Articles

Mas o menys

“No és clar si Artur Mas, a partir de demà, es veurà obligat a recórrer a la incansable Alícia Sánchez-Camacho”

Estem dis­po­sats a reconèixer que hi ha dos noms a la pole posi­tion per als comi­cis cata­lans d'avui: Artur Mas Gavarró (hereu de Jordi Pujol) i José Mon­ti­lla, i en qual­se­vol cas, s'ha esta­blert la cam­pa­nya elec­to­ral de manera que només es con­si­dera un can­di­dat; és a dir, el ja cèlebre “rei Artur”, que sota diver­sos aspec­tes guapo, intel·ligent, “naci­o­na­lista tole­rant i modern” (segons les seves pròpies parau­les), aus­ter “fins i tot en les emo­ci­ons” (com el qua­li­fica Pilar Rahola), pro­pi­e­tari d'un cotxe marca Seat, etc. etc. etc., suposa per a Con­vergència i Unió, el talismà que aspi­ra­ven tenir per fer un gir al govern català. En rea­li­tat, la pos­si­bi­li­tat de calçar la sabata de la pre­sidència de Cata­lu­nya, amb majo­ria abso­luta, és incerta encara.

La veri­tat és que, almenys per tra­jectòria política i per les seves decla­ra­ci­ons durant la cam­pa­nya, l'arri­bada a la pre­sidència d'Artur Mas, supo­sa­ria un premi a la con­lle­van­cia que s'ha estat pre­di­cant a tot Cata­lu­nya. És abso­lu­ta­ment cert que a dia d'avui, no és clar si Artur Mas, a par­tir de demà, es veurà obli­gat, o sim­ple­ment acon­se­llat, a recórrer a la incan­sa­ble Alícia Sánchez-Camacho (acòlita del Sr. Rajoy i expo­nent d'una can­di­da­tura que ella asse­gura que és “l'única garan­tia” per fre­nar l'inde­pen­den­tisme de CiU i ERC, for­ma­ci­ons que, d'altra banda, con­si­dera que tenen un pla ocult, un full de ruta ocult,…). No cal dir que en les últi­mes jor­na­des l'esforç rea­lit­zat des de les bar­ba­ca­nes del PP per pro­pi­ciar un cara a cara tele­vi­siu entre Mas i Sánchez-Camacho ha estat ingent, pro­cla­mant, entre altres per­les, que el líder de CiU ha demos­trat en els mit­jans de comu­ni­cació que “vol una Cata­lu­nya mono­lingüe”, en la qual es mar­gini el cas­tellà davant el català com a pri­mera fase cap a la “inde­pendència a ter­mi­nis”.

Encara quan en aquest moment ens veiem obli­gats a guar­dar tota classe de mesu­res de cau­tela, no per això ha que­dat des­car­tat com a futur pre­si­dent l'actual cap de la Gene­ra­li­tat (”el més humil dels ser­vi­dors del poble català”, l'home que “pot­ser no sedu­eix però com­pleix”, el que vol “una segona legis­la­tura, una més, per tenir un govern com­pacte, reduït i sòlid per poder fer el que encara queda pen­dent”,…). En aquests moments, amb una certa sorna, ha con­vin­gut difu­mi­nar els orígens de José Mon­ti­lla, les arrels del qual s'enfon­sen en la cor­do­vesa loca­li­tat d'Iznájar, un poble de la pro­funda Anda­lu­sia, que s'ofe­reix com a exem­ple per demos­trar que també són vàlids els xar­ne­gos com a gover­nants d'una regió moderna com Cata­lu­nya. Mal­grat tot, en aquests moments, el Sr. Mon­ti­lla ha estat el blanc per­fecte per a molts (per no dir de tots) els dards que es llan­cen en una cam­pa­nya elec­to­ral. I vet aquí que en la llista bas­tarda d'enra­o­nies de la cam­pa­nya per a la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat, li han recor­dat al Sr. José Mon­ti­lla que cer­ta­ment ha donat als seus fills (trigèmins) una edu­cació acu­rada... i, es pre­gun­ta­ran: quina és aquesta dis­tin­gida ins­trucció? Doncs bé, encara que a Mon­ti­lla li cogui que l'hi recor­dem, els seus trigèmins cur­sen estu­dis a l'Ins­ti­tut Ale­many. I escol­tin, què volen que els digui, a Cata­lu­nya l'edu­cació sem­pre ha estat cap­da­van­tera, moderna i acu­rada... De tota manera, és difícil cri­ti­car la ins­ti­tució a què José Mon­ti­lla ha con­fiat l'edu­cació dels seus fills ja que Ale­ma­nya és l'únic país que no s'ha vist asset­jat per la crisi (pot­ser perquè a les esco­les germàniques ense­nyen a admi­nis­trar els euros millor que a les de Cata­lu­nya, les peles) i que té com a gover­nant un model de vir­tuts prus­si­a­nes com Angela Merkel, que ha acon­se­guit posar en cin­tura i har­mo­nit­zar dues rea­li­tats naci­o­nals tan dife­rents com l'est i l'oest del seu país (Ai, si no fos pel Deutsche Bank!...).

Però, a més dels dos can­di­dats al·ludits, no ens queda més remei que fer menció també de les altres for­ma­ci­ons polítiques més modes­tes que es pre­sen­ten, com Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya, que té com a esten­dard el Sr. Joan Puig­cercós, el qual en una osten­tació de mal gust i d'escassa fia­bi­li­tat ha acon­se­guit cabre­jar mig Espa­nya amb per­les del tipus: “A veure si a Anda­lu­sia tre­ba­llen... perquè allà no tre­ba­lla ni Déu! I és que Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya ha sofert sem­pre movi­ments tel·lúrics ori­gi­nats pels seus ada­lils i, si no, només cal recor­dar la tra­jectòria política de Pilar Rahola, que, mal­grat que ja s'ha reti­rat de les llis­tes elec­to­rals, per cui­dar-se, supo­sem, dels seus infants, segueix a pri­mera línia, en haver acon­se­guit un lloc als mit­jans de premsa des del qual llançar les seves aren­gues a les mas­ses de lec­tors, i això, con­vin­dran amb mi que és un puntàs, no?...

Que­den poques hores perquè es dis­sipi el dubte... veu­rem qui serà el pre­si­dent!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.