Opinió

Tribuna

Un celler de creativitat

“Exemples com el projecte que han desenvolupat els cuiners d'El Celler de Can Roca són un far

¿Com ho fem per avançar i no repe­tir-nos, per rein­ven­tar-nos, per crear noves pro­pos­tes ins­pi­ra­do­res? La cre­a­ti­vi­tat és un dels grans pun­tals de l'evo­lució, el crei­xe­ment i la gene­ració de cul­tura. La capa­ci­tat cre­a­tiva és mani­fes­ta­ment relle­vant en tots els àmbits, tant a l'empresa com en l'àmbit social, ja que són els prin­ci­pis rec­tors de la inno­vació allò que dina­mitza i fric­ci­ona l'statu quo i el con­ven­ci­o­na­lisme, el que empeny cap al futur, el que trenca el para­digma, la qui­e­tud i l'anar fent, el que genera un nou relat i desfà els tòpics, les can­ta­re­lles del no podreu i posa fi als impos­si­bles.

A Cata­lu­nya hem vis­cut eta­pes en què la cre­a­ti­vi­tat s'ha foca­lit­zat sobre­tot en les arts plàsti­ques, més tard en la lite­ra­tura, en l'urba­nisme, en el tea­tre i, en els dar­rers anys, és ben evi­dent que la gas­tro­no­mia ha estat el que ha irrom­put categòrica­ment i amb un abast uni­ver­sal. Els para­dig­mes d'aquesta explosió cre­a­tiva a la cuina han estat El Bulli i El Celler de Can Roca, seguits de tants cui­ners geni­als. Aquests res­tau­rants han asso­lit l'excel·lència, el lide­ratge glo­bal i poden ser font d'ins­pi­ració per la seva tena­ci­tat en esde­ve­nir dis­rup­tius tem­po­rada sí, tem­po­rada també. Per cons­ta­tar-ho és abso­lu­ta­ment reco­ma­na­ble visi­tar l'expo­sició al Palau Robert (fins al dia de Sant Jordi romandrà oberta i amb entrada gratuïta), dedi­cada al res­tau­rant gironí. Allà es pot gau­dir apre­nent del talent dels ger­mans Roca, del seu mètode. Un dels ele­ments més fas­ci­nants és com­pren­dre com des de la tra­dició, la memòria i l'aca­de­mi­cisme, han sabut inno­var, usant la trans­ver­sa­li­tat, la poe­sia, la lli­ber­tat, l'atre­vi­ment, la màgia i el sen­tit de l'humor, gene­rant així una pro­posta culinària con­tem­porània i que sap tras­pas­sar els límits clàssics de la cuina per atènyer un nou món.

La cre­a­ti­vi­tat del Celler de Can Roca es basa a gene­rar plats gràcies als ali­ments i alhora a les idees, els pro­ces­sos, els con­cep­tes, les referències, les for­mes, els jocs, els sen­ti­ments i la il·lusió. Així, el men­jar és el punt de par­tida per cap­ti­var una audiència que acaba que­dant mera­ve­llada per l'avant­guarda, fruit de la reflexió i la recerca cons­tant i tenaç. Tant en la gas­tro­no­mia com en qual­se­vol altre ofici i dis­ci­plina, la cre­a­ti­vi­tat són noves mira­des i noves lec­tu­res, recons­truir, repen­sar i relle­gir, seguir el camí que hem rebut, ser fidels a l'herència cul­tu­ral obtin­guda i usar-la com un nou inici per trans­for­mar la rea­li­tat, perquè la pro­posta de rup­tura tin­gui sen­tit. La cre­a­ti­vi­tat és l'única via per no estan­car-se, per espol­sar la man­dra, per fabri­car el futur i fer història i, sens dubte, exem­ples com el pro­jecte que han desen­vo­lu­pat al llarg dels últims anys els cui­ners d'El Celler de Can Roca són un far, perquè el nos­tre país bri­lli, sense por, amb tota la inten­si­tat, amb tot el con­ven­ci­ment i amb tota la força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.