la tercera divisió, tot i que el Balaguer (41), el Llagostera (41) i l'Amposta (38) ho tenen a tocar.

En definitiva, quan només resten deu jornades per tancar la paradeta, pràcticament tots els equips viuen al costat d'una calculadora a la recerca d'una xifra màgica que els asseguri un estiu tranquil, fruit de la feina ben feta.

ELS NÚMEROS

62/63
PUNTS
diu l'estadística de l'última dècada que calen per ser quart
43/44
punts
serien suficients per evitar els descensos compensats
42
punts
es necessitarien per acabar el curs fora del descens directe

L'Hospitalet i l'Olesa, els dos equips que tenen el futur més clar

El líder i el cuer, tots dos amb la posició força definida, són els dos conjunts de la categoria que tenen el futur més clar. Els riberencs, primers de la taula amb 64 punts i 16 de distància respecte al cinquè, tenen la fase d'ascens pràcticament assegurada –segons l'estadística de la darrera dècada ja sumen un punt més dels necessaris en el pitjor dels casos–. Tot i això, els de Jordi Vinyals no es conformen amb això i volen guanyar la lliga per aprofitar el benefici que suposa disputar les eliminatòries d'ascens com a campions. L'Olesa, per la seva banda, té la salvació molt complicada. Fins ara només ha sumat 18 punts i, segons les dades dels últims anys, necessitaria 24 dels 30 punts que queden en joc per quedar dissetens i dos més per evitar els més que possibles descensos compensats. A més, avui comença el Tourmalet de tercera amb la visita del Santboià (tercer), que seguirà a l'Hospitalet (primer) i amb la visita del Prat (quart). Tota una quimera per a un conjunt que, com ja va declarar la setmana passada el seu tècnic, José Antonio Montes, no llançarà la tovallola en cap moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.