Articles

La febre d'or

“A diferència del paper moneda que es pot imprimir a discreció, l'or no es pot extralimitar de les existències que hi ha a les caixes fortes”

Amb aquest títol no vull refe­rir-me als aven­tu­rers que, des del Far West, van des­plaçar-se mas­si­va­ment a Califòrnia amb un revòlver i un sedàs per extreure de les rie­res les palle­tes d'or que el cor­rent arros­se­gava. Tam­poc no és la meva intenció evo­car la gran obra literària que Narcís Oller va publi­car el 1890, com a con­ti­nu­ació de L'Esca­nya­po­bres (1884), que ja con­dem­nava l'avarícia i l'impacte del capi­ta­lisme en la soci­e­tat rural. Ho feia limi­tant-se a afir­mar els prin­ci­pis morals del cris­ti­a­nisme acom­pa­nyats d'alguns ele­ments de deter­mi­nisme natu­ra­lista i de l'ide­o­lo­gia soci­a­lista d'Émile Zola, autor de Ger­mi­nal i de pàgines memo­ra­bles basa­des en el sofri­ment dels tre­ba­lla­dors de les mines. Tan­ma­teix, no era tot això el que, simbòlica­ment, volia comen­tar. Ans al con­trari, el meu propòsit era sen­zi­lla­ment comen­tar la gran i espec­ta­cu­lar rea­pa­rició de l'or en el pano­rama econòmic i mone­tari actual.

Ara fa 40 anys, junt amb el meu fra­ter­nal amic Màrius Estartús, tre­ballàvem a la divisió lingüística de l'ONU a Gine­bra i ens paga­ven molt bé en dòlars lliu­res d'impos­tos. Va ser així que vàrem des­co­brir l'existència de la banca suïssa i que, des de la més abso­luta lega­li­tat, vàrem dipo­si­tar estal­vis en unes enti­tats cre­ditícies que ens per­me­tien fer com els cana­ris flauta din­tre d'una gàbia i sal­tar del gron­xa­dor a la barra o al reci­pi­ent de l'esca­iola. Per aquest sen­zill pro­ce­di­ment i amb un mínim de pre­visió de les fluc­tu­a­ci­ons de pari­tats monetàries, en gene­ral acon­seguíem de fer créixer el nos­tre petit poder adqui­si­tiu i ens deixàvem acon­se­llar que, sobre­tot, no entréssim mai en l'or o en el franc suís. El temps s'encar­regà, després, de fer-nos tron­to­llar aque­lles con­vic­ci­ons i de fer-nos com­pro­var que els prin­ci­pis pre­sump­ta­ment ina­mo­vi­bles poden fàcil­ment per­dre la seva vigència, tal com aca­ben de veure ara en relació amb l'or.

Si repas­sen el gran lli­bre de Niall Fer­gu­son (The ascent of money), hi tro­ba­ran que, a l'època vic­to­ri­ana, quan Isaac New­ton va ser el direc­tor de la seca (fàbrica de la moneda), una lliura ester­lina havia de ser con­ver­ti­ble en una quan­ti­tat immu­ta­ble i fixa de 3 més 17 xílings i 10,5 penics per unça d'or. Eren els temps en què el baró Overs­tone afir­mava que només els metalls pre­ci­o­sos eren diners i, per tant, els bit­llets de paper no tenien base si no repre­sen­ta­ven moneda metàl·lica. De tota manera, una història mil·lenària es va aca­bar el 15 d'agost del 1971 quan el pre­si­dent dels EUA, Nixon, va sus­pen­dre la con­ver­ti­bi­li­tat del dòlar en or. I no se n'havia par­lat més fins al dia que Robert Zoe­llick, pre­si­dent del Banc Mun­dial, va sug­ge­rir que l'or tornés a l'esce­nari com a punt de referència inter­na­ci­o­nal de les expec­ta­ti­ves de mer­cat sobre inflació, deflació i pari­tats monetàries. No va pro­po­sar la recu­pe­ració del patró or, però la seva obser­vació era opor­tuna, perquè és cada vegada més perillós recol­zar-se en una sola moneda de reserva. Cal tenir pre­sent que l'or ha pas­sat de 250$ per unça troy el 1999 fins als 1.400$ actu­als. Per cert, quin immens error, el de Sol­bes, quan va ven­dre l'or del Banc d'Espa­nya just abans de la pujada. Pot­ser és que l'hi van obli­gar? Perquè d'eco­no­mia en sabia.

A diferència del paper moneda, que es pot impri­mir a dis­creció, l'or no es pot extra­li­mi­tar de les existències que hi ha a les cai­xes for­tes. L'any 2001 se'n van pro­duir a tot el món 2.645 tones, i l'any pas­sat, només 1,260 tones. Quan­tes vega­des me n'ha par­lat l'esti­mat amic Joa­quim Cussó, el científic que en sap més, de metalls pre­ci­o­sos, en aquest país. El pre­si­dent de la Reserva Fede­ral, Alan Gre­ens­pan, de jove­net, als anys 60, va publi­car un estudi que indi­cava el perill de pres­cin­dir del patró or que ens dei­xarà a tots inde­fen­sos con­tra la con­fis­cació que repre­senta la inflació, tot i que, després, es va apun­tar a la idea que l'or estava pas­sat de moda i que no tenia espai en una era d'inno­vació i ciber­fi­nan­ces. Nogens­menys, la nova acti­tud no és deguda única­ment a les com­pres de joie­ria dels nou-rics de la Xina i de l'Índia. És també una qüestió de con­fiança en uns moments en què la gent no es fia dels bancs cen­trals, de les enti­tats cre­ditícies o de les mone­des, excepte el ren­minbi de la Xina, que no es pot com­prar, perquè no és con­ver­ti­ble.

Però què pot pas­sar si es com­pra una par­ti­ci­pació en un fons de lin­gots d'or? Quina garan­tia tenim que el banc o la caixa tenen real­ment l'or a la seva caixa forta? És cert que té coses a favor seu. Per exem­ple, que sem­pre ha estat molt impre­vi­si­ble, però ara ho és menys que les alter­na­ti­ves, o que és un actiu que no és el pas­siu de ningú. De fet, el rebuig de la bàrbara relíquia, com l'ano­me­nava Key­nes, no sig­ni­fica necessària­ment que s'hagin de vene­rar uns bancs cen­trals que en els dar­rers anys de recessió no han encer­tat gran cosa. En tot cas, pot­ser val­dria la pena explo­rar la pro­posta de Zoe­llick de fer un Bret­ton Woods II amb el dòlar, l'euro, el ien, la lliura i el ren­minbi. Pot­ser amb l'or com un actiu suple­men­tari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.