Opinió

anàlisi

Esteve Vilanova

El Barça com a cas

Es necessita tenir el cap molt ben posat i sobretot no deixar-se emportar per la vanitat

Segu­ra­ment tots vostès saben que les esco­les de nego­cis més impor­tants uti­lit­zen la tècnica de for­mació que s’ano­mena “mètode del cas”, que és una manera d’apren­dre basant-se en situ­a­ci­ons reals. Aquesta tècnica d’apre­nen­tatge es va uti­lit­zar per pri­mera vegada el 1870 a la Uni­ver­si­tat de Har­vard, una de les més pres­ti­gi­o­ses del món, situ­ada a Bos­ton. El mètode és sim­ple: es pro­posa un cas a l’alumne, donant-li infor­mació extensa d’una empresa o una ins­ti­tució, amb totes les dades soci­als, econòmiques, de pro­duc­tes, de mer­cats, de com­petència..., i l’alumne se l’ha d’estu­diar; poste­ri­or­ment, en un grup de tre­ball, es posen en comú les anàlisis, les diagno­sis, i després d’una dis­cussió prèvia es pro­po­sen solu­ci­ons.

Amb el Barça hi veig un cas d’estudi impor­tant. És un exem­ple molt ric, que pot ser­vir d’exem­ple a mol­tes ins­ti­tu­ci­ons i mol­tes cor­po­ra­ci­ons de com, a una gran ins­ti­tució glo­bal, la mala gestió i la manca de visió estratègica la poden posar en perill.

Després de pas­sar una època més o menys medi­o­cre, i algu­nes vega­des molt medi­o­cres per les per­se­cu­ci­ons polítiques del fran­quisme i la seva res­saca, una gene­ració de diri­gents, tècnics i fut­bo­lis­tes, amb una gestió des­a­com­ple­xada, van can­viar el futur i durant molts anys el club va entrar en un cer­cle virtuós fent bona la metàfora que diu “No hi ha res com l’èxit per tenir èxit”, i es va con­ver­tir en una ins­ti­tució admi­rada mun­di­al­ment i amb un pode­rosíssim pres­tigi de marca que podia nego­ciar sem­pre amb avan­tatge.

No és fàcil ges­ti­o­nar tant d’èxit, ja ho sabem. Es neces­sita tenir el cap molt ben posat i sobre­tot no dei­xar-se empor­tar per la vani­tat. I un bon exer­cici que hau­rien de fer tots els ges­tors és pre­gun­tar-se sovint a què atribuïm l’èxit i quant de temps ens durarà, què fem per man­te­nir-lo, on serem a mitjà ter­mini, com es mou el mer­cat, si els gus­tos dels con­su­mi­dors segui­ran sent els matei­xos, fins on en la nos­tra anàlisi d’estrès per un con­tra­temps podrem aguan­tar, si a la ràtio d’endeu­ta­ment li hem de posar un límit per prudència... Perquè en plena eufòria de bonança és bo recor­dar sem­pre el mis­satge del conte de l’anell del rei, que deia “Això també pas­sarà.”

Com que ja sabem com ha aca­bat aquest cer­cle virtuós del Barça, la mateixa lliçó la podríem apli­car a Espa­nya, a Cata­lu­nya o a Bar­ce­lona, per exem­ple. Por­tem molts anys gas­tant més del que gene­rem, i real­ment el que no hi vegi un pro­blema greu és un incons­ci­ent, perquè vindrà un dia que aca­ba­rem com el Barça. Recor­dem-ho: els deu­tes sem­pre s’han de pagar. I s’haurà de reta­llar des­pe­ses per equi­li­brar-les amb els ingres­sos.

L’endeu­ta­ment d’Espa­nya és des­co­mu­nal i ens ha atra­pat en un canvi d’època en què per sor­tir-ne serà neces­sari fer mol­tes inver­si­ons. Inver­si­ons efi­ci­ents. I com que no serà un acte volun­tari de si ho volem fer o si no perquè esta­rem obli­gats a fer-ho, els pro­pers anys seran de sang, suor i llàgri­mes i ens ado­na­rem que Espa­nya no tenia la potència econòmica que ens deien.

Aquest rear­ma­ment naci­o­na­lista extrem de les dre­tes que hem vist aquest cap de set­mana a València és un brot que anirà a més a mesura que la decadència i la irre­llevància espa­nyo­les siguin més clares. Espa­nya sem­pre ha estat una nació d’orgu­llo­sos. Recor­dem la frase que va dir l’ofi­cial de marina espa­nyol Méndez Núñez el 1866: “Vale más honra sin buques que buques sin honra.

A Cata­lu­nya també tenim grans dèficits de gestió i d’estratègia, molts impu­ta­bles a biai­xos ideològics que per­du­ren i que han fra­cas­sat en altres indrets. Cap govern català ha estat capaç de sos­treure’s de la influència espa­nyola i traçar un camí propi. Un fet que sí que està fent Madrid, encara que ens costi accep­tar-ho, amb els diners de tots nosal­tres.

L’índex de lli­ber­tat econòmica que ela­bora cada any The Heri­tage con­clou que el 2021 es repe­teix l’evidència que els països amb més lli­ber­tat econòmica són els més rics; el pri­mer és Hong Kong, seguit per Sin­ga­pur, Nova Zelanda, Suïssa, Austràlia i Irlanda. Vist el que veiem, seria molt impor­tant un gran con­sens naci­o­nal per dis­se­nyar un model econòmic de país d’èxit, i en alguns dis­cur­sos d’aquests dies al Par­la­ment de Cata­lu­nya hi vaig veure molta demagògia fra­cas­sada i que ens fa per­dre mol­tes opor­tu­ni­tats i riquesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.