Opinió

Tribuna

Sumari de violències

“Els quatre grans diaris de Madrid passejaran durant anys el seu odi a Catalunya pels prestatges de les hemeroteques

Els jut­ges espa­nyols van com­prar i han con­sa­grat el relat de la Fis­ca­lia i del minis­teri d’Inte­rior sobre el caràcter “essen­ci­al­ment vio­lent” del Procés i del referèndum de l’1-O. Segons aquest teo­rema, Cata­lu­nya esta­ria immersa en la violència deri­vada del movi­ment inde­pen­den­tista i per tant el delicte de rebel·lió és el que escau impu­tar a tots els diri­gents del Procés. Bé, doncs, algú ha vist una Cata­lu­nya en plena onada de violència? Algú ha detec­tat un “alçament vio­lent”? Com han escrit pres­ti­gi­o­sos juris­tes com Pérez Royo o Rodríguez Ramos, de violència, res. Un alçament, o és un fet evi­dent o no exis­teix. Rebel·lió? On és?, s’han pre­gun­tat per­ple­xos els jut­ges ale­manys! Fa mesos que un cen­te­nar de pro­fes­sors de dret penal ja s’han pro­nun­ciat sobre la incon­sistència del relat.

Però el que aquí m’interessa des­ta­car no és la deriva política de la justícia espa­nyola. És el segui­disme dels mit­jans de difusió espa­nyols que s’han dedi­cat a pro­pa­gar sense des­cans el relat d’Inte­rior. Sense la seva gene­rosa i com­pacta con­tri­bució, l’opinió pública espa­nyola no hau­ria tole­rat l’empre­so­na­ment dels Jor­dis ni del govern legítim de Cata­lu­nya. Jut­ges, minis­tres i edi­tors han impu­tat delic­tes polítics als líders inde­pen­den­tis­tes abans de tot judici, i encara els neguen la con­dició de pre­sos polítics.

En efecte, qui ha com­prat i venut, luxo­sa­ment empa­que­tada, la gran men­tida de la violència del Procés han estat els mit­jans de difusió i d’adoc­tri­na­ment uni­o­nis­tes. Des que l’Audiència va empre­so­nar els Jor­dis acu­sant-los de sedició, la premsa espa­nyo­lista no ha parat d’asse­nya­lar, exa­ge­rar i inven­tar mul­ti­tud d’acci­ons qua­li­fi­ca­des de vio­len­tes per blan­que­jar sedi­ci­ons i rebel·lions. Des del 20 de setem­bre, l’eti­queta de vio­lent ha acom­pa­nyat el relat ofi­cial del Procés. Però no pas el relat inter­na­ci­o­nal. La vio­len­cia del ‘procés’, titu­lava un edi­to­rial de l’ABC (31-3-18) després de la detenció de Puig­de­mont.

Així, aquest marc –“ el caràcter vio­lent del Procés”– no sols ha anat impreg­nant l’argu­men­tari de les inter­lo­cutòries del Suprem. Ha ser­vit també de nexe juri­di­co­polític per uni­fi­car el dis­curs uni­o­nista domi­nant: dels actors polítics (govern, minis­tres, par­tits del 155), dels mediàtics (infor­ma­tius de ràdio i TV, por­ta­des i edi­to­ri­als de dia­ris, colum­nis­tes) i dels civils (empre­sa­ris de l’Ibex, intel·lec­tu­als, fun­da­ci­ons, asso­ci­a­ci­ons, etcètera).

Els grans mit­jans uni­o­nis­tes han actuat de braç de pro­pa­ganda de l’estratègia política de Rajoy. Han anti­ci­pat sovint, gràcies a les fil­tra­ci­ons d’Inte­rior, les ins­truc­ci­ons a seguir davant deter­mi­nats fets i con­flic­tes. Els exem­ples serien inter­mi­na­bles. Només un de meridià: tres dies després de dete­nir Puig­de­mont a Ale­ma­nya, El Mundo s’afa­nyava a publi­car a tota por­tada un informe de la Guàrdia Civil al Suprem que deia acre­di­tar ni més ni menys que “315 actos vio­len­tos del «procés» en Cataluña”. Era l’enèsima fil­tració interes­sada que aquest diari i altres –sin­gu­lar­ment, ABC i El Periódico– han anat publi­cant per cri­mi­na­lit­zar el Procés.

La reso­lució del tri­bu­nal ale­many sem­blava un cop mor­tal a l’estratègia espa­nyola i una bomba d’oxi­gen per a l’acre­di­tació inter­na­ci­o­nal del caràcter essen­ci­al­ment no-vio­lent del Procés. I això no obs­tant, la premsa uni­o­nista ha con­ti­nuat defen­sant el seu cas­tell kafkià. Titu­lava per exem­ple l’edi­to­rial de l’endemà d’El País (7-4-18): ‘Procés’ ile­gal y vio­lento. Il·legal, pot­ser, però vio­lent? I La Razón (8-4-18) insis­tia: “Los actos vio­len­tos que no ve Ale­ma­nia”.

L’acu­sació ha ser­vit per ocul­tar uns altres efec­tes no menys per­ver­sos, com el de tapar les impla­ca­bles violències de l’Estat – la guerra decla­rada del 155, en pri­mer lloc– i jus­ti­fi­car la violència d’un llen­guatge uti­lit­zat pro­fu­sa­ment pels mit­jans uni­o­nis­tes con­tra els líders del Procés. Un llen­guatge impropi del peri­o­disme, sovint de to insul­tant i agres­siu, pròxim al tracte vexa­tori dels règims auto­ri­ta­ris, si no fei­xis­tes, con­tra els adver­sa­ris. Puig­de­mont, en par­ti­cu­lar, pas­sarà com un dels diri­gents (democràtics) més insul­tats de la història: “prófugo”, “cobarde”, “embus­tero”, “felón”...

En suma, la res­pon­sa­bi­li­tat dels grans mit­jans uni­o­nis­tes davant la història va molt més enllà del seu aca­ta­ment al teo­rema d’Inte­rior i a la política suïcida del PP. Són copro­duc­tors d’una cul­tura periodística de la violència que és tot el con­trari d’una cul­tura del diàleg i de la pau. Els qua­tre grans dia­ris de Madrid, en con­cret, pas­se­ja­ran durant anys el seu odi a Cata­lu­nya pels pres­tat­ges de les heme­ro­te­ques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.