Opinió

Som 10 milions

El Camp es mou

El tramvia del Camp preveu 16,4 km i 15 parades entre els municipis de Salou, Vila-seca, Cambrils i Vinyols

Hi ha diver­ses ini­ci­a­ti­ves, més o menys simultànies, que fan pen­sar que alguna cosa s’està movent al Camp de Tar­ra­gona. Són dife­rents pro­pos­tes i pro­nun­ci­a­ments que, tant des de l’esfera pública com des de l’àmbit pri­vat, expres­sen inten­ci­ons polítiques i volun­tats soci­als rela­ci­o­na­des amb la rea­li­tat emer­gent del Camp com a àrea metro­po­li­tana. Són plan­te­ja­ments que no fa gaire no eren ni habi­tu­als ni espe­rats, però que a poc a poc van fent forat en l’ima­gi­nari col·lec­tiu, encara de manera molt embrionària i inci­pi­ent.

Un exem­ple molt relle­vant, pel seu impacte i trans­cendència, el tenim en la recent apro­vació per part de la comissió ter­ri­to­rial d’Urba­nisme de Tar­ra­gona del pla espe­cial urbanístic del tram­via del Camp, en la seva fase 1, amb 16,4 km i quinze para­des entre els muni­ci­pis de Salou, Vila-seca, Cam­brils i Vinyols, amb una inversió pre­vista de 150 mili­ons d’euros. Una rea­li­tat con­creta que comença a tenir llum verd.

En són un altre exem­ple les reu­ni­ons de tre­ball lide­ra­des per l’alcal­dessa de Reus i per l’alcalde de Tar­ra­gona, tots dos del PSC, una coin­cidència no menor, en què de manera rei­te­rada apos­ten inequívoca­ment pel Camp, mal­grat les seves lògiques mira­des en clau local. Des de la Dipu­tació de Tar­ra­gona, la seva pre­si­denta, en aquest cas d’ERC, també fa referència insis­tent­ment a la neces­si­tat d’avançar en la cons­trucció de la rea­li­tat metro­po­li­tana.

Són només uns exem­ples per posar de mani­fest la lenta però inqüesti­o­na­ble con­so­li­dació del marc men­tal com­par­tit del Camp de Tar­ra­gona, que es con­creta en la volun­tat política dels seus diri­gents i en la for­ma­lit­zació d’inver­si­ons en una qüestió tan relle­vant per a la cohesió d’un ter­ri­tori com les infra­es­truc­tu­res que li donen con­sistència. Òbvi­a­ment, encara és tot molt ten­dre, però la tendència que s’asse­nyala és espe­rançadora.

També és cert que hi ha immen­sos rep­tes a resol­dre, com per exem­ple crear una autèntica siner­gia des d’un punt de vista con­cep­tual i pràctic entre el port de Tar­ra­gona i l’aero­port de Reus, amb el desen­vo­lu­pa­ment d’un eix aero­por­tu­ari que tin­gui sen­tit logístic. Pen­sar com s’han de rela­ci­o­nar la façana lito­ral, emi­nent­ment turística, amb la zona dels polígons químics per tal de garan­tir el desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble, com­pa­ti­ble i equi­li­brat de les dues acti­vi­tats econòmiques. Gene­rar dinàmiques com­par­ti­des entre els nuclis més poblats i les zones més rurals per tal de ver­te­brar la cohesió social i ter­ri­to­rial. I superar les inèrcies loca­lis­tes de tot un con­glo­me­rat d’enti­tats i asso­ci­a­ci­ons que tenen un enfo­ca­ment exces­si­va­ment reduc­ci­o­nista per tal de gene­rar lògiques col·labo­ra­ti­ves. És evi­dent que l’estruc­tu­ració metro­po­li­tana del Camp no implica la des­na­tu­ra­lit­zació de les rea­li­tats locals ni de la seva per­so­na­li­tat específica. Cada població, òbvi­a­ment, ha de con­ti­nuar man­te­nint la seva iden­ti­tat i les seves par­ti­cu­la­ri­tats. Es tracta que dei­xin de mirar-se de reüll i, sobre­tot, de com­pe­tir entre si i tre­ba­llin con­jun­ta­ment, a una altra escala, en l’àmbit esta­tal, euro­peu o fins i tot glo­bal i també en clau naci­o­nal per fer de con­tra­punt a la gran Bar­ce­lona i la seva força centrípeta. Tot ple­gat, amb la fina­li­tat d’ofe­rir més opor­tu­ni­tats i una millor qua­li­tat de vida als seus habi­tants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.