Opinió

Tribuna

Clinton ‘vs' Trump

“Hi ha un punt important en què els dos candidats coincideixen: el rebuig a seguir ampliant els tractats de lliure comerç

El segui­ment de la cam­pa­nya elec­to­ral nord-ame­ri­cana està molt con­cen­trada en els esti­ra­bots mas­clis­tes i xenòfobs de Donald Trump. I també en la pos­si­bi­li­tat que per pri­mera vegada una dona arribi a la pre­sidència, però, com passa sovint, dar­rere de tot aquest cas­tell de focs de decla­ra­ci­ons hi ha un extens pro­grama, també en el ves­sant econòmic.

En algu­nes qüesti­ons els pro­gra­mes tenen les tra­di­ci­o­nals diferències entre el Par­tit Repu­blicà i el Demòcrata. El pro­grama de Clin­ton pre­veu una expansió de la des­pesa pública en àmbits com l'edu­cació, la for­mació de les per­so­nes en el seu lloc de tre­ball, l'extensió de les ener­gies netes i les infra­es­truc­tu­res. Al vol­tant de les infra­es­truc­tu­res hi ha un cert con­sens entre els dos can­di­dats. Als Estats Units mol­tes car­re­te­res, auto­pis­tes, aero­ports i ports han enve­llit i tant Clin­ton com Trump anun­cien un impor­tant aug­ment de des­pesa en aquest camp. El can­di­dat repu­blicà insis­teix, però, que els seus aug­ments de des­pesa només es faran en infra­es­truc­tu­res i defensa, i en canvi anun­cia una reducció bas­tant incon­creta en la resta de par­ti­des.

Per tal de reduir un dèficit i un endeu­ta­ment del sec­tor públic dis­pa­rats des de l'inici de la recessió, el 2008, aquests aug­ments de la des­pesa pública hau­rien d'anar acom­pa­nyats de l'aug­ment d'impos­tos neces­sari per finançar-los. Clin­ton anun­cia diver­ses mesu­res per aug­men­tar la pressió fis­cal sobre las per­so­nes amb més ingres­sos. Pretén impo­sar un tipus efec­tiu del 30% a les famílies amb ingres­sos supe­ri­ors als dos mili­ons de dòlars i aug­menta un 4% el tipus de les que superen els cinc mili­ons de dòlars. També vol aug­men­tar els impos­tos sobre la ren­di­bi­li­tat de les inver­si­ons en capi­tal per a un període infe­rior als sis anys, per tal de pena­lit­zar els movi­ments espe­cu­la­tius i afa­vo­rir la inversió a llarg ter­mini. En canvi, no ha con­cre­tat com es por­tarà a terme una reducció, anun­ci­ada de manera genèrica, de la càrrega fis­cal de les clas­ses mit­ja­nes. El can­di­dat repu­blicà més aviat parla de reducció de la càrrega impo­si­tiva, amb una dis­mi­nució del tipus màxim de l'impost sobre la renda del 39,6% al 33%, i un refús a aug­men­tar els impos­tos sobre la gaso­lina per finançar el pro­grama de cons­trucció d'infra­es­truc­tu­res, tal com pretén fer Clin­ton.

Tot i que el pro­grama repu­blicà, com ve pas­sant des de les cam­pa­nyes de Ronald Rea­gan, usa el recurs d'afir­mar que la reta­llada dels impos­tos supo­sarà un aug­ment de l'acti­vi­tat econòmica que per­metrà aug­men­tar-ne la recap­tació (un fet que la rea­li­tat molt sovint s'encar­rega de refu­tar) tam­poc el pro­grama de Clin­ton, encara que més precís i rea­lista, per­met qua­drar els números del pres­su­post públic. Però un pro­blema es fa evi­dent. En la mesura que la taxa d'inflació es man­tin­gui al vol­tant del 2% i el crei­xe­ment es vagi con­so­li­dant, la Reserva Fede­ral endu­rirà pro­gres­si­va­ment la política monetària, amb puja­des dels tipus d'interès i reduc­ci­ons de les injec­ci­ons de liqui­di­tat per com­prar deute públic, i això farà més necessària encara la reducció del dèficit públic. Si arri­ben a la pre­sidència, els dos can­di­dats, per tal de reduir aquest dèficit públic hau­ran de pren­dre deci­si­ons sobre aug­ments d'impos­tos que no han anun­ciat en els seus pro­gra­mes.

Hi ha un punt impor­tant, però, en què els dos can­di­dats coin­ci­dei­xen: el rebuig a seguir ampli­ant els trac­tats de lliure comerç. S'ha atu­rat el trac­tat amb Europa i tots dos es mos­tren dis­po­sats a tirar enrere alguns dels punts sig­nats en el trac­tat que inclou dotze països de l'àrea del Pacífic, i pro­po­sen inclús de modi­fi­car aspec­tes del trac­tat de lliure comerç amb el Canadà i Mèxic. Fins ara el Par­tit Demòcrata havia estat pro­cliu a cri­ti­car aquest tipus d'acords, tot i que l'admi­nis­tració Obama i la mateixa Hillary Clin­ton han lide­rat el procés de libe­ra­lit­zació aquests dar­rers anys. El Par­tit Repu­blicà sem­pre n'ha estat un gran defen­sor. En canvi, en l'actual cam­pa­nya els dos can­di­dats posen molt d'èmfasi en la volun­tat de fre­nar el procés.

Sens dubte, els seus ana­lis­tes d'opinió han detec­tat un feno­men evi­dent també a l'Europa occi­den­tal. Les clas­ses mit­ja­nes tenen por de la glo­ba­lit­zació i dels efec­tes d'aquesta sobre els seus ingres­sos, les seves fei­nes i les seves con­di­ci­ons de vida. Aquest serà un dels grans rep­tes per al pro­per pre­si­dent, com seguir lide­rant un procés que sem­bla impa­ra­ble, fent com­pa­ti­bles alhora la tran­quil·litat de les clas­ses mit­ja­nes dels països desen­vo­lu­pats amb el desig de cen­te­nars de mili­ons de per­so­nes del món emer­gent d'esde­ve­nir, pre­ci­sa­ment, classe mit­jana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.