Opinió

opinió

Montserrat Tura

Metamorfosi

M’agra­den les empre­ses que han usat la seva intel·ligència i els seus mate­ri­als per a fabri­car ele­ments útils per a l’assistència i intents des­es­pe­rats de gua­ri­ment als infec­tats pel SARS-CoV-2. M’agrada aquesta soci­e­tat dinàmica que no s’ins­tal·la en el plany i la queixa i uti­litza impres­so­res en 3D, màqui­nes de cosir, cen­tres de dis­seny auto­mo­bilístic, indústria vete­rinària i potència metal·lúrgica dedi­cada a fer estris per a la indústria càrnia o auto­mo­bilística i en pocs dies ha ideat i can­viat la seva pro­ducció per abo­car-ho tot als reque­ri­ments dels cen­tres assis­ten­ci­als.

M’agra­den els que enmig d’una pandèmia no mal­gas­ten ener­gies, ans al con­trari, les tre­uen d’on poden per a ser útils en l’únic objec­tiu pos­si­ble, com­ba­tre l’agent pato­gen abans que faci des­a­parèixer més per­so­nes de les que podem supor­tar i des­tru­eixi l’essència del nos­tre model d’orga­nit­zació social que ali­menta i alhora com­plau l’espe­rit gre­gari dels humans.

Europa és el con­ti­nent de les ciu­tats on l’espai públic és l’espai de tro­bada i de con­fi­gu­ració de cul­tu­res empel­ta­des; és el lloc on ens tro­bem i bar­re­gem. Pot­ser no ens salu­dem gaire, però la monu­men­ta­li­tat d’alguna de les nos­tres pla­ces i el bro­git de les nos­tres fes­tes ple­nes de música fan pos­si­ble aques­tes cruïlles dels vin­guts d’arreu que ens han carac­te­rit­zat des que vam can­viar els cas­tells pels burgs.

No obs­tant això, no ha estat un líder euro­peu el que ha dit que la malal­tia Covid-19 ataca l’essència de la manera que hem triat de viure, agru­pats, inqui­ets, recor­rent cada dia les artèries del que n’hem dit ciu­tats cos­mo­po­li­tes. Ha estat un nord-ame­ricà, con­cre­ta­ment el gover­na­dor de l’estat de Nova York. La ciu­tat emblema de la moder­ni­tat i del cos­mo­po­li­tisme ens ha mos­trat el retorn al pas­sat quan ens ha mos­trat la fosa comuna de la tètrica Hart Island.

Les guer­res i les pandèmies s’han repe­tit durant la història de la huma­ni­tat. Sem­pre ens aga­fen des­pre­vin­guts i sem­pre arri­bem a la con­clusió que es veia a venir. La geo­política, el ferotge com­bat comer­cial per l’obtenció i extracció des­me­su­rada de recur­sos natu­rals i de béns de con­sum diari produïts en con­di­ci­ons infra­hu­ma­nes. Les aler­tes desa­te­ses de l’OMS sobre els bac­te­ris mul­ti­re­sis­tents, la ina­de­quada ali­men­tació infan­til (els rics perquè men­gen ali­ments pro­ces­sats, els pobres perquè no tenen men­jar) i els habi­tants d’aques­tes ciu­tats mirant grans apa­ra­dors com si cap d’aquests avi­sos anés diri­git a ells.

Però no és en la des­cripció dels ris­cos on vull que­dar-me, neces­sito tro­bar ele­ments posi­tius ara que l’acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal n’aporta de tan nega­tius. Els estats del món on ja fa temps que inten­ten que la inves­ti­gació científica i la pro­ducció indus­trial no siguin dos mons aïllats.

Els estats on la ciència i el progrés van units estan acon­se­guint (per ara) la millor res­posta als efec­tes de la pandèmia, la taxa més baixa de mor­ta­li­tat: Ale­ma­nya i Corea del Sud han posat tot el conei­xe­ment i la pro­ducció a com­ba­tre l’extensió d’un virus que fa qua­tre mesos gai­rebé ningú conei­xia.

No volem can­viar l’essència de la manara de viure agru­pats en ciu­tats. No volem dedi­car el nos­tre sis­tema sani­tari a aten­dre només una infecció ara que havíem acon­se­guit una espe­rança de vida per­llon­gada i enve­llir man­te­nint la qua­li­tat de vida per gau­dir d’aquesta vida. No ens que­den gai­res ener­gies, als tre­ba­lla­dors que fem pos­si­ble el fun­ci­o­na­ment de la sani­tat, i no tots por­ten bata blanca. Neces­si­tem orga­nit­zació i eficiència. La meta­mor­fosi que han fet els nos­tres cen­tres, també l’ha fet una part de la soci­e­tat.

Per això, les poques esto­nes que observo el món fora de l’hos­pi­tal no vull escol­tar retrets arran del fang, només vull feli­ci­tar aquells que han acon­se­guit el que sem­pre s’havia repe­tit i no es feia mai; vin­cu­lar la inno­vació, la inves­ti­gació i la pro­ducció. Ho han fet espontània­ment, dedi­cant-hi nits i dies, sense espe­rar l’admi­nis­tració pública, i mol­tes d’aques­tes acci­ons han estat reei­xi­des. A ells vull diri­gir la mirada can­sada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.