Opinió

Full de ruta

‘Of the nota’

Tot plegat m’ha recordat el famós telegrama d’Ems, una comunicació telegràfica que, manipulada, va provocar l’esclat de la Guerra Francoprussiana

Agafar un fet real i manipular-lo amb finalitats no relacionades. Això és el que hem viscut aquests dies amb la suposada exclusiva d’El Periódico, relativa a l’avís que la CIA nord-americana hauria cursat als Mossos, alertant-los sobre un possible atemptat a Barcelona. La informació en portada va anar acompanyada per una falsificació barroera d’un suposat comunicat de la central d’intel·ligència dels EUA, en anglès, ple d’errades ortogràfiques i gramaticals. L’objectiu no confessat és evident: destruir l’orgull ciutadà per la labor dels Mossos en la gestió dels atemptats, i vincular el procés sobiranista amb una suposada distracció que, si no hagués existit, hauria permès evitar-los.

Tot plegat m’ha recordat el famós Telegrama d’Ems, una comunicació telegràfica que, convenientment manipulada, va provocar l’esclat de la Guerra Francoprussiana. El 1870, el ministre d’estat de Prússia, Otto von Bismarck, estava convençut que un conflicte bèl·lic amb França provocaria una onada de sentiment patriòtic germànic que afavoriria la somiada unificació alemanya. El telegrama donava compte d’una trobada entre l’ambaixador francès i el rei Guillem I, a Bad Ems, en la qual el diplomàtic francès va demanar garanties que el príncep Leopold de Hohenzollern refusaria l’oferiment cursat pel general Prim d’esdevenir rei d’Espanya. Bismarck va modificar la redacció del telegrama de tal manera que la resposta del rei Guillem resultava insultant i humiliant per a França. Convenientment filtrat, va causar un gran ultratge a París, que pocs dies després declarava la guerra a Prússia. Bismarck es va sortir amb la seva.

És el mateix cas de l’exclusiva d’El Periódico. Una manipulació intencionada amb finalitats molt concretes. En l’era de les xarxes socials, però, la farsa va durar poc, perquè centenars de ciutadans anònims van començar a senyalar els indicis que demostraven la falsificació. El mateix director del diari en qüestió va haver d’admetre que no era un document original, sinó una “reconstrucció”. Resulta evident que a Espanya no hi ha cap Bismarck.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.