Articles

Set dies, sis nits

“Una foto? Una mentida”

35 anys. Criatura indomable i fotògrafa activista. Pagesa tossuda i ànima un punt obsessiva. Primmirada i perfeccionista. El seu llenguatge és la fotografia i quan dispara equilibra cervell i entranyes. Exposa a museus, fa projectes personals i se sotmet a reptes comercials. Li ha costat, però finalment s'ha fet gran. I tot, per culpa de la fotografia.

Arriba 15 minuts tard. Ves­tit curt, ulle­res Ray-Ban, cama embe­nada. Som­riure juga­ner, con­versa entu­si­asta. La Tanit codi­fica la vida a través de la foto­gra­fia. Però no des de sem­pre. Es dedi­cava a la pro­ducció de publi­ci­tat, fins que un dia ho va dei­xar tot per una càmera. Què vas veure que vas deci­dir fer el salt a la foto­gra­fia? Els meus avis a la seva residència, va ser defi­ni­tiu. Un sim­ple clic va dis­pa­rar el prin­cipi d'una nova etapa: la Tanit no havia estu­diat foto­gra­fia, no en tenia ni idea i tam­poc sabia ni amb quina càmera havia dis­pa­rat aque­lles fotos. Però el resul­tat li va valer una beca i el seu pri­mer pro­jecte: per mi fer fotos és fer carícies.

Tots els perquès. I quin és l'objec­tiu d'aques­tes carícies? M'agrada por­tar la foto­gra­fia més enllà: inves­ti­gar els perquès i les iden­ti­tats. Les foto­gra­fies de la Tanit por­ten la seva firma: passió, inco­mo­di­tat, anàlisi. Què et fa espe­cial com a artista? Res. No tinc cap do. I penso que totes les mira­des són interes­sants. En plena era digi­tal tot­hom és un fotògraf en potència? Tot­hom és un fotògraf real. Qual­se­vol avui fa més fotos que un fotògraf pro­fes­si­o­nal de fa 20 anys. Sen­ti­rem a par­lar de la foto­gra­fia ama­teur. Dóna'm una pista. Com serà? Més intuïtiva i con­vul­siva.

Sí vull. La Tanit sem­pre havia vol­gut ena­mo­rar-se, casar-se i viure moments de piru­leta. Fins que ho va fer: tres anys després de casar-me, vaig voler esca­par-me. La sepa­ració va ser l'inici del pro­jecte fotogràfic Per sem­pre: vaig dema­nar a un grup de dones grans que recu­pe­res­sin els seus ves­tits de noces reals i se'ls poses­sin per replan­te­jar l'idea que tenim del matri­moni. I què n'has après? Que una relació s'ha de cui­dar i s'ha de tre­ba­llar. Hi ha d'haver gene­ro­si­tat, tena­ci­tat, sacri­fici i volun­tat. Ena­mo­rar-se és fàcil, esti­mar és més difícil? Sí, perquè una cosa passa i l'altra s'ha de fer a consciència. Per esti­mar, s'ha de voler esti­mar. I veure això és madu­rar.

La vida i la mort. Tens 35 anys. Has madu­rat tard? Sí, però val més tard que mai, i fer-se gran val molt la pena. I la vellesa, et fa por? No. A mi m'encan­ten les dones estu­pen­des, fibra­des i ter­ses. I com més tard em cai­gui la pelle­ringa, millor. Però no passa res perquè pas­sin els anys i et facis gran. Tinc una relació molt espe­cial i intensa amb els meus avis. I és bru­tal i molt impor­tant. Per què? Perquè si estàs en con­tacte amb això estàs en con­tacte amb tu mateix. A mi m'ha aju­dat a tro­bar l'equi­li­bri. I també a ser mare. Anem un pas més enllà: la mort, et fa por? Sí. Fa molta impressió. Fa pena dei­xar de viure? Sí. Jo m'ho passo bé vivint.

Som men­tida. La Tanit és una ànima inqui­eta i curi­osa. Li interes­sen mili­ons de coses, però totes les foto­grafïtza. Què és una foto? Una men­tida. Una foto no pot expli­car històries? No. Només plan­te­jar pre­gun­tes. Una foto és una cent vint-i-cin­quena part de segon, una sim­ple fracció: un reflex de la rea­li­tat. Si cons­truïm el nos­tre pas­sat a través de foto­gra­fies, és que som fotos? Sí. I si la foto­gra­fia és men­tida, és que nosal­tres també som men­tida? Un debat apas­si­o­nant. La Tanit seguirà inves­ti­gant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.