Articles

la publicació d'informació secreta

sobre la guerra de l'iraq recupera un vell debat

Seguretat i llibertat

“És positiu saber que s'han practicat tortures, que s'ha matat milers
de civils a l'Iraq, que s'han vulnerat els drets estipulats a les Convencions de Ginebra sobre la guerra. La llibertat no destrueix les democràcies. Més aviat les enforteix”

Torna a aparèixer de forma pla­netària el vell con­tenciós entre segu­re­tat i lli­ber­tat per les fil­tra­ci­ons de cen­te­nars de milers d'infor­ma­ci­ons secre­tes del Pentàgon i de les tro­pes de l'OTAN a les guer­res de l'Afga­nis­tan i d'Iraq. Julian Assange, un aus­tralià de 39 anys, ha des­car­re­gat a la xarxa la cara més bruta de la guerra, de totes les guer­res, i ha expo­sat abu­sos, tor­tu­res, morts inne­cessàries i errors dels exèrcits occi­den­tals des­ple­gats a l'Ori­ent Mitjà.

Tots els governs con­cer­nits han inten­tat esbor­rar les pro­ves que esta­ven cus­to­di­a­des en els arxius secrets dels estats majors i que ara són de domini públic. Els ser­veis d'intel·ligència no han pogut ni tan sols esbri­nar com s'ha tren­cat la invul­ne­ra­bi­li­tat de la infor­mació que cir­cula entre els exèrcits coman­dats per Was­hing­ton i Lon­dres. El pre­si­dent Obama viatja d'un lloc a l'altre del país per inten­tar fre­nar la des­feta elec­to­ral demòcrata que es pre­veu per al pròxim dimarts a les dues cam­bres del Congrés ame­ricà. El govern britànic està divi­dit i men­tre el pri­mer minis­tre Came­ron està a favor de pro­te­gir la segu­re­tat, el seu soci de govern, el libe­ral­demòcrata Nick Clegg, creu que el més impor­tant no és el que es diu sinó saber el que ha pas­sat.

Julian Assange és objecte del més rigorós escru­tini per­so­nal. Ha cer­cat refugi a Suècia, Berlín, Reyk­javík i Lon­dres. El seu lloc de residència és un mis­teri i només apa­reix en el moment en què la seva web, Wiki­le­aks, aboca a la xarxa la infor­mació que ha anat reco­llint pene­trant en les entra­nyes dels arxius del Pentàgon. Després passa a ser un fugi­tiu a causa dels secrets reve­lats.

La seva figura pot ben bé com­pa­rar-se a la de Mark Zucker­berg, el soli­tari per­so­natge que s'ha con­ver­tit en mul­ti­mi­li­o­nari i que des de la Uni­ver­si­tat de Har­vard ha cons­truït la xarxa mun­dial d'amics i ami­gues amb el ja cèlebre Face­book, que arre­plega uns cinc-cents mili­ons d'inter­nau­tes que s'han decla­rat amics vir­tu­als. L'amis­tat s'ha soci­a­lit­zat tant que ha des­fi­gu­rat el con­cepte de les rela­ci­ons per­so­nals i ínti­mes que hem cone­gut fins ara. La pel·lícula La red social explica molt bé el feno­men de com des de la xarxa s'està bas­tint un nou tipus de soci­e­tat en què el prin­ci­pal pro­mo­tor és un per­so­natge esquerp, apa­rent­ment abúlic, bara­llat amb molts dels seus col·labo­ra­dors i confós pel seu èxit espec­ta­cu­lar.

És para­digmàtica la sole­dat d'aquests dos excel·lents pro­gra­ma­dors que han acon­se­guit fer tron­to­llar l'exèrcit més poderós del món o bé han atan­sat a través de la xarxa mili­ons de per­so­nes que cer­quen l'escalf vir­tual de cen­te­nars d'amics i ami­gues als quals segu­ra­ment no veu­ran mai. És un for­mi­da­ble avenç de la informàtica que forma part inse­pa­ra­ble de la manera de tre­ba­llar i viure d'una gran majo­ria d'occi­den­tals, asiàtics i rus­sos.

Les guer­res, com s'està demos­trant en les rela­ci­ons entre l'Iran i els Estats Units i Israel arran de la inci­pi­ent indústria nuclear de Tehe­ran, ja no es poden lliu­rar només amb exèrcits pode­ro­sos i amb armes sofis­ti­ca­des que diri­gi­des des de lluny arri­ben amb pre­cisió als objec­tius pre­de­ter­mi­nats i cau­sen la des­trucció i la mort. Ni tam­poc amb milers de sol­dats que ocu­pen ter­ri­to­ris amb una pre­pa­ració bèl·lica for­mi­da­ble. Ja no n'hi ha prou si no es domina la infor­mació que cir­cula horit­zon­tal­ment, i no ver­ti­cal­ment com ha pas­sat en totes les guer­res de la història.

El pro­blema es plan­teja quan aquesta infor­mació posa en perill la vida de les tro­pes que llui­ten o també la de les per­so­nes que viuen en els països bel·lige­rants. El gene­ral Petra­eus, coman­dant en cap de les for­ces ali­a­des a l'Afga­nis­tan, es va quei­xar amar­ga­ment quan Wiki­le­aks va lliu­rar la pri­mera bui­dada mas­siva de secrets mili­tars a la xarxa. Alarma al Pentàgon i a la Casa Blanca. No poden negar els fets perquè han sor­tit del arxius secrets del govern i, a la vegada, no tenen facul­tat d'atu­rar l'acti­vi­tat dels trans­gres­sors per no vul­ne­rar la lli­ber­tat d'infor­mació.

Una de les gran­de­ses de la democràcia ame­ri­cana és que quan han entrat en con­flicte la lli­ber­tat i la segu­re­tat s'ha res­pec­tat molt sovint la lli­ber­tat. L'any 1971 veie­ren la llum els cèlebres Papers del Pentàgon que com­pro­me­tien greu­ment el secre­tari de Defensa, Robert McNa­mara, i les acci­ons mili­tars del Pentàgon al Viet­nam. Tres anys més tard, l'agost de 1974, el pre­si­dent Nixon aban­do­nava la Casa Blanca per l'escàndol de l'espi­o­natge gover­na­men­tal a la seu dels demòcra­tes a l'edi­fici de Water­gate, prop del riu Poto­mac, a Was­hing­ton. Es van esfon­drar els Estats Units? La història dels últims qua­ranta anys ha demos­trat que no.

Les guer­res són bru­tes i mise­ra­bles. Totes i en tots els temps. En l'última Guerra Mun­dial es come­te­ren bar­ba­ri­tats en tots dos bàndols, en el dels ven­ce­dors i encara més en els dels vençuts. Churc­hill deia que s'ali­a­ria amb el dia­ble per tal de des­truir Hit­ler i l'escrip­tor Vas­sili Gross­man, autor de Vida i destí, relata els abu­sos que l'exèrcit Roig come­tia men­tre s'atan­sava a Berlín. Calia, per exem­ple, bom­bar­de­jar Dres­den quan els nazis havien pràcti­ca­ment capi­tu­lat? La història l'escri­uen els ven­ce­dors, encara que una apro­xi­mació a la veri­tat, als fets que han pas­sat, es va obrint pas quan és obser­vada des de la distància i quan les guer­res intel·lec­tu­als entre els his­to­ri­a­dors des­a­pa­rei­xen en el temps i surt una certa apro­xi­mació a les rea­li­tats pas­sa­des.

Pot­ser la segu­re­tat de les tro­pes occi­den­tals a l'Afga­nis­tan i l'Iraq sor­tirà per­ju­di­cada de les reve­la­ci­ons bui­da­des a la xarxa pel mis­teriós Julian Assange. Però és posi­tiu saber que s'han prac­ti­cat tor­tu­res, que s'ha matat milers de civils a l'Iraq, que s'han vul­ne­rat els drets esti­pu­lats a les Con­ven­ci­ons de Gine­bra sobre la guerra. La lli­ber­tat no des­tru­eix les democràcies. Més aviat les enfor­teix. Per últim, l'era de la trans­parència infor­ma­tiva com­porta, para­do­xal­ment, un sen­tit d'inse­gu­re­tat glo­bal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.