Opinió

Som 10 milions

Vells mercats en crisi

Nous temps i noves formes de consum exigeixen una reflexió sobre els mercats municipals i el seu instint de supervivència

La història dels mer­cats muni­ci­pals forma una llarga crònica i apel·la a temps molt recu­lats, quan els page­sos mun­ta­ven taula a les pla­ces dels pobles. Després, l’estol d’arte­sans, les fires de con­sum i els mer­cats més orde­nats, pri­mer, a ple sol i, més enda­vant, sota les por­xa­des. Els pobles s’ana­ren estruc­tu­rant i calgué asse­gu­rar el proveïment, feina que la moder­ni­tat enco­manà a gre­mis i con­sis­to­ris. Nai­xe­ren els mer­cats muni­ci­pals i el con­sum s’endreçà segons noves regles de joc. És en el segle XIX quan la con­so­li­dació del mer­cat de con­sum fami­liar exigí pen­sar en for­mes esta­bles de comerç i aviat es mirà cap a França, on avançaven els edi­fi­cis coberts i orde­nats (les halles), amb tau­les esta­bles i magat­zems sufi­ci­ents i, sobre­tot, amb res­pecte higiènic i bona con­ser­vació del pro­ducte. S’aixecà el pri­mer mer­cat cobert a Bar­ce­lona, en l’antic con­vent desa­mor­tit­zat de Santa Cate­rina (1846) i el nou con­cepte s’estengué pel país.

En el pri­mer eixam­ple bada­loní, l’hisen­dat Esteve Maig­non posseïa una extensa pro­pi­e­tat i, a canvi dels per­mi­sos per a la urba­nit­zació, cedí a la ciu­tat dues peces, una on s’aixecà el con­vent de la Pro­vidència i l’altra per pro­gra­mar-hi el mer­cat muni­ci­pal cobert, un pro­jecte moder­nista dibui­xat per l’arqui­tecte Pere Falqués i bas­tit amb maó i pedra arti­fi­cial, que es pogué inau­gu­rar l’any 1889 i sig­ni­ficà un avenç en el proveïment de les clas­ses popu­lars. El crei­xe­ment de la ciu­tat impulsà a asse­gu­rar l’abas­ta­ment i es decidí crear el mer­cat de Tor­ner, inau­gu­rat l’any 1926, segons el pro­jecte de l’arqui­tecte Josep Fra­dera i basat en l’arqui­tec­tura de ferro, una forma que s’impo­sava a Angla­terra i França. Els dos edi­fi­cis, cone­guts popu­lar­ment com a plaça vella i plaça nova, es con­ver­ti­ren en cen­tres neuràlgics del poble i, anys després, entra­ren en el llis­tat de béns cul­tu­rals d’interès local.

Bada­lona seguí crei­xent i la idea de mer­cats muni­ci­pals no cadu­cava. El 1975, hi hagué una impor­tant reforma i es pro­jectà la xarxa de mer­cats que volia fer front a les neces­si­tats del moment. Els dos exis­tents es com­ple­men­ta­ren amb cinc més: Pomar, Sant Roc, Bufalà, Llefià i Salut; però tot això arribà tard, quan els cen­tres comer­ci­als ini­ci­a­ven l’expansió agres­siva. Els hàbits de con­sum can­vi­a­ven i el repte era majúscul. En molts pobles es feu una reflexió de futur i s’apostà per nete­jar la cara dels mer­cats i fer una oferta sin­gu­lar i espe­ci­a­lit­zada, fins i tot arris­cada, quan es con­ver­ti­ren en atrac­tius pols de com­pra­venda. A Bada­lona, no se sabé jugar la par­tida i tam­poc hi hagué man­te­ni­ment dels locals, amb què aviat no foren un bon negoci i es dete­riorà l’entorn. El 2015, es clau­su­rava el Maig­non, i només una tos­suda resistència asse­gurà la con­tinuïtat en una carpa pro­vi­si­o­nal que s’ha con­ver­tit en defi­ni­tiva. Ara, s’anun­cia el tan­ca­ment defi­ni­tiu del Tor­ner, sense solució de con­tinuïtat. Dos edi­fi­cis de gran valor arqui­tectònic en estat ruïnós. Algú pensa el futur? Segui­rem empo­brint la ciu­tat? Renun­ciem a tenir ima­gi­nació? Cal­dria un ampli debat ciu­tadà per veure què en fem, d’aquest eix comer­cial tan nos­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.