Opinió

mirades

Jordi Grau

Girona era i és una festa

El llibre de Fires de Jordi Camps i Linnell i Xavier Castillón és una petita joia que explica les Fires al llarg dels anys

El dia dels Focs tanca les Fires de Girona i tra­di­ci­o­nal­ment aquest dia ha estat el 5 de novem­bre, que aquest any coin­ci­deix amb el segon diu­menge de les Fires 2023. Si fa dos anys i l’any pas­sat Sal­va­dor Gar­cia-Arbós ens va pas­se­jar pels records dels men­jars de Fires a les cases i també al car­rer, aquest any Girona era/és una festa ens ha por­tat els records de tot allò que, per les Fires, hi té relació. Els com­panys peri­o­dis­tes d’aquesta casa Jordi Camps i Lin­nell i Xavier Cas­tillón ens pas­se­gen per la trans­for­mació de la ciu­tat mit­jançant el fil gene­ra­ci­o­nal que són les Fires, com escriu l’alcalde Sale­llas en el pròleg. I par­len de festa. S’ho han ben repar­tit. En Casti, un xava recon­ver­tit en gironí com es va auto­qua­li­fi­car en la pre­sen­tació del lli­bre al Saló de Des­cans, es va que­dar la música, ter­reny en què es mou bé i ho coneix tot. En Jordi s’ha que­dat altres moda­li­tats fes­ti­ves i, per fer-ho, ha reme­nat pro­gra­mes de mà, el més antic dels quals, con­ser­vat a l’Arxiu, és del 1859. Però també ha recor­re­gut a la memòria i en la pre­sen­tació va citar Pere Gar­cia, Gui­llem Ter­ri­bas, Pep Cruz, Jaume Cru­set i Narcís Agustí.

O sigui que, en aquest lli­bre, s’hi explica com per les Fires del 1913 els giro­nins van poder veure per pri­mera vegada com un avió a motor es pas­se­java per la ciu­tat i quan Kubala i Cruyff van jugar a Vista Ale­gre i Mon­ti­livi. Hi sur­ten els Dia­bles i el cor­re­foc com a noves tra­di­ci­ons i també algu­nes de velles i obli­da­des com els toros; fins i tot Mano­lete va actuar per Fires el 1944. Hi ha circ, enlai­ra­ment de glo­bus i les revis­tes que ense­nya­ven cuixa. I el cinema no hi podia fal­tar trac­tant-se de Jordi Camps i Lin­nell.

Cas­tillón va mos­trar un gran domini de l’esce­nari en la pre­sen­tació. Va par­lar de música, però abans s’ho va fer venir bé per dir no a la guerra i a Neta­nyahu i per fer-ho es va refe­rir al gran qua­dre El gran dia de Girona, recor­dant que en aquell setge van morir milers de per­so­nes i que per això ell es que­dava amb altres grans dies (i grans nits), les de Fires. Per això, aquest lli­bre aporta a la història de la ciu­tat no els dies de guer­res i inun­da­ci­ons, sinó de fes­tes. “Els giro­nins tenim fama de ser gent tran­quil·la i aus­tera en expres­si­vi­tat, però quan arri­ben les Fires i Fes­tes de Sant Narcís també sabem diver­tir-nos, de dia i de nit.” I s’esplaia sobre els con­certs pro­gra­mats des del 76, par­lant de les bar­ra­ques de la Copa en les seves dife­rents ubi­ca­ci­ons, de la música al parc del Mig­dia, el Palau de Fires, Fon­ta­jau i l’Audi­tori. I va dir que els noms dels grups i solis­tes li havien obert les com­por­tes per evo­car sen­sa­ci­ons de temps pas­sats: “De nits d’humi­tat, d’olor de cer­vesa i altres flai­res, de joven­tut ale­gre i com­ba­tiva i música estri­dent.” I recor­dant que té un com­pany que asse­gura que Pink Floyd va actuar a Platja d’Aro (en tenim un de comú que sí que va anar al con­cert de Bar­ce­lona, però que no el va veure), reme­mora que el seu gran dia de Fires va ser el 4 de novem­bre del 1995, amb una actu­ació del Flaco Jiménez de la qual no recorda res. Però de la història fes­tiva de les Fires ens que­darà per sem­pre aquest lli­bre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.