Opinió

Tribuna

Un país sense TV3?

“TV3 encara és la millor televisió que tenim a Catalunya. Però els perills de degradació i residualització de TV3 sotgen per moltes bandes

Lluny que­den els anys en què TV3 acon­se­guia quo­tes de pan­ta­lla supe­ri­ors al 20%. Situ­ats en ple 2020, obser­vem com el canal públic català ha anat per­dent en l'última dècada audiència, cre­di­bi­li­tat, pres­tigi, influència social i cul­tu­ral i legi­ti­mació política. Les reta­lla­des del govern l'han afec­tat any rere any. La cadena ha dei­xat d'inver­tir en pro­ducció externa. Els infor­ma­tius, abans la joia de la corona, han dei­xat de ser refe­rents de l'actu­a­li­tat. Les reduc­ci­ons de plan­ti­lla i els aco­mi­a­da­ments de tre­ba­lla­dors pro­vo­quen vagues inter­mi­tents. Els par­tits del Barça han des­a­pa­re­gut. La publi­ci­tat es va reduint. Els direc­tius han optat per intro­duir pro­gra­mació en cas­tellà per com­pe­tir amb les pla­ta­for­mes espa­nyo­les. Par­tits i líders d'opinió expres­sen dub­tes sobre la con­veniència de man­te­nir un ser­vei públic tan ine­fi­ci­ent...

Sí, es tracta d'una distòpia. Un esce­nari situat en un futur no gaire llunyà, vol­gu­da­ment apo­calíptic, per cri­dar l'atenció sobre la gra­ve­tat de la deriva audi­o­vi­sual que estem patint. Malau­ra­da­ment, es tracta d'un esce­nari que resulta ima­gi­na­ble a par­tir de fets i tendències deri­vats de les polítiques erràtiques apli­ca­des a tot el camp de la tele­visió i de l'audi­o­vi­sual en els dar­rers anys. La recent subs­ti­tució del direc­tor de TV3 i les dife­rents polèmiques sor­gi­des no fan més que cor­ro­bo­rar i apro­fun­dir la sen­sació de des­go­vern i de manca de rumb en una de les escas­ses estruc­tu­res d'estat que Cata­lu­nya podia osten­tar amb orgull i èxit.

De fet, Cata­lu­nya ja va apren­dre a resis­tir sense TV3 durant una llarga etapa: la que va dels ini­cis de la tele­visió (anys cin­quanta) fins al 1984. Després, va haver d'apren­dre a superar suc­ces­sius intents de mar­gi­na­lit­zació –limi­tació a un ter­cer canal, irrupció de les pri­va­des espa­nyo­les, pro­hi­bició de pri­va­des autonòmiques, mul­ti­pli­cació de canals digi­tals, noves pla­ta­for­mes...– i aspi­rar a con­ver­tir-se en la tele­visió naci­o­nal que se'ns havia negat.

Avui encara TV3 és la millor tele­visió que tenim a Cata­lu­nya. Però els perills de degra­dació i resi­du­a­lit­zació de TV3 sot­gen per mol­tes ban­des. Un esce­nari sense la TV3 que hem cone­gut fins ara, no es pot des­car­tar. La deriva política començà amb la llei Òmni­bus de 2011, sos­tin­guda en el pacte CiU-PP. Ja van eli­mi­nar el Canal 33 (com a segon canal cul­tu­ral). Les reta­lla­des han estat dràsti­ques: els 450,4 mili­ons de 2010 s'han que­dat en els 307 de 2016. No hi ha con­tracte pro­grama des de 2009. Les quo­tes d'audiència bai­xen cada any: del 21,8 del 2001 a l'11,4 de 2016. La cúpula direc­tiva de la CCMA està pen­dent de reno­vació i la pre­si­denta, en fun­ci­ons. El CAC ha ela­bo­rat un Lli­bre Blanc que ningú no sem­bla interes­sat a apli­car. Els pro­fes­si­o­nals del sec­tor han aler­tat amb un mani­fest “per sal­var la tele­visió pública i l'audi­o­vi­sual català”. Qui res­pon? Quina auto­ri­tat està en con­di­ci­ons de tor­nar con­fiança, inde­pendència, pres­tigi i capa­ci­tat de com­pe­tir a TV3 en el nou entorn digi­tal i mul­ti­pla­ta­forma? Com adver­tia aquell mani­fest, “la nos­tra tele­visió ha arri­bat a un punt límit”. Quin futur li espera a TV3 i la CCMA?

Crec que hi ha almenys qua­tre fronts de pro­ble­mes a abor­dar amb urgència, valen­tia i sen­tit de país.

1. Rees­truc­tu­ració dels òrgans direc­tius de la Cor­po­ració, amb pro­ce­di­ments de selecció i de nome­na­ment dife­ren­ci­ats per als càrrecs polítics i per als càrrecs exe­cu­tius. Per als pri­mers, calen garan­ties d'inde­pendència política amb majo­ries par­la­mentàries qua­li­fi­ca­des. Per als segons, garan­ties de com­petència pro­fes­si­o­nal.

2. Apro­vació d'un con­tracte pro­grama plu­ri­a­nual amb pro­visió de dota­ci­ons de l'ordre reco­ma­nat pel Lli­bre Blanc, és a dir, de 137 mili­ons a incre­men­tar en qua­tre anys. Com­porta l'esta­bli­ment i el com­pli­ment d'uns objec­tius estratègics ambi­ci­o­sos com a ser­vei públic a curt i mitjà ter­mini.

3. Con­cer­tació entre el govern, la CCMA (direcció i plan­ti­lla de tre­ba­lla­dors) i el sec­tor audi­o­vi­sual català en ordre a tro­bar el punt de con­sens i d'equi­li­bri entre pro­ducció interna, externa i ali­ena, així com sobre la reor­ga­nit­zació de pro­gra­ma­ci­ons i d'ofer­tes subs­ti­tuint la lògica de mit­jans per la lògica de sis­tema en un nou ser­vei públic mul­ti­pla­ta­forma.

4. Mobi­lit­zació gene­ral dels recur­sos humans i mate­ri­als del país per situar la cre­ació i pro­ducció de con­tin­guts audi­o­vi­su­als com a pri­o­ri­tat estratègica en el marc d'un nou model de coo­petència (coo­pe­ració i com­petència) entre sec­tor públic i pri­vat, per tal de fer de Cata­lu­nya, com reco­mana el Lli­bre Blanc, una “fac­to­ria de con­tin­guts audi­o­vi­su­als d'excel·lència i atrac­tius”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.