Opinió

Tribuna

De Coromines a Garolera

Si no hi ha a prop un del CNI, el jardí de l’Ate­neu Bar­ce­lonès és un bon lloc per a la con­fidència. Sota el pal­me­rar i la testa escul­pida de Pla, el pro­fes­sor Narcís Garo­lera (Vic, 1949), ajus­tats els seus 70 anys, admi­nis­trats entre els vuit del Semi­nari de Vic, els dedi­cats als estu­dis de filo­lo­gia cata­lana, a pro­fes­sar el català, a la cor­recció edi­to­rial i a l’ense­nya­ment de llen­gua i lite­ra­tura cata­la­nes a ins­ti­tuts i a les uni­ver­si­tats, aporta més que rep notícia de con­fidències i situ­a­ci­ons de la pròpia vida i la dels altres.

Entre molts, jo mateix en soc tes­ti­moni, després de tants anys de con­ver­ses a l’àgora ate­nenca. Ara, bona part del que, amb fecunda vèrbola, ens ha anat con­tant, ho ha reco­llit i ampliat en el volum Gale­ries del record. Memòries d’un filòleg, aca­bat de publi­car per Edi­ci­ons de 1984, que diri­geix Josep Cots, el qual de seguida va veure el ganxo d’aques­tes 600 pàgines, des­ti­na­des a “sal­var fets i per­so­nes de la crei­xent des­memòria col·lec­tiva”. Començant per la foto­gra­fia de por­tada –on es veu, el 1994, un atent Garo­lera escol­tant Joan Coro­mi­nes a la seva casa de Pineda–, el text es des­cab­de­lla, enmig d’esce­na­ris fami­li­ars, cam­pe­rols, estu­di­an­tils, bar­ce­lo­nins, viat­gers i acadèmics, nar­rats amb grapa més enllà de l’excel·lència de la llen­gua emprada, uns esce­na­ris que acu­llen ben bé 10 pàgines d’índexs onomàstics, la qual cosa vol dir cen­te­nars de per­so­nes trac­ta­des o refe­ren­ci­a­des en el seu vastíssim saber acu­mu­lat i en la seva també àmplia xarxa de rela­ci­ons per­so­nals. Ja era hora que un estudiós de l’idi­oma, que un inves­ti­ga­dor de la nos­tra lite­ra­tura (amb les edi­ci­ons crítiques dedi­ca­des, sobre­tot, a les obres de Ver­da­guer, Sagarra i Pla) i que, en fi, un intel·lec­tual com ell, que ens recu­pera el millor del pas­sat sense dei­xar d’estar pre­sent en els moments de la seva llarga vida labo­ral i civil, es des­pullés ètica­ment i espi­ri­tu­al­ment com ho fa en aquesta memòria, que és la seva, la de tots aquells que l’han acom­pa­nyat –o per­ju­di­cat– i, de fet, de tot un poble.

En el camp de la cul­tura (lli­bres, but­lle­tins, enci­clopèdies, arti­cles als mit­jans, guions de ràdio i tele­visió, cur­sos, con­ferències i con­gres­sos a des­dir, tre­balls per l’admi­nis­tració, polèmiques sona­des amb alguns tòtems ben con­crets i, arran d’això, fins i tot mani­fes­tos seus “en defensa pròpia”, com va fer el seu molt estu­diat mossèn Cinto), es pot dir que Narcís Garo­lera ha fet de tot, ha fet gai­rebé a tots i, amb sere­ni­tat però amb con­tundència –com es mos­tra en aques­tes pàgines–, n’ha des­fet uns quants, sor­gits del ver­da­gue­risme ofi­cial –sigui vigatà, bar­ce­loní o fins i tot llei­datà–, que s’han cre­gut en la potes­tat de dic­tar l’última paraula sobre el tan rebre­gat cànon de la lite­ra­tura del país.

També era hora que algú els posés a caldo, perquè han que­dat ben retra­tats: del rea­lisme social a l’essen­ci­a­lisme vigatà, pas­sant tot­hora pels mono­po­lis­mes uni­ver­si­ta­ris i edi­to­ri­als, aquesta nos­tra cul­tura –i no diguem ja els apa­rells polítics i gover­na­men­tals, que en Narcís també coneix bé–, mal­grat tanta pro­clama “repu­bli­cana”, manté encara una bona dosi de vas­sa­llatge feu­da­lit­zant. Però, com les monar­quies, està en retrocés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.