Opinió

Lletra petita

Orgull d’ofici

“Més enllà d’una operació de màrqueting que busca beneficis, el missatge demana certa reflexió sobre com es determina el prestigi i la grandesa d’una professió

Una cadena de supermercats catalana fa mesos que va posar en marxa una campanya per trencar el conegut estereotip que vincula el sector del comerç alimentari amb una feina mal pagada, que no demana gaires aptituds, sense projecció professional i que s’agafa quan no hi ha una altra alternativa laboral. Conscients que la imatge no era la més adequada, entre altres accions van decidir canviar l’uniforme dels treballadors per incloure un seguit de missatges que fessin més visible la tasca de cada secció i reivindiquessin un concepte que ha perdut pistonada en els últims anys: l’ofici. Els eslògans triats van ser: Seguim essent essencials, Porto uniforme perquè això és un ofici, Aquí no portem uniforme. El lluïm i L’ofici d’alimentar un país. Alguns més abraonats que d’altres, el cert és que tenen raó i, més enllà d’una operació de màrqueting empresarial que busca beneficis, el missatge demana certa reflexió sobre com es determina el prestigi i la grandesa d’una professió. I, sobretot, qui decideix que una feina no té un valor específic i pot anar directament al cubell dels insignificants. Els puc assegurar que la peixatera que em va atendre aquesta setmana trencava tots els clixés abans esmentats i mostrava a qui ho volgués veure una destresa i una experiència dignes d’admirar. Amb pocs minuts va escatar, netejar, tallar i separar l’espina d’un peix amb una facilitat sorprenent mentre em posava al dia de com havia de conservar el producte i hi afegia un parell de receptes fàcils “i molt bones” de propina. Aquella dona era l’exemple clar del missatge que lluïa al davantal o, si més no, de la imatge que volia transmetre l’uniforme: orgull. L’enyorat Manuel Cuyàs, quan dirigia aquest diari al Maresme, reivindicava l’ofici de periodista un dia sí i l’altre també. “Els periodistes no són mers notaris de la realitat. Hem d’anar més enllà”, recalcava. Molts hem intentat recollir el testimoni de la seva saviesa i continuar defensant un ofici ara també força desprestigiat, però que sí que és molt més que una feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.