Opinió

Som 10 milions

El porc a Osona

La col·lecció i els estudis de Francesc Farrés i Malian mostren petjades fòssils de l’entelodon de fa 34 milions d’anys

Sota el lema “Dijous llar­der i el cap de set­mana també”, Vic ha aco­llit durant qua­tre dies acti­vi­tats gas­tronòmiques i cul­tu­rals al vol­tant de l’embo­tit, la boti­farra i el porcí. Penso que si l’objec­tiu de l’eslògan és fer visi­ble la importància del món del porc, cal­dria ampliar l’ambició intel·lec­tual de la pro­posta. L’Ajun­ta­ment podria parar atenció en la valu­osa col·lecció de l’inves­ti­ga­dor Fran­cesc Farrés i Malian que fa un recor­re­gut de 34 mili­ons d’anys d’història sobre el porc a Osona, per fer-ne una publi­cació. Hi és tot: des de les pet­ja­des fòssils de l’ente­lo­don fins a les llon­ga­nis­ses d’avui.

El porc en la pale­on­to­lo­gia, en relació amb l’home pre­històric i en la soci­e­tat indus­trial moderna. El dis­curs de Farrés enllaça els tres con­cep­tes gràcies a les seves rigo­ro­ses recer­ques tant en fòssils com en foto­gra­fia històrica de Vic, dos ter­renys allu­nyadíssims en el temps, però que domina amb exper­tesa. L’Ins­ti­tut Català de Pale­on­to­lo­gia des­taca, en un informe, que Farrés va fer grans apor­ta­ci­ons en la icno­lo­gia i que no hi ha a la península Ibèrica cap museu amb una col·lecció d’icnofòssils tan com­pleta com la seva. A més, és autor de lli­bres com Història de la foto­gra­fia a la ciu­tat de Vic o Foto­gra­fia històrica de Vic i coau­tor de La llon­ga­nissa de Vic amb Néstor Luján, Joan Bar­ril i d’altres.

Farrés desitja que par­lant amb El Punt Avui “s’obri el meló”, de veri­tat i “per pri­mer cop”, del “con­text” de la seva idea, ges­tada en una expo­sició el 2018 al Museu d’Art de la Pell. Una pos­si­ble edició sobre la història del porc a Osona s’ini­ci­a­ria amb l’ente­lo­don, mamífer que no és ascen­dent dels porcs actu­als —la ciència el situa més a prop de l’hipopòtam— però que té una mor­fo­lo­gia por­cina, sem­blant a un porc ferotge. Més enda­vant, el sen­glar (Sus scrofa) apa­reix amb l’home pre­històric; els seus ullals són fetit­xes del neolític i és un símbol dels ibers en les tri­bus ause­ta­nes. Si sal­tem fins al porc domèstic dels últims segles, el tes­ti­moni gràfic inclou l’engreix, la matança, els mer­cats, la indústria o l’arri­bada del porc amb fer­ro­car­ril. I més.

La inves­ti­gació sobre els porcs de Farrés és una part petita d’una obra ingent, plas­mada en una col·lecció fas­ci­nant de milers de fòssils i que té el regis­tre amb més diver­si­tat de tor­tu­gues mari­nes de l’eocè del sud d’Europa. Amb 87 anys, Farrés fa un lus­tre que demana que aquest patri­moni se sal­va­guardi per sem­pre en un espai o museu que reco­ne­gui els seus estu­dis. Ha fet la petició al Depar­ta­ment de Cul­tura i al con­sis­tori sense rebre cap res­posta; només elo­gis. Quan aquest engi­nyer geòleg, que compta amb publi­ca­ci­ons inter­na­ci­o­nals, m’expli­cava tot això era dijous gras. Érem a casa seva, a la plaça Major de Vic. Men­tres­tant, a fora, al car­rer, era una festa de gent. Els cui­ners d’Osona Cuina ros­tien els porcs en una gra­e­lla immensa. Quina trista para­doxa! La capi­tal cata­lana del porc s’oblida de divul­gar la recerca del vigatà Farrés, men­tre con­vida xar­cu­ters, gastrònoms i músics en tallers, àpats i actes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.