Opinió

LA CRÒNICA

Tocar el flabiol

Els bas­cos, sense aflui­xar ni un bri les seves idees inde­pen­den­tis­tes, ni per­dre en abso­lut la seva per­so­na­li­tat racista, ni ama­gar-se del seu rebuig per a les ingerències esta­tals, ni negar el cor­rent de sim­pa­tia per als etar­res i mirant per damunt de l'espat­lla tot­hom, amb orgull gens dis­si­mu­lat, han acon­se­guit de tots els governs pre­ben­des, trac­tes de favor, un con­cert econòmic inver­sem­blant i, fins i tot, el règim fran­quista, el 1952, acceptà la reno­vació del Con­cert d'Àlaba i Guipúscoa. L'Estat de les Auto­no­mies a ells no els afectà. El com­promís amb el País Basc, sem­pre ha asso­lit una cota molt supe­rior a la de car­ti­lla de raci­o­na­ment de les auto­no­mies, la lle­tra petita de la qual és inter­pre­tada esca­dus­se­ra­ment per afa­vo­rir qui sosté amb els vots el govern.

El 1979 ini­ci­a­ren una ofen­siva que cul­minà el 1981 amb la pro­mul­gació del Con­ci­erto Econòmico, rati­fi­cat per una llei que no admet esme­nes. No cal entrar en el detall, basat en els Drets Històrics dels Ter­ri­to­ris Forals. El País Basc ric per si mateix, amb el recol­za­ment econòmic del Con­cert, fa anys que s'ha con­ver­tit en un país pròsper. Gover­nats per gent que saben el que volen i el que fan, nova­ment han encer­tat el tret i vint nous tras­pas­sos els dona­ran més inde­pendència, lli­ber­tat, i salut econòmica.

Men­tres­tant, nosal­tres tocant el fla­biol! Excep­tu­ant les oca­si­ons en què el pre­si­dent Pujol prac­ticà el “peix al cove” amb pro­fit, acon­se­guint extres no pres­su­pos­tats, no hi ha hagut cap gest que hagi sig­ni­fi­cat una millora subs­tan­cial per al fa temps enca­llat nivell de vida. Els polítics fan esca­ra­falls i rodes de premsa, quan acon­se­guei­xen que s'acabi una obra inter­rom­puda o que en comenci una de pres­su­pos­tada. El que és ver­ta­de­ra­ment impor­tant és acon­se­guir, més enllà dels pres­su­pos­tos i tras­pas­sos, una con­so­li­dada superes­truc­tura econòmica i social, amb infra­es­truc­tu­res viàries i sanitàries d'acord amb l'època i el reco­nei­xe­ment de les pecu­li­a­ri­tats històriques que ens carac­te­rit­zen.

Amb l'Esta­tut –camí de l'oblit–, els plans d'ense­nya­ment, la llen­gua a la UE, els papers de Sala­manca, les tom­bes dels morts en com­bat a l'Ebre, les peces reli­gi­o­ses de la Franja de Ponent, toros no i bous sí, les espar­de­nyes dels Mos­sos, les osten­ta­ci­ons de bar­ce­lo­nisme, inde­pen­den­tisme, sepa­ra­tisme, naci­o­na­lisme, cata­la­nisme, lapor­tisme, caro­tisme i car­re­te­risme, per­dem mise­ra­ble­ment el temps, pas­sen els anys i Cata­lu­nya segueix enfon­sant-se. Algun cop en què un sen­ti­ment de frus­tració m'ha envaït, he pen­sat que tenim el que ens merei­xem. La jugada mes­tra dels bas­cos, tot i que es feien elu­cu­bra­ci­ons, ha sorprès. Sem­bla que s'odiïn entre ells, però a l'hora de la veri­tat són bas­cos i prou. En aquests casos, de les tendències, idees i anta­go­nis­mes que els sepa­ren, què en fan? pre­gunto. Una veu foteta, rient, em fa en basc: “Bai?” (digui).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.