Opinió

opinió

Abstenció: la lenta agonia

L'abstenció és un símptoma cridaner, però allò alarmant és la malaltia que el provoca. Si només ens fixem en el símptoma entrarem en una lenta agonia que no ens podem permetre

Des de les pri­me­res elec­ci­ons autonòmiques de 1980 fins les més recents de 2006, la mit­jana d'abs­tenció s'ha situat en el 39,83% –oscil·lant entre el mínim obtin­gut l'any 1984 (35,64%) i el màxim de 1992 (45,13%)–. Si aga­fem la sèrie de les 8 con­vo­catòries elec­to­rals cata­la­nes, hem aug­men­tat l'abs­tenció del 38,66% de 1980 al 43,96% de 2006. La cai­guda no ha estat ni espec­ta­cu­lar ni con­ti­nu­ada, però mos­tra una tendència per­sis­tent.

Si situem aques­tes dades en el con­text dels països de l'OCDE podem valo­rar millor si ens tro­bem davant d'un feno­men gene­ra­lit­zat o d'una espe­ci­fi­ci­tat cata­lana. Obser­vant una sèrie que mos­tra l'abs­tenció mit­jana dels països de l'OCDE entre 1970 i 2005 es detecta un declivi de la par­ti­ci­pació elec­to­ral d'un 8%. Els punts de par­tida són molt diver­sos –del 62,8% de par­ti­ci­pació als Estats Units al 96,8% d'Àustria–, però tots sem­blen expe­ri­men­tar índex de cai­guda simi­lars. Les taxes anu­als de declivi en la par­ti­ci­pació es mouen entre el 0,3 i el 0,5%, amb les excep­ci­ons de Japó (que cau del 74,7% de par­ti­ci­pació al 1980 al 44,9% al 1995) i de Suècia i Dina­marca (que veuen com la par­ti­ci­pació ten­deix, de fet, a aug­men­tar). Colin Hay –en un tre­ball que porta el sug­ge­ri­dor títol de Why we hate poli­tics– afirma que allò més alar­mant del declivi elec­to­ral no es troba en les taxes de cai­guda sinó en la con­sistència i en la per­sistència de la tendència. Si la legi­ti­mi­tat de les nos­tres democràcies està en perill, sem­bla que estem davant d'una lenta ago­nia. Les dades cata­la­nes con­fir­men aquest diagnòstic i, en con­seqüència, no ens pre­sen­ten com una ano­ma­lia. El mal de molts, però, no ens pot ser­vir de con­sol.

Aquesta lenta ago­nia, com acabo d'esmen­tar, pre­senta una excepció en el cas dels països nòrdics. De nou, l'etern refe­rent. Quant els estu­di­o­sos es pre­gun­ten sobre les raons de la seva benigna espe­ci­fi­ci­tat, solen con­tras­tar els seus resul­tats amb els dels països anglo­sa­xons, més pro­clius a l'abs­tenció elec­to­ral. I, en aquesta mateixa direcció, con­tras­ten el model escan­di­nau amb l'anglo­saxó, més ten­dent a situar el mer­cat en el cen­tre del desen­vo­lu­pa­ment social i econòmic. En aquells països on la idea de cli­ent s'ha impo­sat a la de ciu­tadà, l'abs­tenció ten­deix a pujar. Tam­poc no és una con­clusió gaire sor­pre­nent. En la mesura que la política –per defi­nició– no pot satis­fer totes les expec­ta­ti­ves, els cli­ents ten­dei­xen a sen­tir-se defrau­dats i deci­dei­xen igno­rar aque­lla empresa esta­tal que no els dóna les res­pos­tes espe­ra­des. Els ciu­ta­dans, en canvi, habi­tu­ats a un major com­promís amb la res publica, man­tin­drien amb major inten­si­tat els hàbits par­ti­ci­pa­tius. El model nòrdic manté la pre­o­cu­pació per la col·lec­ti­vi­tat i el crèdit d'allò públic, i això es nota elec­to­ral­ment.

El declivi de la par­ti­ci­pació elec­to­ral, en defi­ni­tiva, pot comp­ta­bi­lit­zar-se a par­tir de dades mode­ra­des, però la seva lec­tura és alar­mant. No expressa una des­a­fecció pun­tual o con­jun­tu­ral sinó un canvi pro­fund en la relació entre la política i la ciu­ta­da­nia, entre els gover­nants i els gover­nats. Els estu­di­o­sos de la política dels anys setanta i vui­tanta inter­pre­ta­ven els ele­vats índexs d'abs­tenció (per exem­ple els nord-ame­ri­cans) com un símptoma de salut democràtica. La satis­facció amb el sis­tema era tan gene­ra­lit­zada que la gent ni es moles­tava a anar a votar. Aquesta inter­pre­tació, avui, és insos­te­ni­ble. L'abs­tenció –com el vot en blanc– expressa un pro­fund males­tar i un intens des­con­cert.

Després de les elec­ci­ons, com sem­pre, ens excla­ma­rem i exi­gi­rem que s'obri una reflexió sobre l'abs­tenció i la des­a­fecció ciu­ta­dana. Cal efec­ti­va­ment abor­dar aquest debat, tot i que recor­dant que no pot ser un debat sobre els números de la par­ti­ci­pació elec­to­ral.

El pro­blema no està en les dades, sinó en el que hi ha al dar­rere. La difi­cul­tat de la nos­tra democràcia no està en un per­cen­tatge sinó en el paper que cadascú de nos­tres des­plega en un nou i des­co­ne­gut joc polític. Allò que ens ha de pre­o­cu­par no són les xifres sinó nosal­tres matei­xos: què hem de fer els polítics, els par­tits, els mit­jans de comu­ni­cació, els ciu­ta­dans, les enti­tats? L'abs­tenció és un símptoma cri­da­ner, però allò alar­mant és la malal­tia que el pro­voca. Si només ens fixem en el símptoma entra­rem en una lenta ago­nia que no ens podem per­me­tre. Més que mai neces­si­tem una democràcia salu­da­ble. És l'única manera de sor­tir-nos-en i no podem renun­ciar-hi. No fem expe­ri­ments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.