Opinió

Tribuna

Refer frontisses

“ D’aquest desori, és clar, n’han sortit malmeses totes les frontisses, en primer lloc la que ha estat sempre el PSC

Si algú tiba amb força del batent de la fines­tra, si s’hi repenja i s’hi gronxa, les fron­tis­ses en patei­xen i, final­ment, es des­ma­ne­guen i es mal­me­ten. Cal con­ve­nir que les fron­tis­ses, avui, a Cata­lu­nya, estan molt des­gui­tar­ra­des i les fines­tres, des­ba­lles­ta­des.

Soc d’una gene­ració que va córrer a fabri­car fron­tis­ses. Con­tra el fran­quisme i el seu designi anor­re­a­dor sobre Cata­lu­nya, vàrem enten­dre que la bata­lla fona­men­tal era aquesta, unir el divers en un mateix anhel. El patri­ota no era qui més exi­gia ni qui més cri­dava, sinó qui millor sar­gia, qui aixe­cava fron­tis­ses més sòlides, més unta­des i llis­quents. No crèiem que la nació fos un espe­rit etern i immu­ta­ble, una per­manència que excloïa qui no hi casava o que ens havia de tallar a tots pel mateix patró. Aques­tes eren les febres her­de­ri­a­nes que havien arra­sat Europa. No, la nació era quel­com molt més feble i can­vi­ant, una rea­li­tat que podia fer-se i des­fer-se, que podia sobre­viure o morir. I que, per sobre­viure, havia d’estar dis­po­sada a incloure i a can­viar.

Depe­nia de nosal­tres, de la nos­tra capa­ci­tat de fer la nació dia a dia, de sumar-hi tota la ciu­ta­da­nia en la seva plu­ra­li­tat, de fer-la partícip d’un mateix pro­jecte com­par­tit i trans­for­ma­dor, capaç de reu­nir tots els desit­jos nobles, totes les ener­gies dis­po­ni­bles, capaç d’iden­ti­fi­car la immensa majo­ria del poble de Cata­lu­nya. Crèiem, amb Renan, que la nació era “el con­sens quo­tidià de la ciu­ta­da­nia”. Podíem tenir un pas­sat més o menys gloriós, però aca­ba­ria en un àlbum de fotos gro­guen­ques si no hi havia prou cohesió naci­o­nal, si no hi havia causa de tots, si no érem capaços d’aixe­car un horitzó comú.

Rafael Cam­pa­lans ens ho havia dei­xat dit: “Cata­lu­nya no és només el pas­sat, el record dels morts…, Cata­lu­nya és sobre­tot un deler rege­ne­ra­dor que s’enco­mana a tots els homes i les dones que hi viuen.” Un deler que no ho és de la mei­tat, sinó que ho és de tots i que, en con­seqüència, no divi­deix sinó que uneix. Així va ser com vam arri­bar a aquell cla­morós i emo­ci­o­nant “Som i serem un sol poble”, cri­dat amb tants accents. Hi tin­dria un paper fona­men­tal l’omni­pre­sent PSUC i aque­lles emer­gents Comis­si­ons Obre­res. I l’Assem­blea de Cata­lu­nya, expressió de la uni­tat cata­la­nista, aple­gada, no sota cap maxi­ma­lisme, sinó sota un potent deno­mi­na­dor comú. En Joan Manuel Ser­rat, amb lle­tra d’Ale­xan­dre Cirici Pelli­cer, ho glos­sa­ria pedagògica­ment en la llen­gua de la mitja Cata­lu­nya que havia arri­bat dels altres pobles d’Espa­nya: “Mil años hace y unas horas / que con manos tra­ba­ja­do­ras / se amasa un pue­blo de aluvión (…) / Patria pequeña y fron­te­riza, / mil lec­hes hay en tus ceni­zas (…). / Que la igno­ran­cia no te nie­gue, / que no tra­fi­que el mer­ca­der / con lo que un pue­blo qui­ere ser.”

Res­tava pen­dent, però, el gran repte, així que s’obris­sin pas les pri­me­res elec­ci­ons democràtiques. El “ler­rou­xisme”, esban­dit ja d’entre els més cons­ci­ents, havia de ser neu­tra­lit­zat ara entre la ciu­ta­da­nia més ampla, més inde­fensa, més expo­sada. Era un objec­tiu deci­siu tant per a la uni­tat dels tre­ba­lla­dors com per a la uni­tat civil de Cata­lu­nya. Així va ser com va reei­xir el procés d’uni­tat del soci­a­lisme català, des de 1974, incor­po­rant fran­ges diver­ses de l’esquerra resis­tent, a par­tir de la flama que el Movi­ment Soci­a­lista de Cata­lu­nya havia pre­ser­vat des de 1945, quan va ser creat pel POUM. En sor­gi­ria el Par­tit dels Soci­a­lis­tes de Cata­lu­nya, que gua­nya­ria aque­lles pri­me­res elec­ci­ons, afer­mant la uni­tat civil i deter­mi­nant el retorn de la Gene­ra­li­tat exi­li­ada i del seu pre­si­dent.

Ha plo­gut molt des d’ales­ho­res. I el naci­o­na­lisme espa­nyol ha ata­cat de nou, amb una fúria devas­ta­dora: ha des­tros­sat el pacte esta­tu­tari i, amb ell, el pacte cons­ti­tu­ci­o­nal. El naci­o­na­lisme català, davant d’això, en lloc de con­griar la força i la legi­ti­mi­tat que només dona la uni­tat plu­ral del cata­la­nisme, ha optat pel maxi­ma­lisme, entre il·lumi­nat i ins­tru­men­tal, pola­rit­zant la soci­e­tat cata­lana i posant gratuïtament en risc la uni­tat civil, el fona­ment de la nació. D’aquest desori, és clar, n’han sor­tit mal­me­ses totes les fron­tis­ses, en pri­mer lloc la que ha estat sem­pre el PSC. El dia després, si s’hi és a temps, caldrà córrer a refer fron­tis­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.