Mirades
Si vols el futur, prepara’t per al futur
Josep Lagares i Gamero (Besalú, 1963) és el president executiu de Metalquimia, empresa gironina de capital cent per cent familiar que s’ha convertit en un centre de referència mundial per a l’estudi de la ciència i la tecnologia de la carn i de la proteïna, especialitzada a oferir als seus clients solucions integrals “claus en mà” per a la fabricació de productes carnis. En Josep n’és el president executiu després que, acabats els estudis d’enginyer químic (IQS), es va incorporar a l’empresa familiar, el 1988, i en va esdevenir director general el 1996 per decisió del seu pare, Narcís Lagares, que havia fundat l’empresa el 1971. Des del 2015 en Josep és el president executiu i vicepresident de la Fundació Metalquimia, que té un lema ben explícit, “Cultura, educació i creativació”, i des d’on han tirat endavant la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, un so únic que reuneix joves professors i La Principal de la Bisbal. En Josep, a més, és màster en gestió i organització d’empreses (UPC) i PADE per l’IESE.
El 2014 Josep Lagares, amb un grup d’empresaris i institucions, va impulsar la Fundació per a la Creativació, de la qual és president d’honor. I avui presenta a la Sala de Cambra de l’Auditori de Girona un llibre important: Time-Out. Creativació o extinció, nosaltres triem..., editat per Plataforma Editorial. Dic que és important perquè hi aboca tot allò que fa molts anys que predica. Ho fa amb l’exemple i Metalquimia ho demostra. Però també el publica perquè vol compartir els seus coneixements i la seva obsessió perquè es creu el que assegura el subtítol: O creativació o extinció. Per això, abans d’entrar en matèria, deixa clar el perquè del llibre. “Si vis futurum, para futurum.” Si vols el futur, prepara’t per al futur.
Al llibre reivindica la imaginació i la voluntat d’anar sempre més enllà dels nostres límits, assegurant que la passió i la il·lusió són els impulsors de la creativació, un neologisme que sorgeix de combinar les paraules creativitat i innovació. Alfons Cornella, consultor que ha dirigit més de cent projectes de creació de cultura d’innovació, signa un magnífic pròleg en què recomana el llibre perquè, entre tants com se’n publiquen, aquest, assegura, és diferent perquè explica amb detall el model de creació i innovació que Metalquimia ha ideat i ha aplicat amb èxit, un llibre testat en la pràctica i l’experiència empresarials en una de les empreses més innovadores del món. Un llibre que a més té una voluntat educativa clara.
Josep Lagares, que ja havia publicat Pla de vol, no defuig que moltes vegades per triomfar s’ha d’haver fracassat, sempre que se n’aprengui. I ell que dirigeix una empresa d’èxit vol deixar escrita la seva experiència perquè no se l’emportin els vents de l’avenir. I ens regala una frase de Darwin: “No és la més forta de les espècies la que sobreviu. I tampoc no ho fa la més intel·ligent, sinó que sobreviu aquella que s’adapta més ràpidament al canvi.” Time-Out es presenta avui, a les set, a l’Auditori de Girona en una conversa amb l’autor, Alfons Cornella, Miquel Àngel Oliva, director general de la Fundació Privada per a la Creativació, i Jordi Nadal, editor de Plataforma Editorial.