Opinió

Raça humana

Amb les cloves del cacau

Es parla de l’economia verda com una aposta per reduir els efectes de la crisi ecològica i les explicacions que se’n donen són èticament impecables: promoure el desenvolupament i la utilització dels recursos de manera responsable, minimitzar l’impacte mediambiental, crear oportunitats de treball i transformar les relacions socials amb una visió d’equitat i de justícia climàtica. Habituats com estem a un sistema depredador que busca guanys immediats i copiosos, és possible que ens preguntem per l’eficiència d’aquest nou paradigma o senzillament com es pot fer per assolir objectius realment cabdals per a la sostenibilitat del planeta, i el cert és que, al menys en l’àmbit micro, hi ha experiències prou reeixides. En destaquem una que s’està fent a Esmeraldas (Equador), on al segle XVI van desembarcar els conqueridors i on el 90% de la població procedeix dels antics esclaus negres transportats per substituir la delmada mà d’obra autòctona. En què consisteix? En la creació de bioplàstics a partir de les cloves del cacau. Això permet que unes 500 famílies comercialitzin els seus productes –teules de xocolata, bombons, pols de cacau– amb envasos cent per cent biodegradables. És un projecte de la fundació Ajuda en Acció amb el suport del Consell Superior d’Investigacions Científiques que ha contribuït a millorar l’elaboració i la qualitat del cacau, que ara es ven amb certificació orgànica i amb estratègies de màrqueting digital, de què són hàbils promotores les dones de les comunitats, que diuen que el negoci els ha canviat la vida. I ho ha fet des del respecte al medi ambient i convertint les cloves en quelcom útil. De vegades, les coses no són tan complicades si es pensen bé i a fi de bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.