Opinió

Keep calm

Llavina, temences i estremiments

Fa uns anys, més de deu, quan Jordi Lla­vina va publi­car Vet­lla, Lluís Mun­tada va escriure que es trac­tava, aquesta novel·la en vers, d’un “feix de llum que es des­mem­bra en diver­ses direc­ci­ons i irra­dia múlti­ples potències”. Vet­lla era, per a Mun­tada, “un lli­bre d’absències que ens inter­pel·la sobre l’experiència humana, sobre el buit, la mort, el pas del temps, la bellesa...” I deia això sobre el poeta: “És un autor vigorós que mereix totes les aten­ci­ons.” Després, van venir uns altres lli­bres, com Ermita, també un poema llarg que des­cri­via alhora una ascensió ter­re­nal i una espi­ri­tual excursió. Ara, Lla­vina pre­senta Un llum que crema, premi Car­les Riba, que, pro­ba­ble­ment, és la seva millor col·lecció de poe­mes, m’atre­vi­ria a dir que una mena de con­so­li­dació madura, no sola­ment per la gran quan­ti­tat de regis­tres que toca o per l’extrema pre­cisió del vers, un domini tècnic de pri­mer nivell, sinó, i de manera espe­cial, perquè aporta al lec­tor vivències ple­nes de soli­desa, de reflexió, de temen­ces i estre­mi­ments. Pot­ser és aquell vigor que deia Mun­tada: la força activa de l’espe­rit i, alhora, el con­junt de qua­li­tats d’un vi (Lla­vina és de ter­res i experiències viti­vinícoles), que ara podem tas­tar, degus­tar, dei­xar que faci el seu efecte bene­fac­tor.

En el pròleg a Un llum que crema, Ramon Andrés parla, en refe­rir-se a Lla­vina, de “la lite­ra­tura del que és limítrof, la que viu arre­ce­rada entre l’horitzó i la mirada”. No em sem­bla que es pugui dir millor. Una poe­sia que tant es fixa en la distància com en la imme­di­a­tesa, que beu d’aque­lla “curi­o­si­tat per conèixer el nom dels sers grans i petits, immòbils o bellu­ga­dis­sos” (una cita de Sagarra que fa ser­vir com a epígraf) i alhora per inda­gar en la inti­mi­tat del diàleg amorós.

Eliot deia que la feina del poeta “no és pas tro­bar noves emo­ci­ons, sinó uti­lit­zar les nor­mals i, en ela­bo­rar-les per con­ver­tir-les en poe­sia, expres­sar sen­ti­ments que no es tro­ben en les emo­ci­ons reals”. Lla­vina fa això. I no és poca cosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.