Opinió

Tribuna

Hi ha avarícia bona?

“Hem sentit dir que la crisi que ha patit bona part del món en el darrer decenni és la resultant d’un pecat d’avarícia col·lectiu

Con­ti­nu­ant el cicle sobre els pecats capi­tals que men­su­al­ment em du a CETRES, ahir tocava par­lar de l’avarícia, la suïcida tendència a acu­mu­lar que redu­eix l’avar a evi­tar qual­se­vol con­sum, pos­po­sant fins la mort el moment d’emprar allò acu­mu­lat amb més o menys for­tuna. Exis­teix, així vista, fórmula posi­tiva d’avarícia?

En oca­si­ons hem sen­tit dir que la crisi econòmica que ha patit bona part del món en el dar­rer decenni és la resul­tant d’un pecat d’avarícia col·lec­tiu. Quan mossèn Fèlix Sardà i Sal­vany va publi­car l’any 1884 el seu El libe­ra­lisme és pecat, a l’argu­men­tació trenta-unena inclou entre les raons que van fer gran el libe­ra­lisme la cobdícia dels que s’apro­pi­a­ren del bens arra­bas­sats a l’església per la desa­mor­tit­zació. La crítica ager­mana el libe­ra­lisme amb el capi­ta­lisme, com dos cor­rents de pen­sa­ment que rei­vin­di­quen la lli­ber­tat indi­vi­dual i la ini­ci­a­tiva pri­vada. Amb una tesi que sense dubte podria com­par­tir un cupaire del segle XXI, hau­rem de coin­ci­dir en la crítica d’un sis­tema que, amb una cul­pa­ble manca de vigilància, ha permès con­su­mi­dors, empre­ses, cor­po­ra­ci­ons i classe política pen­sar que mai no dei­xa­ria de créixer la bom­bo­lla en la qual ens havíem ins­tal·lat frívola­ment.

Pot­ser avarícia i cobdícia no són el mateix, però en tot cas cal no con­fon­dre-la amb altres acti­tuds pro­pe­res: el gar­repa, que gasta en si mateix, però mai en els altres; l’apro­fi­tat, que gasta el dels altres, però pot­ser poc del que té. Fórmu­les on el sub­jecte s’estima tant com poc el seu proïsme, men­tre l’avar és sem­pre el pri­mer dam­ni­fi­cat de si mateix. La cobdícia així fora més d’aquells que d’aquest, perquè mai no és dit que l’avar desitgi el que no és seu, sen­zi­lla­ment vol­dria eter­na­ment dis­po­ni­ble allò que té, fruint-se sols, i de manera obs­cura, d’un gaudi que mai ha d’arri­bar. Almenys, per a ell.

Els pecats, però, no comen­cen de sobte, hi arri­bem per un pen­dent que a l’inici pot ser del tot imper­cep­ti­ble. Acu­mu­lem coses que de vega­des ni tan sols arri­bem a uti­lit­zar, guar­dant-les “per a una altra ocasió”; acu­mu­lació efecte d’un con­sum al qual ens aboca el mateix sis­tema, de manera que fins i tot els sin­di­cats es com­pla­uen en l’aug­ment del salari mínim, perquè ente­nen que això “dina­mit­zarà l’eco­no­mia”. Gas­tar, que vol dir com­prar tot allò que es pro­du­eix, gas­tar perquè se’ns diu que el diner que no es mou és diner que no genera, men­tre d’altra banda ens adver­tei­xen que el sis­tema de pen­si­ons és fràgil i que hau­rem de fer-ne a banda un altre fons on acu­mu­lar diners. I així comença tot, i en l’extrem s’aca­ben gene­rant impe­ris immen­sos en mans de pocs, supo­sa­da­ment en nom de la lli­ber­tat. For­mes d’avarícia o tendències fron­te­re­res, que volen acu­mu­lar coses que com­pren volun­tats, i això ja és poder. Perquè al dar­rere de tota acu­mu­lació hi ha la pere­grina idea, el prin­ci­pal pecat, de pen­sar que podem com­prar segu­re­tat, que som real­ment els capi­tans, no del nos­tre destí, ans de les nos­tres vides, con­fo­nent allò de què podem dis­po­sar: la vida, la mort, la salut, qüesti­ons que no depe­nen de nosal­tres, però acu­mu­lar recur­sos ens ho fa pen­sar. I això pot valer també per a qui acu­mula càrrecs o no és capaç de renun­ciar-hi.

Front l’avarícia es planta la gene­ro­si­tat, que no és ser pròdig (una con­ducta, per cert, que ens pot dur a la inca­pa­ci­tació com no ho farà mai l’avarícia) ans donar en la bona mesura. Ho pot ser l’herència? De vega­des no ho és. I una sub­venció? Al meu parer, quasi en cap cas. La doc­trina dels bene­fi­cis, que tan bé va plan­te­jar Sèneca, con­sis­teix a saber donar, per tal que sigui pos­si­ble en el que ho rep saber agrair. De fet aquesta hau­ria de ser la bona intel·lecció del prin­cipi de soli­da­ri­tat que ver­te­bra el nos­tre sis­tema fis­cal i l’arti­cu­lació de l’estat de les auto­no­mies. I en efecte, un exem­ple ben pro­per el tenim en el nos­tre sis­tema gene­ral de finançament, aquest del qual esca­pen, pot­ser sàvia­ment, Navarra i el País Basc. Si el que dona ho fa a des­grat, el que rep és incapaç de reconèixer-ho, però qui rep està obli­gat a donar raó del destí ator­gat a allò rebut, quan el donar s’ha con­ver­tit en deure.

Exis­teix, doncs, així, una bona avarícia? Pot sem­blar un oxímoron, però en alguns casos el tan ter­ri­ble con­cepte pot gene­rar bon­dat, un cop des­a­pa­re­gut l’avar i tot i que no sigui essen­ci­al­ment per volun­tat seva; per exem­ple d’una for­tuna acu­mu­lada sense més hereu que l’Estat pot deri­var-se la decisió d’aquest per donar un bon destí a l’acu­mu­lat. Sigui com sigui, tot­hom té clar que la cari­tat ben entesa comença per casa seva, i si allà pot començar l’avarícia, també hi pot començar la savi­esa. D’aquesta manera tal vegada en racons del món com ara Espa­nya fora més fàcil fer con­viure el que no són més que els cer­cles concèntrics d’una mateixa iden­ti­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.