Opinió

opinió

Pluralitat lingüística!

Suport a la diversitat de llengües de l’Estat espanyol d’entitats de diversos dominis lingüístics estatals

Les enti­tats que sig­nen aquest arti­cle són orga­nit­za­ci­ons que tre­ba­llen per la nor­ma­lit­zació de les llengües mino­ritàries a l’Estat espa­nyol. Inci­dim en les nos­tres soci­e­tats amb dife­rents pro­jec­tes i ini­ci­a­ti­ves per acon­se­guir, entre altres objec­tius, el dret de viure en la llen­gua dels nos­tres ter­ri­to­ris.

Som cons­ci­ents que la ini­ci­a­tiva social ha d’anar acom­pa­nyada de polítiques lingüísti­ques i de mesu­res efec­ti­ves. Per això, fa dos anys, vam deci­dir enge­gar una ini­ci­a­tiva con­junta amb l’objec­tiu d’incloure en el debat polític la garan­tia dels drets lingüístics als nos­tres ter­ri­to­ris amb la pre­sen­tació del docu­ment Plu­ra­li­tat lingüística: lli­ber­tat, igual­tat i democràcia, en el qual fèiem una crida als par­tits polítics a assu­mir els prin­ci­pis d’igual­tat lingüística per garan­tir una soci­e­tat justa, veri­ta­ble­ment plu­ral i democràtica amb els matei­xos drets i deu­res per a tot­hom. Com a resul­tat, deu orga­nit­za­ci­ons polítiques han donat suport a aques­tes deman­des pre­sen­tant una pro­posta no de llei al desem­bre que es va deba­tre al Congrés el prop­pas­sat 9 de març.

El 45% dels habi­tants de l’Estat espa­nyol viu a ter­ri­to­ris amb una llen­gua pròpia dife­rent del cas­tellà. Lluny d’un sim­ple fet estadístic, en la pràctica, la rea­li­tat ens obliga a l’ús del cas­tellà per a com­plir obli­ga­ci­ons, per a satis­fer neces­si­tats i perquè ens siguen res­pec­tats altres drets. L’ús de les nos­tres llengües sem­pre troba el mur de l’exclusió, de la coerció, del veto, de la ine­xistència, de la invi­si­bi­li­tat o de con­di­ci­ons impos­si­bles a l’empara del But­lletí Ofi­cial de l’Estat.

Des de la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Humans fins a la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Lingüístics, des del Pacte Inter­na­ci­o­nal de Drets Civils i Polítics fins a la Carta Euro­pea de les Llengües Regi­o­nals o Mino­ritàries, acords inter­na­ci­o­nals amb els quals es com­pro­met l’Estat espa­nyol, hi coin­ci­dei­xen que tots els pobles i les comu­ni­tats lingüísti­ques, iguals en capa­ci­tats, també han de ser iguals en el dret de fer totes les acti­vi­tats huma­nes en la llen­gua pròpia. Igual­tat, lli­ber­tat i democràcia amb volun­tat d’exer­cici.

La volun­tat de les enti­tats soci­als de dia­lo­gar i d’arri­bar a un acord, accep­tant totes les pro­pos­tes alter­na­ti­ves a la nos­tra amb l’única con­dició de tenir com a base la igual­tat de totes les comu­ni­tats lingüísti­ques i la volun­tat de posar-la en pràctica i dur a terme acci­ons con­cre­tes, es va tro­bar, d’una banda, un PP que pre­sen­tava una esmena que reco­nei­xia la neces­si­tat d’igual­tat de drets i deu­res però que con­ti­nu­ava man­te­nint límits que bui­da­ven la pro­posta de volun­tat pràctica i, d’una altra, es va tro­bar un PSOE tan­cat al reco­nei­xe­ment més bàsic de la plena igual­tat de totes les llengües exis­tents a l’Estat.

El fet que els dos par­tits que han estat al cap­da­vant de l’Estat durant els dar­rers 40 anys s’enro­quen en la seua posició habi­tual no ha permès asso­lir un com­promís real i efec­tiu amb tots els punts de la pro­posta per a pas­sar de la política de decla­ra­ci­ons d’inten­ci­ons a l’exe­cu­tiva i, en con­seqüència, donar plena vali­desa als pac­tes sig­nats pel mateix Estat.

No tenim cap dubte que va ser gràcies a la pressió dels agents soci­als que es va poder obrir de nou el debat, tot i que amb un resul­tat insu­fi­ci­ent. Ens vam asseure i dia­lo­gar amb aquells que hi van estar dis­po­sats. Hem defi­nit el camí i hem acon­se­guit inter­pel·lar nous agents polítics fins ara insen­si­bles a deman­des tan for­tes i tan necessàries a la nos­tra soci­e­tat.

Hem obert una fines­tra, però el futur de les nos­tres llengües neces­sita obrir-ne mol­tes més i que no es tor­nin a tan­car. Insis­ti­rem i con­ti­nu­a­rem actu­ant des de les nos­tres rea­li­tats diver­ses, però també coor­di­nats en tots els espais que puguem a la recerca d’una democràcia real que rebutge totes les for­mes de racisme, inclòs el lingüístic, que menys­prea, exclou i dis­cri­mina els ciu­ta­dans que es man­te­nen com a mem­bres d’una comu­ni­tat lingüística.

Que­re­mos vivir en galego! Euska­raz bizi nahi dut! Nagüamos vivir n’Astu­ri­anu! Que­re­mos vivir en ara­gonés! Volem viure en català!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.