CAMPIONAT DEL MÓN DE MOTOCICLISME

I el noi de Seva es va lluir

Avui fa deu anys que Àlex Crivillé va guanyar l'únic títol mundial català de la categoria reina

El moto­ci­clisme català va acon­se­guir el seu millor èxit inter­na­ci­o­nal avui fa deu anys, gràcies al títol que Àlex Cri­villé va acon­se­guir en els 500 centímetres cúbics. Feia molt que el cone­gut com «el noi de Seva», la seva loca­li­tat natal, per­se­guia aquesta fita, però en el seu camí s'havia tro­bat un obs­ta­cle difícil de superar. Es trac­tava del pilot aus­tralià Mick Doo­han (com­pany de Cri­villé a HRC), que va acon­se­guir cinc títols con­se­cu­tius entre el 1994 i el 1998. L'any següent es va reti­rar després d'un acci­dent en la cursa de Jerez. La seva absència va obrir la porta del títol a Cri­villé, però també a altres rivals de cate­go­ria, com ara el nord-ame­ricà Kenny Roberts júnior i el japonès Tadayuki Okada, cap dels quals havia estat capaç de tren­car l'hege­mo­nia de l'aus­tralià.

De fet, va ser Roberts qui va tren­car el gel a l'inici de la tem­po­rada, amb la victòria en les dues pri­me­res cur­ses. La reacció del català, però, no es va fer espe­rar i va domi­nar amb mà de ferro la part cen­tral del cam­pi­o­nat, durant la qual va acon­se­guir sis victòries i dos segons llocs més en només nou cur­ses (inclosa la victòria en el Gran Premi de Cata­lu­nya). Amb aquesta ratxa, Cri­villé va sumar un sac de punts (219) que, a falta de cinc cur­ses per al final del cam­pi­o­nat i amb un avan­tatge de 58 punts res­pecte del segon clas­si­fi­cat, només havia d'admi­nis­trar amb un mica de cap per asse­gu­rar-se el títol.

En la prova següent, al País Valencià, no va aca­bar la cursa i a Austràlia va ser cinquè. El català va tor­nar al podi a Sud-àfrica, amb el ter­cer lloc, i la seva pri­mera bola de par­tit va arri­bar en la cursa següent, el Gran Premi del Bra­sil. Tal com li van reco­ma­nar, Cri­villé va ser con­ser­va­dor per no pos­po­sar la con­se­cució del títol fins a l'última prova, a l'Argen­tina. El català va ser sisè, però Okada, l'únic que lla­vors li podia pren­dre el títol, va aca­bar rere el català i li va cedir el mun­dial.

Amb aquell gran èxit, Cri­villé va poder posar punt final a dos anys difícils, en els quals va haver de superar una greu lesió a la mà, que a punt va estar d'ensor­rar la seva car­rera, i la mort del seu pare. El mateix dia que el català, un jove Valen­tino Rossi gua­nyava el títol de 250 cc, just l'any abans de fer el salt a la cate­go­ria reina.

A més de Cri­villé, dos cata­lans més van aca­bar entre els deu pri­mer clas­si­fi­cats del cam­pi­o­nat del món: Sete Giber­nau, cinquè, i Car­les Checa, setè. El pilot de Seva no va poder donar con­tinuïtat al seu èxit i les dues tem­po­ra­des següents va acon­se­guir resul­tats força dis­crets (novè i vuitè). Cri­villé tenia pre­vist com­pe­tir també el 2002. Després de deu tem­po­ra­des en l'escu­de­ria més potent del món, Honda HRC, havia fit­xat per l'equip de Luis d'Antín, on havia de pilo­tar una Yamaha. Però durant la pre­tem­po­rada va anun­ciar una reti­rada tem­po­ral a causa dels atacs d'epilèpsia que tenia. Tot i que va ser sotmès a un fort trac­ta­ment, aquell anunci final­ment va ser el seu comiat defi­ni­tiu del mun­dial.

Alzamora fa el doblet català

L'èxit de Crivillé no va ser l'única alegria per al motociclisme català aquella temporada. Emili Alzamora va completar un doblet amb el títol en els 125 cc, que va aconseguir en l'última prova de la temporada, a l'Argentina. El pilot lleidatà va haver de patir les males arts d'un llavors joveníssim Marco Melandri (17 anys), que el va voler tirar a terra en l'última volta. Alzamora, però, va estar molt concentrat i va evitar el contacte amb l'italià, que, a més de quedar-se sense títol, va rebre una multa de 10.000 francs suïssos per la seva maniobra bruta i es va posar en evidència davant de tot el món. El doblet de Crivillé i Alzamora ha estat el segon de la història del motociclisme català. El primer va tenir lloc el 1989, any en què el mateix Àlex Crivillé va aconseguir el títol de 125 cc i Sito Pons, el de 250 cc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Stuani és la salvació

 

Stuani hi posa la llum i el Girona fa el pas clau

Valladolid
 
 
Max Liñán
saltador del cn barcelona

“Obro aquest cicle amb Los Angeles 28 a l’horitzó”

sant cugat del vallès
 
Cayetano Pérez
PRESIDENT de l’UNI GIRONA

“Volem mantenir la identitat”

Palamós
 

El Lleida visita el Gran Canària, que s’hi juga el ‘play-off’

LLEIDA
 

Els tres escenaris del derbi

barcelona
 

El zero, en el millor dia

girona