Opinió

Vuits i nous

Pastes al tanatori

“Ens hem quedat sense pretextos per a trobades familiars, amicals i socials

Un amic torna estra­nyat del tana­tori, on ha anat a vet­llar un mort: “La família ha ser­vit unes pas­tes.” Em pre­gunta si ho havia vist mai. No ho havia vist mai, però ben pen­sat no és sor­pre­nent. Els fune­rals són l’últim motiu de tro­bada social que ens resta. Hi havia hagut, en la vida evo­lu­tiva de les per­so­nes, mol­tes oca­si­ons per reu­nir-se: els bate­jos, les pri­me­res comu­ni­ons, els casa­ments, els sants, els ani­ver­sa­ris... Als bate­jos de quan era petit els pares feien una recepció sen­zi­lla, a casa o en una granja. Se ser­via xoco­lata des­feta amb melin­dros i, si era l’estiu, orxata i gelat. El bes­cuit glacé era molt ben rebut. Venia la pri­mera comunió. Els con­vo­cats eren més nom­bro­sos perquè s’hi havia de con­vi­dar els amics del neòfit i els fami­li­ars s’ana­ven mul­ti­pli­cant. Se ser­vien un bri­oix amb man­tega i per­nil dolç, un altre amb per­nil salat, i un pastís de pasta de full far­cit de carn. Els grans es feien posar xam­pany. Els petits pas­sa­ven amb les bom­bo­lles d’un refresc. Els casa­ments eren més mul­ti­tu­di­na­ris, amb mol­tes per­so­nes que molts no sabien qui eren ni d’on havien sor­tit perquè de sobte un estrany o una estra­nya s’unia a la família. Vede­lla amb bolets els con­ven­ci­o­nals, lla­gos­tes a la brasa els que tira­ven la casa per la fines­tra. Un pia­nista tocava val­sos i la gent ballava. Sem­bla que expli­qui un conte de la Mercè Rodo­reda. Recor­den el cos­tum de fer a talls la cor­bata del nuvi? I la núvia que llançava el ram a una amiga? Què s’ha fet d’aque­lles flors? Què s’ha fet de la xoco­lata amb melin­dros? Mais où sont les nei­ges d’antan? Les cri­a­tu­res no es bate­gen, en la comunió no hi pensa ningú, als casa­ments, tràmits judi­ci­als, arriba una edat que no t’hi con­vi­den. Pel sant del pare i la mare venia gent a casa. Sor­tien pas­tes i xam­pany. Em diuen que els ani­ver­sa­ris encara són motiu de festa entre els més petits. No m’hi espe­ren. Amb el pre­text de la crisi s’han supri­mit les recep­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals. Ens res­ten els fune­rals. Els fami­li­ars i amics que s’hi aple­guen fa una eter­ni­tat que no s’han vist. A la sor­tida, i a mesura que ens allu­nyem del gru­pet més com­pun­git, tot són salu­ta­ci­ons i ale­gries pel retro­ba­ment. Anti­ga­ment els fune­rals havien aca­bat amb un sopar. Només eren exclo­sos del menú els ani­mals de ploma perquè “feien festa”, m’informa en Pere Tió, con­sul­tor meu d’antics cos­tums. Les pas­tes ser­vi­des al tana­tori, són indi­ca­tiu d’una recu­pe­ració?

El dia que vam enter­rar la mare, els qua­tre de la família, sense humor per a res, vam anar a sopar al res­tau­rant italià de davant de casa. L’amo, sicilià, no ens va voler cobrar de cap manera: “A Sicília els veïns nodrei­xen els fami­li­ars d’un mort, aquest dia.” Tot el que he expli­cat té o tenia un aire sicilià, “medi­ter­rani”, si es vol. I si el recu­peréssim? Seríem tots més amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.