Opinió

opinió

Animals, persones i l'aigua

La política d'aigua no pot acabar atorgant la raó ni als pagesos ni als ecologistes ni als empresaris, sinó reconeixent que cap d'ells té tota la raó

El 2008, tot just fa dos anys, l'aigua ocu­pava el vèrtex de l'agenda política i mediàtica. Un intens epi­sodi de sequera va fer sal­tar totes les alar­mes. Es pro­cla­mava que les guer­res del segle XXI serien guer­res d'aigua, apa­rei­xien experts en política hídrica com bolets, s'acu­sava el govern d'impre­visió en la gestió d'aquest recurs vital i, fins i tot, a les para­des del mer­cat es dis­cu­tia sobre si calia apos­tar per la des­sa­li­nit­zació o per por­tar aigua del Roine. Avui, després de dos anys de plu­ges més o menys gene­ro­ses, silenci. Tots sabem que la sequera tor­narà i que tor­na­rem a posar el crit al cel, però ja ningú en parla. Jus­ta­ment ara que podríem par­lar-ne sense la cridòria que com­porta tota emergència, ho hem apar­cat. I d'aquesta manera hem apar­cat, també, la pos­si­bi­li­tat de deba­tre el tema de l'aigua amb la calma i la distància que exi­gei­xen les deci­si­ons com­ple­xes.

Par­tint d'aquest silenci actual i encara que sigui en poques línies, m'agra­da­ria fer aquesta cosa –pot­ser poc periodística– que suposa par­lar d'un assumpte que no és a les por­ta­des. Al seu moment vaig seguir inten­sa­ment el debat sobre l'aigua a Cata­lu­nya i recordo viva­ment una metàfora que usava Gabriel Borràs, un dels prin­ci­pals res­pon­sa­bles de l'Agència Cata­lana de l'Aigua. Segons expli­cava, a la selva, durant l'època seca, els punts d'aigua es redu­ei­xen dramàtica­ment i, per tant, les dife­rents espècies d'ani­mals es veuen obli­ga­des a coin­ci­dir al seu vol­tant per poder beure. Es tracta d'ani­mals sal­vat­ges i, per tant, aquesta sem­bla­ria una bona opor­tu­ni­tat per parar-se tram­pes, ata­car-se els uns als altres o, sim­ple­ment, perquè els més forts impe­dis­sin l'accés a l'aigua als més febles. Doncs no, res d'això. Segons sem­bla, els ani­mals sal­vat­ges s'ado­nen de l'excep­ci­o­na­li­tat del moment i civi­lit­zen els seus com­por­ta­ments, accep­tant que l'aigua és un recurs escàs i que l'han de com­par­tir. No apro­fi­ten el moment de beure, almenys de manera gene­ra­lit­zada, per men­jar-se els uns als altres.

La sequera de 2008 va afec­tar per­so­nes civi­lit­za­des, però va des­per­tar els seus ins­tints més sal­vat­ges. Davant l'escas­se­tat del recurs no vàrem ser capaços d'enten­dre les neces­si­tats dels altres sinó que ho vàrem apro­fi­tar per ata­car-nos sense pie­tat. En lloc de bus­car res­pos­tes equi­li­bra­des i dis­cu­tir com dis­tri­buir l'aigua, ens vàrem dedi­car a parar-nos tram­pes i a mos­se­gar-nos. Els de Bar­ce­lona es mos­tra­ven indi­fe­rents a les neces­si­tats dels con­reus vin­cu­lats al Ter, men­tre que des de les comar­ques giro­ni­nes se'ls res­po­nia –cita lite­ral– que si no tenien prou aigua, que com­pres­sin Coca-Cola. Els empre­sa­ris hidroelèctrics defen­sa­ven les seves con­ces­si­ons sense fer, per­do­neu la redundància, con­ces­si­ons, men­tre que els grups ambi­en­ta­lis­tes es mos­tra­ven infle­xi­bles a l'hora de par­lar dels cabals ecològics. El govern era incapaç de mos­trar un nord deci­dit, men­tre que l'opo­sició no va des­a­pro­fi­tar l'ocasió per cla­var-li els ullals. Tots molt civi­lit­zats, però com­por­tant-nos com ani­mals sal­vat­ges.

L'aigua ens ofe­reix una excel·lent il·lus­tració per dis­cu­tir sobre el sen­tit de la política; de l'aigua en aquest cas. La política sem­bla que és una bara­lla que només fina­litza quan hi ha ven­ce­dors i vençuts, on els més forts (encara que sigui a les urnes) impo­sen la seva llei als més febles. La política, en canvi, pro­me­tia ser una forma de resol­dre els con­flic­tes sense arri­bar al camp de bata­lla. Una vella i bella idea, apar­tada per tot l'arse­nal bèl·lic que equipa la mot­xi­lla de la política actual. De fet, el llen­guatge ens delata quan par­lem, per exem­ple, de la guerra de l'aigua. La política no hau­ria d'expres­sar-se mai com una con­fron­tació entre el blanc i el negre, sinó com l'espai dels gri­sos, dels mati­sos. La política no hau­ria de desig­nar el gua­nya­dor sinó bus­car solu­ci­ons de com­promís, nego­ciar, repar­tir els cos­tos i els bene­fi­cis que tota decisió com­porta. Renun­ciar i con­ce­dir no és de covards, sinó de valents. La política d'aigua, en defi­ni­tiva, no pot aca­bar ator­gant la raó ni als page­sos ni als eco­lo­gis­tes ni als empre­sa­ris, sinó reco­nei­xent que cap d'ells té tota la raó. No pot haver-hi gua­nya­dors. Aquesta és la gran­desa –i també la tragèdia– de la política. Ara que no se'ns emporta la sal­vatge con­jun­tura de la sequera, per què no par­lem civi­lit­za­da­ment sobre què hem fet i què hem de fer amb l'aigua?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.