Opinió

Tribuna

Quatre genets

“«Objectius», «projectes», «competències» serien meres i festives collonades si no fos pel seu vergonyant designi d’emmascarament d’una clamorosa indigència pedagògica
“L’esfondrament de l’ensenyança universitària no és menys estrident que la secundària. El paisatge no sembla pas ser menys calcinat

Podria molt bé evo­car els de l’Apo­ca­lipsi, però seria d’encaix impropi. Tant perquè Sant Joan limita els genets a qua­tre com perquè alguns her­me­neu­tes bíblics no dei­xen d’albi­rar brots d’espe­rança dins l’apo­ca­lipsi. Però els casos que rela­taré sos­pito que són molts més de qua­tre, com també sos­pito remota o pot­ser nul·la l’espe­rança d’esmena.

Em refe­reixo a l’esfon­dra­ment de l’ense­nyança uni­ver­sitària, no menys estri­dent que la secundària. Molt s’ha par­lat d’aquesta dar­rera últi­ma­ment a l’ombra d’un lli­bre de Damià Bar­dera que sem­bla que treu al sol les nafres més puden­tes d’un estat de “docència” en plena des­com­po­sició. No lle­giré pas el lli­bre; m’hau­ria d’empas­sar aquesta críptica nova ter­mi­no­lo­gia que tant m’irrita. Aquesta amb la qual la burocràcia “docent” s’entreté ator­gant ridículs i pedan­tes­cos noms a allò que havia estat sem­pre l’ense­nya­ment. “Objec­tius”, “pro­jec­tes”, “com­petències” no pas­sa­rien de ser meres i fes­ti­ves collo­na­des, si no fos pel seu ver­go­nyant designi d’emmas­ca­ra­ment d’una cla­mo­rosa indigència pedagògica.

A l’àmbit uni­ver­si­tari, el pai­satge no sem­bla pas ser menys cal­ci­nat. Així es dedu­eix de qua­tre casos, dels qua­tre genets apo­calíptics, abans esmen­tats. Sé que són increïbles, però haig de fer con­fiança als qua­tre pro­fes­sors de les qua­tre dis­tin­tes facul­tats uni­ver­sitàries que m’han dibui­xat la mateixa rea­li­tat sense cap mena de con­cert previ entre ells. A més a més, ¿per què m’hau­rien d’enga­nyar? Són per­so­nes hono­ra­bles a qui res­pecto i admiro. Haig d’ator­gar-los, doncs, cre­di­bi­li­tat per inver­sem­blant que sigui el que expli­quen.

A. Pri­mer genet: Facul­tat de Filo­lo­gia. Segon o ter­cer curs (no ho recordo). El pro­fes­sor escriu a la pis­sarra quinze noms d’escrip­tors. Cor­res­po­nen als cims més alts de la més alta ser­ra­lada literària del segle XX. Pre­gunta als alum­nes les obres que més els han agra­dat d’ells. Es fa el silenci. El pro­fes­sor insis­teix que en diguin alguna. La seva estu­pe­facció arriba al clímax. Veu que no es tracta del que hagin lle­git o no d’aquests autors. Queda pal­plan­tat quan com­prova que d’aquests quinze autors fona­men­tals de la república de les lle­tres, de tot l’alum­nat, a només tres o qua­tre “els sona” algun nom. Els altres ni tenen consciència de la seva existència.

B. Segon genet: Facul­tat d’Història de l’Art. Car­rera apro­vada. Cur­sos de doc­to­rat. El pro­fes­sor explica ico­no­gra­fia cris­ti­ana. Apa­reix la imatge de sant Pau. Un alumne li pre­gunta qui és aquest indi­vidu. El pro­fes­sor en un pri­mer moment pensa que li volen pren­dre el pèl i així l’hi diu clara­ment al futur doc­tor. Però s’adona de la total absència d’ani­mus iocandi en l’alumne. Li pre­gunta si li sona allò de la cai­guda del cavall. Estu­pe­facte, li revela final­ment que aquell indi­vidu fou, en la pràctica, el fun­da­dor del cris­ti­a­nisme. Repe­teixo: nivell d’estu­dis: doc­to­rat.

C. Ter­cer genet: Facul­tat de Psi­co­lo­gia. Penúltim curs de la car­rera. En ple exa­men, fins a qua­tre alum­nes s’adre­cen al pro­fes­sor pre­gun­tant pel sig­ni­fi­cat de la paraula “immi­nent”.

D. Quart genet: Facul­tat de Dret. També penúltim curs de la car­rera i també en el marc d’un exa­men. Un alumne inqui­reix el pro­fes­sor sobre la locució “in dubio pro reo”. L’ense­nyant pensa, lògica­ment, que l’alumne ignora el sig­ni­fi­cat de la màxima, més que ele­men­tal en l’àmbit del dret i cone­guda també en el món extra­jurídic per qual­se­vol per­sona rao­na­ble­ment il·lus­trada. El pro­fes­sor passa de l’intent de cen­sura a l’alumne per la seva crassa ignorància a la incre­du­li­tat i per­ple­xi­tat més abso­lu­tes. L’alumne en rea­li­tat no volia pre­gun­tar sobre el sig­ni­fi­cat de la locució. Volia pre­gun­tar ¡si “allò” era llatí!

Qua­tre genets apo­calíptics, qua­tre facul­tats uni­ver­sitàries dife­rents, qua­tre mos­tres, qua­tre punts car­di­nals. Abas­ten tot l’horitzó uni­ver­si­tari? És aquest el pano­rama? Són només lamen­ta­bles i gai­rebé inver­sem­blants excep­ci­ons? O acabo de nar­rar la regla? Heus aquí la qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.