Opinió

A la tres

Amant de la Terra

“El negacionisme climàtic sua com tothom. Els científics tenien raó i en tenen ara advertint que el canvi s’accelera

Les cime­res mun­di­als del clima van començar el 1992 a Rio de Janeiro i els qui s’hi interes­sa­ven sem­bla­ven eco­lo­gis­tes il·lumi­nats, natu­ris­tes, il·lusos o anti­sis­tema. El capi­ta­lisme feroç anglo­saxó els ano­me­nava “amants de la Mare Terra”, fent befa de la creença indígena que la Terra dona i treu la vida (la Pac­ha­mama dels inques). Ara sabem que com a civi­lit­zació humana podríem ser capaços d’eli­mi­nar la vida del pla­neta, ate­nent a les dades científiques sobre l’evo­lució del canvi climàtic. La pro­li­fe­ració de des­as­tres natu­rals extrems als estats moderns és evi­dent i senyal que el clima ha can­viat. Els efec­tes del canvi no només abra­cen ter­ri­to­ris desèrtics, d’altura o espais geogràfics expo­sats, si no arreu del pla­neta i cli­mes fins ara benèvols com el medi­ter­rani o l’Europa occi­den­tal. Durant tres dècades, els científics aler­ta­ven de l’aug­ment d’un grau de la tem­pe­ra­tura mit­jana, que puja­rien un parell de graus a par­tir del 2020, i segui­ria aug­men­tant la calor. Ho van cla­var i el pit­jor és que no van poder pre­veure –només els més ago­sa­rats– l’acce­le­ració dels can­vis que gene­ra­ria aquesta lleu­gera vari­ació climàtica actual.

S’ha fet tard a pren­dre més mesu­res per evi­tar l’escal­fa­ment glo­bal. Ara toca alen­tir el canvi climàtic i pre­pa­rar-se per a fenòmens mete­o­rològics més greus, pro­nos­ti­quen els medi­am­bi­entòlegs. L’acord de París de dos-cents estats intenta limi­tar l’aug­ment de la tem­pe­ra­tura mit­jana a 1,5°C, però sem­pre hi ha excu­ses per vore­jar-lo, ara la guerra d’Ucraïna i la crisi gene­rada.

La immu­ni­tat de grup als estats alta­ment vacu­nats de covid va treure raó als anti­va­cu­nes. Les calo­ra­des hau­rien de treure-la d’una vegada als nega­ci­o­nis­tes climàtics, com Le Pen a França i Vox, que encara pro­me­tia llui­tar con­tra el “fana­tisme climàtic” a les últi­mes elec­ci­ons a l’Estat. Però també als estats reti­cents a regu­lar local­ment con­tra l’escal­fa­ment. L’informe de plu­vi­o­me­tria de la Comissió Euro­pea situa mig con­ti­nent en risc de sequera. L’avís ja és quo­tidià i arreu. Cal com­promís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.