Opinió

Tribuna

Sàhara

“Pedro Sánchez, que ja acumula al cap els mateixos cabells blancs que el Felipe González dels anys noranta, ha començat el viatge al centre que li reclamaven els ‘barons’ socialistes que fa no gaire el volien fora de joc

La decisió presa pel pre­si­dent Pedro Sánchez en relació amb el con­flicte ter­ri­to­rial sobre el Sàhara es pot con­si­de­rar una jugada a tres ban­des, l’anàlisi de les quals obliga com a mínim a recon­si­de­rar la crítica a la incon­sistència o a la volu­bi­li­tat que en gene­ral se n’ha fet, mal­grat que sigui el pre­si­dent en gene­ral merei­xe­dor d’aquesta mena de qua­li­fi­ca­tius.

Després d’haver pro­ta­go­nit­zat un escàndol de pro­por­ci­ons gegan­ti­nes en la rebuda i assistència mèdica pro­por­ci­o­nada al líder del Front Poli­sa­rio, Bra­him Ghali, Sánchez es va des­pren­dre del pro­blema remo­de­lant el govern i fent fora la minis­tra González Laya. La justícia hi té encara en marxa una inves­ti­gació per pos­si­bles delic­tes de fal­si­fi­cació de pas­sa­port, pre­va­ri­cació i enco­bri­ment en enten­dre que el govern va faci­li­tar l’entrada il·legal de Ghali a Espa­nya en no obli­gar-lo a pas­sar un con­trol de duana després d’ater­rar a la base aèria de Sara­gossa l’abril de l’any pas­sat, però és sols l’exmi­nis­tra d’Afers Exte­ri­ors qui està essent inves­ti­gada, com si el seu cap directe no fos res­pon­sa­ble del fet de man­te­nir en secret la seva hos­pi­ta­lit­zació a Logro­nyo de manera irre­gu­lar i sense infor­mar-ne el Mar­roc, ni els minis­tres d’Uni­das Pode­mos, ni el govern de La Rioja.

Lliure per can­viar de posició, ara Sánchez es des­penja que el PSOE ha recon­si­de­rat el seu parer al res­pecte i, mal­grat el dis­gust ja expres­sat pel Front Poli­sa­rio, ha deci­dit donar suport al règim d’auto­no­mia que pro­posa el Mar­roc per al Sàhara Occi­den­tal. Amb les crítiques de l’opo­sició i dels seus socis de govern i la per­ple­xi­tat que han dei­xat veure alguns des­ta­cats mem­bres del seu par­tit, Sánchez pren una decisió enmig del soroll de la guerra d’Ucraïna que el pot bene­fi­ciar en tres fronts.

Des del punt de vista de la seva posició dins la Unió Euro­pea i com també han pale­sat algu­nes mani­fes­ta­ci­ons de la pre­si­denta del Par­la­ment, Ursula von der Leyen, estar bé amb el Mar­roc sig­ni­fica tran­quil·litat per a la fron­tera sud de la Unió, on la capa­ci­tat per con­te­nir (o sen­zi­lla­ment no atiar) els grups d’immi­grants que volen acce­dir al con­ti­nent per les ciu­tats espa­nyo­les de Ceuta i Meli­lla ha estat sem­pre una pre­o­cu­pació, donada la feblesa de la política fron­te­rera comu­nitària, amb una Espa­nya sem­pre dei­xada a la seva sort en aquest punt cru­cial de la Medi­terrània. La qüestió es pot com­pli­car més encara ara, quan l’escas­se­dat de cereal pro­vi­nent d’Ucraïna i Rússia pugui gene­rar més fam de la supor­ta­ble en els països del Magreb, amb les con­següents i sem­pre impre­vi­si­bles revol­tes soci­als.

La segona qüestió que Sánchez pot resol­dre o apai­va­gar amb la seva decisió sobre el Sàhara té un caire intern: la lluita pel cen­tre polític sem­bla el seu objec­tiu prin­ci­pal, allu­nyant-se en la mesura que sigui pos­si­ble de les posi­ci­ons d’Uni­das Pode­mos. Ja ho va fer inci­pi­ent­ment amb la reforma labo­ral i d’una manera més des­car­nada i poc sub­til amb l’envi­a­ment d’armes a Ucraïna. Ara, com en aque­lla ocasió, ha deci­dit que no calia ni tan sols comu­ni­car-ho a la vice­pre­si­denta Díaz, de manera que clara­ment la pre­senta com una posició pròpia. Tenint en compte la con­tundència amb què ha car­re­gat con­tra Núñez Feijóo pels pac­tes amb Vox a Cas­te­lla i Lleó, la con­clusió és que, defe­nes­trat Ciu­da­da­nos, el PSOE d’aquest nou Sánchez ha deci­dit llançar-se a con­que­rir tot l’espai mode­rat i fer obli­dar anti­gues amis­tats de cara a les pro­pe­res elec­ci­ons.

I així arri­bem a la ter­cera banda. Ni tan sols en el cas d’una excolònia com és el Sàhara deixa espai Sánchez per a rei­vin­di­ca­ci­ons d’auto­de­ter­mi­nació? Pot­ser no tot­hom es creurà que això sig­ni­fica allu­nyar-se de Bildu i, si no es posa molt real­po­li­tik, de la mateixa ERC, però en tot cas ja haurà fet el gest simbòlic de negar el que es pres­su­po­sava, cosa que obliga l’opo­sició a cenyir la seva crítica al fet con­cret del canvi radi­cal i no al con­tin­gut de la decisió. Ell no dona suport a vel·leïtats d’inde­pendència!

Pot­ser encara queda temps per al retorn al bipar­ti­disme, però Sánchez, que ja acu­mula al cap els matei­xos cabells blancs que el Felipe González dels anys noranta, ha començat el viatge al cen­tre que li recla­ma­ven els barons soci­a­lis­tes que fa no gaire el volien fora de joc i el van veure reei­xir de les seves cen­dres con­tra tot pronòstic. Que en pren­gui nota el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.